Uwielbiam oglądać Twoje fotki, masz wyjątkowy dar do robienia zdjęć...z każdej rośliny wydobędziesz najważniejszą zaletę, krótko mówiąc nawet z najmniejszej bzdety wyciągasz prawdziwy artyzm...brawo
A jak tam żmijowisko za płotem, nie jest uciążliwe? Wszędzie piszą o ich inwazji...brr
Żadna metoda, krety i nornice nie lubia halasu, na cienkich metalowych pretach wieszam butelki plastikowe albo puszki. Przy wietrze to halasuje a drganie przynajmniej w pierwszej fazie im przeszkadza wiec ida dalej. Nie wyglada to estetycznie ale cos za cos. U mnie nowa rabata zryta okropnie. Tak jak nie mialam w zeszlym roku kretow i nornic w rabatach to w tym walcze nieustannie. Po koszeniu tez ida w dalsze rejony ogrodu.
Kazda roslina ma swoj urok
Ze żmijkami odpukac, nam nie dokuczaja, my tez sie nie zapuszczamy w ich rejony. Kazdy wiedzie swoje spokojne zycie. Gorsi od żmij sa grzybiarze . Na ogrodzie widac glownie żaby i padalce, nawet zaskronca nie widzialam w tym roku.
Z dobrych wiesci z podzielonych 2 kęp krwisciagow, wszystkie wypusciły nowe listki wiec woda im sprzyja. Za to jezyczka chyba zdechła, zobaczymy wiosna, niepotrzebnie ja podzielilam. Sprobuje za rok.
Solarne tez mi nie dzialaly wkurzaly tylko pikaniem. Metalowe prety mam mocno wbite w ziebie by wibrowaly, jakos to sie sprawdzalo najlepiej, choc kiedys mnie te platikowe butle doprowadzaly do szalu.
No to blisko jestes. Uzbroj sie w cierpliwosc, bo obwodowa zakorkowana glownie przez remonty
Przecudne zdjęcia obejrzałam, powzdychałam, zazgrzytałam ząbkami…
Nornice też mi dokuczają i żadne odstraszacze nie nie nie działają. Krety jakoś odpuściłby tym roku. Chyba mają za sucho u mnie i pędraki dyla dały więc nie mają do jeść.
Aniu, doczytałam że wyrzuciłaś czyściec wełnisty-robi sie brzydki po latach czy jaki powód? Dopytuję, bo mam go zanotowanego na liście..
A nornice wyczytałam, że ryją tam gdzie pulchna gleba, najlepiej wysciółkowana. U mnie ryją pod zrębkami i wzdluz grabów tylko tam gdzie wyplewione-bo wśród chwastów już im się nie chce męczyć, wygodnickie stworzenia