Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Miskantowo 11:08, 20 maj 2025

TAR napisał(a)
Szykuje sie na weekendowe prace w ogrodzie, mam nadzieje, ze te temperatury i pogoda sie troche ustabilizuja. Mam takie tyly, ze szok. Nie dokonczylam sadzic roslin od mamy a czekaja tez te zamowione wczesniej. Jutro ponoc tez ma byc dosc cieplo to chociaz wsadze ostrozki, rutewki i zawilce.

Prognozy są dość optymistyczne.
Mam nadzieję, ze podgonię prace dziś i jutro bo gdzie nie zerknę tam coś woła o szybką interwencję.
Zabieram się jutro/pojutrze za górę skarpy i tam mam skupisko stipy.
Zostawiać dla Ciebie sadzonki?
TAR 11:48, 20 maj 2025

Zostawiaj, choc nie wiem kiedy je odbiore, najwczesniej w 1 polowie czerwca jak moge. Wlasnie lece do lekarza, 3 tydzien chorobsko mnie juz trzyma. Mam dosc.
Miskantowo 12:16, 20 maj 2025

TAR napisał(a)
Zostawiaj, choc nie wiem kiedy je odbiore, najwczesniej w 1 polowie czerwca jak moge. Wlasnie lece do lekarza, 3 tydzien chorobsko mnie juz trzyma. Mam dosc.

Moze powinnaś odpuscic całkiem ogrod?
Wykurować się porzadnie.
Choc teraz akurat cieplo.
sylwia_slomc... 13:05, 20 maj 2025

Nikt by nie powiedział, ze ten ogród dopiero co był zakładany, śmiga wszystko w tempie rakiety.
TAR 14:11, 20 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

Moze powinnaś odpuscic całkiem ogrod?
Wykurować się porzadnie.
Choc teraz akurat cieplo.

odpuscilam na prawie 3 tygodnie, powoli musze cos dzialac, nic mi sie nie stanie jak wkopie z poziomu taboreta kilka krzaczkow
TAR 14:16, 20 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nikt by nie powiedział, ze ten ogród dopiero co był zakładany, śmiga wszystko w tempie rakiety.

Dzieki w sumie wchodzi teraz w 3 sezon ale poki nie spojrze na foty to tego sie nie widzi. W weekend jeden z moich najwiekszych i najstarszych klonow palmowych idzie do golenia. Zrobil sie tak wielki i rozczochrany, ze zaczyna mnie wkurzac

taki byl wiosna 2023, widac go po prawej przy ścianie

a teraz mam to:

jeden wielki kołtun. Dojrzalam do ciecia
Alija 14:33, 20 maj 2025

Piękne widoki ogrodowe. W ogrodzie tak już jest, najpierw czekamy żeby urosło, a potem musimy ciąć, bo zbyt duże. Będziesz ciąć tego klona od góry czy podgalać od dołu? A może z szerokości?
TAR 15:10, 20 maj 2025

Na pewno od dolu przytne 6 wypuszczonych galązek by pien sie pokazal, wypuszcone baciki maja ponad 2 metry, potem zobacze organoleptycznie jak to wyglada i czy bedzie potrzebna jeszcze jakas korekta czy styknie. Ocenie to po wycieciu bacików.
Nie chce robic z niego wielopiennej formy, bo nie mam tam tyle miejsca, choc bardzo korci. Ale w tej chwili zaglusza wszystko inne i robi burdello na calej rabacie. To tez nieladnie wyglada jak takie drapaki rosna. Mialam przez chwile mysl czy by go nie wykopac i nie zostawic wielopiennego ale nie wiem czy w innym miejscu tez bedzie tak szalal. Tu ma w poblizu inne klony a rosnie w korzeniach brzozy. Jest symbioza najwyraźniej. Poza tym on ma bardzo ładny pokroj i troche szkoda tego zmieniac robiac z niego forme wielopienna. Ech te dylematy ogrodnicze. Oczywiscie jestem dumna i blada, ze tak dobrze rosnie. Ale facet przesadza rosnie jak na dopalaczach
mirkaka 18:17, 20 maj 2025

Ależ Ty robisz piękne zdjęcia, portrety roślin
Czytam u Ani że masz bardzo ładne truskawki, może pokazałabyś zdjęcia Sadzonki masz zeszłoroczne ?

I Ciekawa jestem tego cięcia klonu, oprócz tych batów jeszcze jakoś go uformujesz?
Możesz porobić trochę zdjęć jak go będziesz przycinać?
TAR 20:51, 20 maj 2025

Dziekuje. Mirka, truskawy zrobie jutro. Jest duzo kwiatow i zawiazuja sie owoce. To ich 3 sezon i u mnie ostatni. Na wiosne odmlodze sadzonki kupuja nowe frigi. I mniej krzaczkow. Nie przejemy tej ilosci owocow. Dobrze, ze mam sasiadow z ktorymi sie podziele.

A fotki klona zrobie przed, w trakcie i po. Mi tez sie przydadza do oceny na biezaco. Wlasnie przyszla masc do smarowania ran wiec przytne bez obaw. To trzeci w tym sezonie ale najwiekszy.