Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

sylwia_slomc... 21:42, 21 maj 2025

TAR napisał(a)

Kurcze co by tu napisac. Z Atropurpureum mam same złe doswiadczenia, nie wiem czy trafilam na zakazone sadzonki ale w swojej zabawie z klonami mialam ich 5 i padły wszystkie. Juz ich nie kupuje. Mam czerwone klony ale zaden z nich to nie Atropurpureum.
Jednak Tobie życze udanego wzrostu, rosna raczej jak klon gatunkowy w gore i nieco na boki, taki znicz.

Głog predzej na zaraze ogniowa niz werticilioze ale ostatnio malo o niej słychac wiec niech rosnie zdrowo, piekne sa, tylko troche za bardzo mszyce je lubia.

Pewności, że to atropurpureum nie mam, ale za taką kwotę jaką kupiłam to innego bym się nie spodziewała. Kurcze maam głoga białego i tego różowego też na początku miałam i nigdy mszycy nie miał. Ten już dzisiaj posadzony w różach przed balkonem więc jeśli go mszyce pokochają to będzie problem.... Ale nie mam tam pomysłu na nic innego co by się mogło werticiliozie oprzeć.
TAR 21:49, 21 maj 2025

Moze nie beda twojego obsiadac, na pewno głog szybko rosnie i jest dosc zwarty
sylwia_slomc... 21:53, 21 maj 2025

TAR napisał(a)
Moze nie beda twojego obsiadac, na pewno głog szybko rosnie i jest dosc zwarty

I o to mi chodzi, o szybką przesłonę i żeby na dom się nie pchał.
Kasya 03:12, 22 maj 2025

Mam gloga i rzeczywiscie od lipca obiecuje mu eksmisje bo traci liscie
No ale jakos ciegle jest
Klona mam kilka lat , kupiony za 12 pln niech rosnie ile chce
Poki co ladny
TAR 08:59, 22 maj 2025

Ale liscie traci od zarazy czy od czegos innego? Jak jest porażony to dla innych roslin bezpieczniej go usunac i spalic. Takie chore drzewo zaraza wszystkie inne dookola i roznosi patogeny.
Mnie czasem jest zal wywalic czy usunac ale zal mi jest rowniez innych roslin w ogrodzie.
Kasya 09:08, 22 maj 2025

TAR napisał(a)
Ale liscie traci od zarazy czy od czegos innego? Jak jest porażony to dla innych roslin bezpieczniej go usunac i spalic. Takie chore drzewo zaraza wszystkie inne dookola i roznosi patogeny.
Mnie czasem jest zal wywalic czy usunac ale zal mi jest rowniez innych roslin w ogrodzie.

Tak, zaraza, coraz wczesniej wlazi
Ale wiosną jest ladniutki, chociaz w tym roku slabo kwitnie
Puscilam na niego 2 powojniki i troche ratuja sutuacje w 2 polowie lata
Ta zaraza to chyba tylko na glogach sie trzyma
A on w srodku gestej rabaty
Ciezko go wyluskac bez zniszczen
Rosnie juz z 9-10 lat
TAR 09:14, 22 maj 2025

Zaraza roznosi sie na inne rosliny, ja bym juz usuneła. Swego czasu byl nakaz usuwania roslin wlasnie w celu jej eliminacji. Duzo drzew bylo porazonych. Osłabiasz tez swoje roslinki w ogrodzie. Za chwile zaczna chorowac wisnie, jablonie, grusze. Moze przeniesc sie na swidosliwy, pigwowce, jarzaby. Warto dla jednego głoga?

Ja bym go wycieła i potem jakos probowala usunac korzen.
TAR 11:44, 22 maj 2025

Chyba wstrzymam sie teraz z cieciem mojego wielkiego klona palmowego, poczekam do wiosny do okresu bezlistnego i wtedy uformuje, teraz obawiam sie choroby grzybowej, jest za wilgotno i za zimno. Podwiążę go tylko zeby tak nie bałaganil.

zostawiam kilka fotek na szybko i lece

TAR 11:46, 22 maj 2025

TAR 11:47, 22 maj 2025