Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 22:31, 09 maj 2025

Polon napisał(a)
Mam wrażenie, że ten mój szpinak ma trochę inne liście, nie tak fakturowane, jutro porównam dokładnie. Moje mają po 3-4 liście właściwe, więc nędza na razie, ale mam nadzieję, że się zbiorą

Mówisz o malabarskim czy tym drugim co pokazywałam wczoraj? Ten wczorajszy Matador liście ma wielkości mojej dłoni. A malabarski ma mniejsze ale bardzo jędrne. Moja mama mówi że jest słodki bardzo ale ja jakoś nie wyczuwam tak dużo słodyczy
Magara 22:32, 09 maj 2025

Cały czas masz w go domu? W jakiej temperaturze?
Mój najpierw poszedł do sąsiadowej szklarni, ale tam mu chyba było za ciepło i różnice temperatur mu nie pasowały. Teraz jest u sąsiadki na parapecie. U niej cieplej i widniej niż u mnie.

P.S. Ja mam nową fiksację - winogrona w szklarni Puszczone górą
Makao 22:33, 09 maj 2025

ajka napisał(a)
Niesamowita jesteś z tymi wysiewami. Gratuluję. Własne warzywka to jest to !

Oj tak, cudne uczucie móc iść po nie do ogrodu a nie do sklepu.
Rojodziejowa 22:39, 09 maj 2025

Makao napisał(a)

Tylko ten jeden taki wyrywny. Nie wiem czemu.

Moje cały czas w szklarni był, a chłodno tam. Przyniosłam z powrotem do domu
Makao 22:39, 09 maj 2025

Magara napisał(a)
Cały czas masz w go domu? W jakiej temperaturze?
Mój najpierw poszedł do sąsiadowej szklarni, ale tam mu chyba było za ciepło i różnice temperatur mu nie pasowały. Teraz jest u sąsiadki na parapecie. U niej cieplej i widniej niż u mnie.

P.S. Ja mam nową fiksację - winogrona w szklarni Puszczone górą

Winogrona w szklarni?? Chcesz naturalną osłonę przed słońcem zrobić?

W domu mam 21 st. Malabarski stoi przy południowym oknie cały czas. Na razie za zimno by go na dwór wystawiać bo jest ciepłolubny. Muszę poczekać aż na zewnątrz temperatura się unormuje na wysokim poziomie to zacznę go wystawiać.
Makao 22:41, 09 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Moje cały czas w szklarni był, a chłodno tam. Przyniosłam z powrotem do domu

Moje cały czas w domu. Czasem okno otworzę to trochę chłodnego powietrza dostaną. Może dlatego te dwa tak się zatrzymały
Makao 22:43, 09 maj 2025

Kasya napisał(a)

A ja w zeszlym roku posadzilam salate, ale jakos nie zjadlam
Zakwitla, pomyslalam niech sobie kwitnie, no i się wysiala
Cos tam urosło jesienią a na wiosne cala skrzynka pelna salaty
Teraz jem

No właśnie, u mojej mamy też tak się wysiała i rośnie.
Magara 23:03, 09 maj 2025

Makao napisał(a)

Winogrona w szklarni?? Chcesz naturalną osłonę przed słońcem zrobić?

No właśnie nie wiem
Sąsiad mnie kusi Posadził. Jego brat tak ma i podobno zbiory super a i zacienienie odgórne korzystne dla pomidorów
Myślę Winogrona lubię Bardziej niż arbuzy
Polon 06:23, 10 maj 2025

Makao napisał(a)

Mówisz o malabarskim czy tym drugim co pokazywałam wczoraj? Ten wczorajszy Matador liście ma wielkości mojej dłoni. A malabarski ma mniejsze ale bardzo jędrne. Moja mama mówi że jest słodki bardzo ale ja jakoś nie wyczuwam tak dużo słodyczy

Malabarskim, rano od razu poszłam sprawdzić co z nim, bo ten mój razem z pomidorami na dwór wędruje. Przeczytałam, że go cały czas pod kloszem trzymasz, a mój właśnie pierwsza noc na dworze spędził … hm … przez okno wygląda, że nic mu nie jest
Makao 07:00, 10 maj 2025

Magara napisał(a)

No właśnie nie wiem
Sąsiad mnie kusi Posadził. Jego brat tak ma i podobno zbiory super a i zacienienie odgórne korzystne dla pomidorów
Myślę Winogrona lubię Bardziej niż arbuzy

Ciekawy jest to pomysł. Nowe przyrosty są wiotkie i długie. Tylko ten stary główny jest zdrewniały.
Jedna winorośl to chyba byłoby za mało. Musiałabyś dwie po przeciwległych stronach posadzić.
Spróbować możesz. Winorośl zawsze można usunąć. Z korzeniem będzie chyba trudniej bo palowy.
I trzeba przemyśleć mocowanie do stelaża i winorośli i pomidorów. W pełni sezonu gąszcz się zrobi przy suficie. Dobrze że masz okna dachowe. No ale przez okna może Ci winorośl uciec. Trzeba by pilnować gdy się rozrasta bo potem już nie.
I co roku ciąć.