Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Wafel 21:11, 22 maj 2025

Ten górski silnie rośnie, u mnie niestety za mało miejsca, ale widziałam jak pięknie rośnie u Mirki. Fajnie, że masz tyle odmian, cały sezon kwitnienia powojnikami zapewnisz
Miskantowo 21:14, 22 maj 2025

Wafel napisał(a)
Ten górski silnie rośnie, u mnie niestety za mało miejsca, ale widziałam jak pięknie rośnie u Mirki. Fajnie, że masz tyle odmian, cały sezon kwitnienia powojnikami zapewnisz

Nie masz u siebie jakiegoś wolnego miejsca na plocie?
Montana jest super, taki bezobsługowy…
Magara 22:27, 22 maj 2025

Ania, fajne fotki, jak zawsze Kuklikowe, jak dla mnie, najfajniejsze
Wafel 22:36, 22 maj 2025

Wiola, ledwo wyszarpałam miejsce na tego ostatniego, mam nadzieję, że sąsiedzi nie mają nic przeciwko, że puszczam na ogrodzenie
TAR 09:14, 23 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Bo żółty żółtemu nie równy. Limonki, jasne cytryny i masełka nawet mi podchodzą, ładnie wyglądają z niebieskim i fioletem.

I o dziwo z różowym też. Kiedy widzialam tez połaczenie pomaranczowych kwiatow i traw z czerwonymi klonami, cudnie to wygladało. A juz pomaranczowy z fioletem czy niebieskim miodzio, mnie sie jeszcze nie udalo, nie trafilam na wlasciwe rosliny chyba.

Wafel napisał(a)
Wrzuciłam zdjęcie u siebie
"Jak choinka za komuny" - dobre

No wiesz o co chodzi, za dzieciaka a bylo to w czasach komuny, jak ubieralam choinke to mialam do dyspozycji bombki roznego koloru, wzoru i kalibru, czesto od babci czy dziedziczne. Nie bylo to takie "stylowe" i monotematyczne jak teraz, Drzewko bylo upstrzone kolorami. I taki wlasnie jest moj ogrod od sasa do lasa i dobrze mi z tym, sadze co lubie.

ewsyg napisał(a)
Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z Twojego ogrodu. Wygląda na dużo starszy niż jest, zapewne ze względu na te drzewa, które już rosły.

Duzo sie u mnie zmienilo w ogrodzie, drzewa to jedno ale zagospodarowanie ich w ogrodzie przyniosło same plusy. Wczesniej dzialeczka byla tez urokliwa jednak dzika.
Tak wygladała latem w 2022 r.:

Wafel napisał(a)

Gorskie i te botaniczne drobnokwiatowe uwielbiam. Najwiecej mam powojnikow jesiennych terniflora Early Snow. Praktycznie pakuje i upycham je wszedzie na plotach. One kwitna kiedy juz malo co kwitnie do poznej jesieni. Dlatego tak bardzo lubie tez Heptakodia. Kwiatki pojawiaja sie dopiero we wrzesniu i kwitna do poznej jesieni.
Moj stan posiadania powiekszyl sie o 8 powojnikow od mamy, nawet nie wiem co one za jedne
Moim ulubionym powojnikiem został płożący bylinowy Praecox, silnie rosnie ale rewelacyjnie kaceptuje cień. Kwitnie mocno i wymaga duzego cięcia.

Miskantowo napisał(a)

Nie masz u siebie jakiegoś wolnego miejsca na plocie?
Montana jest super, taki bezobsługowy…

Jest bezobsługowy pod warunkiem, ze znajdzie własciwa miejscowke. Moje rózowe w tej chwili rosna w tak mokrej glebie, ze az dziwi mnie, ze nie podgniły. Nigdy nie myslalam, ze powojniki lubia tak mokro. Te od mamy byly w jeszcze wiekszej glinie a zarastały jej praktycznie cały domek na działce.
U Ciebie chyba jest glina wiec pewnie dlatego tak ładnie kwitna i szaleja. Znalazły raj

Magara napisał(a)
Ania, fajne fotki, jak zawsze Kuklikowe, jak dla mnie, najfajniejsze

Dzieki kochana, moge odstapic Ci jakas sadzonke przy dzieleniu tylko zaznacz ktora
Roocika 10:13, 23 maj 2025

TAR napisał(a)

A te dzikie w jakim kolorze sa? Z kuklikow najbardziej zwisle lubie. Te cytrynkowe i Pink passion czerwone.
Ewidentnie kuksy lubia slonce i mokro w nogach. Za rok bede rozmnazac bo kępy juz wielkie urosly. Przybedzie sadzonek.

One są takie czerwono-pomarńczowo-różowe, ale kwiatki zwisają, więc ten kolor mało widoczny jest
TAR 11:09, 23 maj 2025

Ale ekstra, odszczep sobie sadzoneczke.U mnie nad bajorem dziko rosna kosaćce żółte i pola konwaliowe.
Polon 12:44, 23 maj 2025

Tar, nie daje rady na bieżąco czytać, o pisaniu już nie wspominając, więc z lekkim poślizgiem, ale muszę zostawić ślad, że przepiękne rośliny znowu pokazujesz. Nie pamiętam, czy już to pisałam, ale dzięki Twoim zdjęciom zaczęłam widzieć detale roślin, kształt liścia, delikatne zmiany kolorów, unerwienie itd i zobaczyłam, że różne krzewy a nie tylko kwiaty mogą utworzyć cudny ogród.
Tylko tych przesadzanek Ci nie zazdroszczę, bo to się człowiek narobi , no chyba, że lubisz
DariaB 13:37, 23 maj 2025

Pooglądałam zdjęcia, trochę poczytałam, nie nadążam Piękne kukliki, też jestem fanką, cudne klony i tiarelki. Pliszki urocze Współczuję strat mrozowych.
Wafel 14:20, 23 maj 2025

TARcia pokazuj sukcesywnie kwitnące clematisy. Pewnie żurawki masz jakoś kolorami uporządkowane, bo u mnie też "choinka PRL" (wiem o co chodzi, pamiętam i też lubię Pomimo, że mam namieszane kolory to się jakoś zgrywa w całości z nasadzeniami.