Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 21:02, 13 kwi 2025

Juzia napisał(a)
Hektar?!?!?!
WOW!
Zazdro

Ten hektar jest nasz już od 8 lat ale nigdy nie traktowałam go jako miejsce gdzie mogłabym się osiedlić. Szukałam/pragnęłam terenu blisko lasu lub jezior.
Ostatnio jednak tu na forum kilka osób (między innymi Ty) kupiło działki/pola i sadzą drzewa więc stwierdziłam że mogłabym sobie stworzyć sama mini las i wykopać staw lub zrobić kryty basen. Przecież mam cały hektar ziemi
Teraz dostaliśmy informację że te budynki możemy dokupić więc stwierdziliśmy - czemu nie. W sumie będzie to około 1,5 hektara terenu. Mój mąż jest budowlańcem więc własnymi siłami będziemy wszystko remontować. Już nawet plan przebudowy zrobiłam. No ale do remontów to jeszcze daleka droga
MagdaLenka 22:07, 13 kwi 2025

Aniu, czy to znaczy, że udało się sfinalizować transakcję?
Basieksp 22:40, 13 kwi 2025

Fajny taki kawał ziemi tak jak piszesz, można pokombinować, z laskiem, sądem, stawem, mega duży warzywnik, kury jak ktoś lubi i chce no i te boćki
Magara 22:56, 13 kwi 2025

Ania, ja miałam taki pomysł, żeby wczesną wiosną w szklarni ustawić koziołki, na nie dechy, a na to wysiewy Ale to nie na ten sezon u mnie
Tym bardziej, że nic to w zestawieniu z Twoim info o hektarze, a nawet więcej
Taki kawał ziemi, sąsiad tak daleko Marzenie
Kciuki trzymam za plany i ich realizację
Makao 08:23, 14 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Aniu, czy to znaczy, że udało się sfinalizować transakcję?

Nie, jeszcze nie ale ufam właścicielom że nie zmienią zdania. Zbyt dużo nas łączy i zbyt długo się znamy.
Makao 08:30, 14 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
Fajny taki kawał ziemi tak jak piszesz, można pokombinować, z laskiem, sądem, stawem, mega duży warzywnik, kury jak ktoś lubi i chce no i te boćki

Boćki to największa atrakcja choć też straszne szkodniki przez ich odchody. Zawsze co pojadę to się nasłucham historyjek bocianowych czego to one nie wyprawiają i jakie wojny z innymi bocianami się zdarzają.
Nie ma nudy

Z tą działką pocieszające jest że nie będę musiała robić wycinek tak jak to by było gdybym kupiła coś w lesie, no i badanie gruntu mi też odpada bo przerażały mnie te wszystkie czynności o których dowiedziałam się tu na forum. Poza tym dom stoi tylko trzeba go przerobić na bardziej nowoczesny. Fakt marzył mi się parterowy ale mężaty nie chce burzyć tego i stawiać od nowa. Ewentualnie można jeszcze parterową letnią kuchnię przebudować i będzie mały parterowy domek na starość. Jeszcze drewnianymi belkami ją obłożyć i będzie wiejski styl
Makao 08:35, 14 kwi 2025

Magara napisał(a)
Ania, ja miałam taki pomysł, żeby wczesną wiosną w szklarni ustawić koziołki, na nie dechy, a na to wysiewy Ale to nie na ten sezon u mnie
Tym bardziej, że nic to w zestawieniu z Twoim info o hektarze, a nawet więcej
Taki kawał ziemi, sąsiad tak daleko Marzenie
Kciuki trzymam za plany i ich realizację

O koziołkach nie pomyślałam ale to też fajny pomysł bo można złożyć i schować na kolejny sezon. Próbuj, tak żebyś miała łatwo i wygodnie było pod nimi w razie czego sadzić to co będzie się nadawało.

A za trzymanie kciuków bardzo dziękuję. Nie wiem jak ten teren ogarniemy ale mam trójkę dzieci więc wielkość akuratna jeśli będą dalej chciały razem mieszkać

Sąsiedzi oddaleni ale to moja wieś rodzinna więc jestem z nimi spokrewniona dalej i bliżej

Wracam na stare śmieci można by rzec
Juzia 10:02, 14 kwi 2025

Makao napisał(a)

Ten hektar jest nasz już od 8 lat ale nigdy nie traktowałam go jako miejsce gdzie mogłabym się osiedlić. Szukałam/pragnęłam terenu blisko lasu lub jezior.
Ostatnio jednak tu na forum kilka osób (między innymi Ty) kupiło działki/pola i sadzą drzewa więc stwierdziłam że mogłabym sobie stworzyć sama mini las i wykopać staw lub zrobić kryty basen. Przecież mam cały hektar ziemi
Teraz dostaliśmy informację że te budynki możemy dokupić więc stwierdziliśmy - czemu nie. W sumie będzie to około 1,5 hektara terenu. Mój mąż jest budowlańcem więc własnymi siłami będziemy wszystko remontować. Już nawet plan przebudowy zrobiłam. No ale do remontów to jeszcze daleka droga

Ania!!!!!!!! Super!!!!!!
Nawet nie wiesz jak się cieszę!
A już wczoraj miałam Ci pisać.... sadź drzewa od razu ale jakoś się powstrzymałam
No bajka! Hektar ziemi mieć...
Staw też super!
Trzymam kciuki! I kibicuję! I jak coś byś potrzebowała to ogłaszaj! Trzeba się wspierać
pestka56 10:17, 14 kwi 2025

Makao napisał(a)

Wychodzi na to że po miesiącu stania w wodzie jednak korzenie zaczęły się pojawiać.
Nie mam piachu żeby wymieszać ziemię 1:1. Poczekam aż gdzieś go zdobędę a do tego czasu niech stoją w wodzie. Może się uda
Dzięki Patrycja za link

Zastąp piasek kokosowymi wiórkami. Na allegro kupisz sprasowane klocki, które po zalaniu wodą znacznie powiększają objętość. Znajoma zawodowa ogrodniczka stosuje je do każdego sadzenia roślin, ktore potrzebują luźniejszej, ale o utrzymującej wilgotność gleby.
Zeszłej jesieni wymieszałam do sadzenia róż w donicach. Pięknie działają. Ziemia luźna i nie trzeba często podlewać.

Myślę, że do sadzenia truskawek w beczkach też byłoby dobre.
Makao 10:21, 14 kwi 2025

Juzia napisał(a)

Ania!!!!!!!! Super!!!!!!
Nawet nie wiesz jak się cieszę!
A już wczoraj miałam Ci pisać.... sadź drzewa od razu ale jakoś się powstrzymałam
No bajka! Hektar ziemi mieć...
Staw też super!
Trzymam kciuki! I kibicuję! I jak coś byś potrzebowała to ogłaszaj! Trzeba się wspierać

To wszystko przez Ciebie. Tym swoim polem dałaś mi kopa w dupsko i się ocknęłam. Po co gonić za innym skoro można by tu. 10 km od obecnego miejsca zamieszkania. Tereny na których się wychowałam.
No i mnie zainspirowałaś. Tymi łąkami, tym terenem do nic nie robienia.
Tam wokół rosną stare tuje. Kiedyś tak ludzie je sadzili. Mają ze 30 lat. Chyba bym je wyciągnęła i wsadziła miododajne drzewa np. Ewodie. I może brzozy doorenbos ze 3. Tak żeby osłonić się od drogi i wiatrów.

To jest teren gdzie rośnie dużo lip. Gdzie się nie obrócisz to olbrzymie lipy. Tuż przy tym domu rosła akacja ale została wycięta przez gminę bo zasychała w środku i pochylała się na budynek. Ale zapach gdy kwitła pamiętam do dziś. Działka sąsiaduje ze starym sadem. Jako nastolatka wkradałam się na jabłka. Ten sad też jest na sprzedaż.

Ja będę podpatrywać Twoje postępy i dalej się inspirować