Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Judith 13:06, 05 sie 2024

TAR napisał(a)

U mnie w nowej rabacie buszuje kret i nornica, wszystko wysadzone wisialo w powietrzu, Dzis udeptywalam. Musze sie postara o plastikowe butelki i powsadzac pręty, bo mi wszystko zdemoluja.

TARciu, co to za metoda? Napisz proszę coś więcej.
Rumianka 13:10, 05 sie 2024

Uwielbiam oglądać Twoje fotki, masz wyjątkowy dar do robienia zdjęć...z każdej rośliny wydobędziesz najważniejszą zaletę, krótko mówiąc nawet z najmniejszej bzdety wyciągasz prawdziwy artyzm...brawo
A jak tam żmijowisko za płotem, nie jest uciążliwe? Wszędzie piszą o ich inwazji...brr
TAR 13:47, 05 sie 2024

Judith napisał(a)

TARciu, co to za metoda? Napisz proszę coś więcej.

Żadna metoda, krety i nornice nie lubia halasu, na cienkich metalowych pretach wieszam butelki plastikowe albo puszki. Przy wietrze to halasuje a drganie przynajmniej w pierwszej fazie im przeszkadza wiec ida dalej. Nie wyglada to estetycznie ale cos za cos. U mnie nowa rabata zryta okropnie. Tak jak nie mialam w zeszlym roku kretow i nornic w rabatach to w tym walcze nieustannie. Po koszeniu tez ida w dalsze rejony ogrodu.
TAR 13:56, 05 sie 2024

Rumianka napisał(a)
Uwielbiam oglądać Twoje fotki, masz wyjątkowy dar do robienia zdjęć...z każdej rośliny wydobędziesz najważniejszą zaletę, krótko mówiąc nawet z najmniejszej bzdety wyciągasz prawdziwy artyzm...brawo
A jak tam żmijowisko za płotem, nie jest uciążliwe? Wszędzie piszą o ich inwazji...brr

Kazda roslina ma swoj urok
Ze żmijkami odpukac, nam nie dokuczaja, my tez sie nie zapuszczamy w ich rejony. Kazdy wiedzie swoje spokojne zycie. Gorsi od żmij sa grzybiarze . Na ogrodzie widac glownie żaby i padalce, nawet zaskronca nie widzialam w tym roku.

Z dobrych wiesci z podzielonych 2 kęp krwisciagow, wszystkie wypusciły nowe listki wiec woda im sprzyja. Za to jezyczka chyba zdechła, zobaczymy wiosna, niepotrzebnie ja podzielilam. Sprobuje za rok.
TAR 13:59, 05 sie 2024

Moj luby zrobil mi wczoraj kompostownik z palet, teraz moge sypac zielone i moze uda sie miec wlasny kompost.
Judith 14:18, 05 sie 2024

TAR napisał(a)

Żadna metoda, krety i nornice nie lubia halasu, na cienkich metalowych pretach wieszam butelki plastikowe albo puszki. Przy wietrze to halasuje a drganie przynajmniej w pierwszej fazie im przeszkadza wiec ida dalej. Nie wyglada to estetycznie ale cos za cos. U mnie nowa rabata zryta okropnie. Tak jak nie mialam w zeszlym roku kretow i nornic w rabatach to w tym walcze nieustannie. Po koszeniu tez ida w dalsze rejony ogrodu.

I to działa?
Mam solarne pikadełko z drganiami, ale gadziny śmieją mi się prosto w twarz tworząc tunele i kopce tuż obok…

PS. Pozdrawiam z korka przed Kopytkowem .
TAR 14:26, 05 sie 2024

Solarne tez mi nie dzialaly wkurzaly tylko pikaniem. Metalowe prety mam mocno wbite w ziebie by wibrowaly, jakos to sie sprawdzalo najlepiej, choc kiedys mnie te platikowe butle doprowadzaly do szalu.

No to blisko jestes. Uzbroj sie w cierpliwosc, bo obwodowa zakorkowana glownie przez remonty
Ewa777 18:02, 05 sie 2024

Piękna gwiaździsta noc U Ciebie to można podziwiać
jolanka 18:21, 05 sie 2024

Przecudne zdjęcia obejrzałam, powzdychałam, zazgrzytałam ząbkami…
Nornice też mi dokuczają i żadne odstraszacze nie nie nie działają. Krety jakoś odpuściłby tym roku. Chyba mają za sucho u mnie i pędraki dyla dały więc nie mają do jeść.
JoanNa 20:26, 05 sie 2024

Aniu, doczytałam że wyrzuciłaś czyściec wełnisty-robi sie brzydki po latach czy jaki powód? Dopytuję, bo mam go zanotowanego na liście..
A nornice wyczytałam, że ryją tam gdzie pulchna gleba, najlepiej wysciółkowana. U mnie ryją pod zrębkami i wzdluz grabów tylko tam gdzie wyplewione-bo wśród chwastów już im się nie chce męczyć, wygodnickie stworzenia