Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 21:27, 14 kwi 2025

Basieksp napisał(a)

Tak sobie myślałam, że fajny patent, jak mało miejsca tylko jeszcze mnie zastanawia ile wody błędzie potrzebne by to podlać, czytałam, że w środku będzie rura z otworkami, ale czy beczka nie będzie się nagrzewać od słońca? Sama szukam jakiegoś pomysły na truskawki, narazie mam je w kącie, trochę mało słońca tam mają, no ale właśnie miejsca mi brakuje.

Gdziekolwiek by nie rosły to i tak trzeba podlewać. Ja mam w kastrach i po 20l muszę wlać żeby dobrze nasączyć ziemię. To samo będzie w beczce. Choć im więcej ziemii tym lepiej trzyma wilgoć.
Beczki są czarne ale przemalujemy na biało żeby tak się nie nagrzewało.
Makao 21:29, 14 kwi 2025

Powie mi ktoś czy można teraz przesadzać cisy czy czekać do jesieni?
Basieksp 21:49, 14 kwi 2025

Makao napisał(a)

Gdziekolwiek by nie rosły to i tak trzeba podlewać. Ja mam w kastrach i po 20l muszę wlać żeby dobrze nasączyć ziemię. To samo będzie w beczce. Choć im więcej ziemii tym lepiej trzyma wilgoć.
Beczki są czarne ale przemalujemy na biało żeby tak się nie nagrzewało.

Na właśnie kastry też mam, deskami obrobione, miałam je na pełnym słońcu, były w nich zioła ale słońce wszystko paliło, dosłownie. Przesunęłam je trochę w delikatny półcień. Teraz mam tam jakieś ozdobne rośliny lubiące słońce, poziomki i rozmaryn. To daje radę, jet ok ale i tak muszę bardzo dużo podlewać, chociaż i tak jest lepiej.
Ewa777 10:07, 15 kwi 2025

Na cisach się nie znam. Przeczytałam za to o pomysłach na zagospodarowanie fajnego kawałka ziemi. Czyli powstanie nowy duży ogród z ulami i pszczołami. Fajnie. Będę kibicować
Bardzo dobrze idzie Ci przygotowywanie sadzonek różnych warzyw. Ciekawy pomysł z tymi półkami w tunelu.
Makao 10:12, 15 kwi 2025

Basieksp napisał(a)

Na właśnie kastry też mam, deskami obrobione, miałam je na pełnym słońcu, były w nich zioła ale słońce wszystko paliło, dosłownie. Przesunęłam je trochę w delikatny półcień. Teraz mam tam jakieś ozdobne rośliny lubiące słońce, poziomki i rozmaryn. To daje radę, jet ok ale i tak muszę bardzo dużo podlewać, chociaż i tak jest lepiej.

Na moje kastry słońce świeci tylko do południa więc jakoś dawały radę. Po południu były osłonięte przez donice tarasowe i już słońce nie waliło po kastrach. Też mieliśmy obudować je deskami ale jakoś zebrać się mogliśmy i dogadać z mężatym jak to miałoby wyglądać. Nic nie zrobiliśmy a teraz może jak beczki będzie malował to i kastry pomaluje na biało.
Makao 10:15, 15 kwi 2025

Ewa777 napisał(a)
Na cisach się nie znam. Przeczytałam za to o pomysłach na zagospodarowanie fajnego kawałka ziemi. Czyli powstanie nowy duży ogród z ulami i pszczołami. Fajnie. Będę kibicować
Bardzo dobrze idzie Ci przygotowywanie sadzonek różnych warzyw. Ciekawy pomysł z tymi półkami w tunelu.

Dzięki Ewcia
Warzywa nigdy mi się nie udawały ale teraz już wiem czemu. Za wysoka temperatura w domu. Wszystkie najlepiej trzymać po wykiełkowaniu w pomieszczeniu gdzie temperatura jest do 18stC albo i niższa. Za rok lepiej to zorganizuję bo w tym sezonie trochę się nabiegałam z cebulami i kapustami.
April 10:16, 15 kwi 2025

Aniu, cisy chyba troszkę za późno. Teraz wysilają się na przyrosty.
Chociaż ja sadziłam i takie, bez strat. Trzeba tylko dobrze pilnować potem podlewania. Zależy jaki masz próg ryzykanctwa
Makao 10:23, 15 kwi 2025

April napisał(a)
Aniu, cisy chyba troszkę za późno. Teraz wysilają się na przyrosty.
Chociaż ja sadziłam i takie, bez strat. Trzeba tylko dobrze pilnować potem podlewania. Zależy jaki masz próg ryzykanctwa

Też tak pomyślałam że ciut za późno bo one teraz się budzą. Trzeba wykopać dwa kilkuletnie (tak około 6lat mają) cisy Wojtek (bardzo chude) z donicy przy tarasowej i posadzić na froncie. Niby dotychczasowy pobyt ich w donicy nie spowodował mocnego rozrostu korzeni w szerz więc powinno wyjść ładnie ale mogą w głąb być rozrośnięte. Dwa cisy trzeba wykopać i oba muszą się przyjąć bo rozmiarowo pasują do tych cisów co tam już rosną.
April 10:38, 15 kwi 2025

Wiosną jest bardzo dużo innych prac. Jeśli to nie jest niezbędne, zostaw przesadzanie cisów na wrzesień.
Makao 12:41, 15 kwi 2025

Tak zrobię. Koleżanka będzie musiała uzbroić się w cierpliwość