Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Monia81 18:35, 09 lip 2024

Moja jedyna brzoza wykańcza otoczenie, próbowałam derenie, zmarniały i wysadziłam, to samo miałam z bzem Golden Tower, przesadziłam w inne miejsce, niedawno próbowałam trzcinnika brychytaria, do wykopania niestety bo marnieje. Se pomyślałam, że może coś lekko inwazyjnego to kupiłam tawlinę jarzębolistną Sem, bo podobno rozłogi robi, no ale nie u mnie wsadziłam bluszcz, coś może pokaże bo hosty, barwinek nie dały rady, więc obadam co z tego wyjdzie nadal próbować będę bo się nie poddaję, ale cholernica jest jedna a mam z terenem pod nią problem.
Wafel 18:42, 09 lip 2024

To może nie walcz z tą brzozą, wyściółkuj ładnie wetknij ozdoby może ze stali corten misę lub jakieś ciurkadełko, postaw ładne donice i tyle.
Kasya 18:54, 09 lip 2024

Jeszcze kruszyny
Monia81 21:45, 09 lip 2024

Wafel napisał(a)
To może nie walcz z tą brzozą, wyściółkuj ładnie wetknij ozdoby może ze stali corten misę lub jakieś ciurkadełko, postaw ładne donice i tyle.

Asia jest duże prawdopodobieństwo, że tak się skończy
TAR 09:22, 10 lip 2024

Dziewczyny, dzieki za propozycje. Na razie zostawie to co rosnie, jesienia wysadze jedynie klona Jordana i Orange. Sango Kaku, Oridono daja rade wiec chwilowo zostaja, one nie sa pod sama brzoza i maja dostęp do wody. Zamiast klonow wsadze z hydrozelem i dobrym wysciełniem buka Mercedesa i dołoże tych pancernych paproci i tawulca Tanaki ewentualnie krzaczki suchodrzewa. Pod brzozami juz sie plozy tawulec Crispa. Misa juz tam jest a nawet dwie, ostatecznie dołoze małe i ciekawe sosny np. Fukai, Winter Gold, Dezember Gold, Carsten, Golden Ghost, odmian jest sporo, podoba mi sie sosna Banksa. Poutykam lebiodek Rosenkuppel, bedzie im ladnie z jasna paprocia i limonkowymi hostami i żółtymi hakonami. Chce tam mocno zagescic by rosliny trzymały same wilgoc.
TAR 09:27, 10 lip 2024

Monia81 napisał(a)

Asia jest duże prawdopodobieństwo, że tak się skończy

He, heh Moniu,raczej nie, byloby slabo z caloscia. W moim ogrodzie system roslin w donicach sie nie sprawdzi, nie mam nawyku codziennego podlewania, nie lubie tego robic i nie lubie donic. Wprowadziłyby mi zbyt wiele chaosu
Kasya 09:28, 10 lip 2024

Sosny nie lubią się z brzozami
Będą marne
TAR 09:30, 10 lip 2024

Monia81 napisał(a)
Moja jedyna brzoza wykańcza otoczenie, próbowałam derenie, zmarniały i wysadziłam, to samo miałam z bzem Golden Tower, przesadziłam w inne miejsce, niedawno próbowałam trzcinnika brychytaria, do wykopania niestety bo marnieje. Se pomyślałam, że może coś lekko inwazyjnego to kupiłam tawlinę jarzębolistną Sem, bo podobno rozłogi robi, no ale nie u mnie wsadziłam bluszcz, coś może pokaże bo hosty, barwinek nie dały rady, więc obadam co z tego wyjdzie nadal próbować będę bo się nie poddaję, ale cholernica jest jedna a mam z terenem pod nią problem.

W najblizszym sasiedztwie brzozy posadzilam plożacego tawulca Crispa, przy drugiej niskie goździki. Ogarniaja temat. Placze sie tam też żółta pecherznica, bordowe pestemony i kukliki. Zreszta sama zobaczysz jak przyjedziesz. Wszystko jakos zyje ale w porownaniu do pozostałych miejsc po prostu nie przyrasta tak spektakularnie
TAR 09:31, 10 lip 2024

Kasya napisał(a)
Sosny nie lubią się z brzozami
Będą marne

no co ty u mnie cala baza zastana to sosny z brzozami, nie zauwazylam zeby cos bylo nie halo
TAR 09:32, 10 lip 2024

i rewelacyjnie o dziwo pod brzozami rosna rododendrony