Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 10:31, 14 kwi 2025

Ania, cudownie Sadź co ci nabliższe duszy. Remontuj, buduj i dokup też ten sad.
Trzymam kciuki i cichutko zazdroszczę, i cieszę się, że masz taką możliwość.
Juzia 10:33, 14 kwi 2025

Makao napisał(a)

To wszystko przez Ciebie. Tym swoim polem dałaś mi kopa w dupsko i się ocknęłam. Po co gonić za innym skoro można by tu. 10 km od obecnego miejsca zamieszkania. Tereny na których się wychowałam.
No i mnie zainspirowałaś. Tymi łąkami, tym terenem do nic nie robienia.
Tam wokół rosną stare tuje. Kiedyś tak ludzie je sadzili. Mają ze 30 lat. Chyba bym je wyciągnęła i wsadziła miododajne drzewa np. Ewodie. I może brzozy doorenbos ze 3. Tak żeby osłonić się od drogi i wiatrów.

To jest teren gdzie rośnie dużo lip. Gdzie się nie obrócisz to olbrzymie lipy. Tuż przy tym domu rosła akacja ale została wycięta przez gminę bo zasychała w środku i pochylała się na budynek. Ale zapach gdy kwitła pamiętam do dziś. Działka sąsiaduje ze starym sadem. Jako nastolatka wkradałam się na jabłka. Ten sad też jest na sprzedaż.

Ja będę podpatrywać Twoje postępy i dalej się inspirować

Po co gonić? To ja też mam jakieś 10km od rodzinnego... bloku Hahaha!

Lip zazdroszczę! Jedną chcę sobie posadzić gdzieś w kącie.... ale kiedy to urośnie?
Akację posadź drugą od razu!
Stary sad? No nieeee..... marzenie

Makao 11:41, 14 kwi 2025

pestka56 napisał(a)
Ania, cudownie Sadź co ci nabliższe duszy. Remontuj, buduj i dokup też ten sad.
Trzymam kciuki i cichutko zazdroszczę, i cieszę się, że masz taką możliwość.

Hehe, śmiałam się że było ostro gdybym jeszcze ten sad wzięła ale to też spora kwota. Musiałabym w lotto coś wygrać.
Makao 11:47, 14 kwi 2025

Juzia napisał(a)

Po co gonić? To ja też mam jakieś 10km od rodzinnego... bloku Hahaha!

Lip zazdroszczę! Jedną chcę sobie posadzić gdzieś w kącie.... ale kiedy to urośnie?
Akację posadź drugą od razu!
Stary sad? No nieeee..... marzenie

Stary sad ma dużo starych drzew. Niektóre wciąż owocują. Głównie jabłonie. Mama mi przywozi stamtąd takie ananasowe jabłka. Miód w gębie… mniam. A jaki zapach. Rosną tam też stare orzechy włoskie, chyba jeszcze rosną bo wiem że coś było wycinane.

Akacja jest zdradliwym drzewem bo puszcza odnogi jeśli się naruszy korzeń. Nie raz już tu na forum czytałam o problemach z tym drzewem więc nie będę ryzykować.
Makao 11:51, 14 kwi 2025

pestka56 napisał(a)

Zastąp piasek kokosowymi wiórkami. Na allegro kupisz sprasowane klocki, które po zalaniu wodą znacznie powiększają objętość. Znajoma zawodowa ogrodniczka stosuje je do każdego sadzenia roślin, ktore potrzebują luźniejszej, ale o utrzymującej wilgotność gleby.
Zeszłej jesieni wymieszałam do sadzenia róż w donicach. Pięknie działają. Ziemia luźna i nie trzeba często podlewać.

Myślę, że do sadzenia truskawek w beczkach też byłoby dobre.

Hmmm, nie wiedziałam że ma takie właściwości. Można go dostać w actionie stacjonarnie to może spróbuję.

Do beczki to może dam hydrożelu bo mam sporo. Dobrze że mi o nim przypomniałaś
Patrycja_KG_Lu 14:07, 14 kwi 2025

Na takim terenie to można szaleć z ilością, gatunkami, odmianami, hodowlą zwierząt, pszczół itp. Trzymam kciuki!
Makao 14:55, 14 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Na takim terenie to można szaleć z ilością, gatunkami, odmianami, hodowlą zwierząt, pszczół itp. Trzymam kciuki!

No tak, jest gdzie szaleć. Chciałabym jednak ten 1 hektar zostawiać jako rolniczy a zagospodarować roślinami tylko tą część z budynkami czyli coś około 40 arów. To i tak 4 razy więcej niż to co mam teraz. Nie planuję rabat a raczej luźny styl z dużą ilością kwiatów miodnych: szałwii, fecelii, rumianku, ślazu, chabru, marchwi zwyczajnej. Może jeszcze lucerny trochę.
Może kasztana jadalnego gdzie w polu bym posadziła
Wafel 15:08, 14 kwi 2025

Ania ciekawy patent z tą beczką, tylko nie wiem czemu nie normalnie, w gruncie? Ze względu na miejsce, szkodniki?
Tak bardzo pozytywnie zazdroszczę tej ziemi, tyle potencjału! Na pewno świetnie ten teren zagospodarujesz, zwłaszcza, że ty lubisz drzewa sadzić a w warzywnictwo wciągnęłaś się na maksa
Makao 15:29, 14 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Ania ciekawy patent z tą beczką, tylko nie wiem czemu nie normalnie, w gruncie? Ze względu na miejsce, szkodniki?
Tak bardzo pozytywnie zazdroszczę tej ziemi, tyle potencjału! Na pewno świetnie ten teren zagospodarujesz, zwłaszcza, że ty lubisz drzewa sadzić a w warzywnictwo wciągnęłaś się na maksa

Beczki z powodu braku miejsca a dużych możliwości konsumpcyjnej mojej rodzinki

Masz rację, warzywnictwo nie wciągnęło
Basieksp 20:18, 14 kwi 2025

Makao napisał(a)

Beczki z powodu braku miejsca a dużych możliwości konsumpcyjnej mojej rodzinki

Masz rację, warzywnictwo nie wciągnęło

Tak sobie myślałam, że fajny patent, jak mało miejsca tylko jeszcze mnie zastanawia ile wody błędzie potrzebne by to podlać, czytałam, że w środku będzie rura z otworkami, ale czy beczka nie będzie się nagrzewać od słońca? Sama szukam jakiegoś pomysły na truskawki, narazie mam je w kącie, trochę mało słońca tam mają, no ale właśnie miejsca mi brakuje.