Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

April 09:24, 05 maj 2026

Tak, u mnie marcinki też szaleją bardziej niż mi zależy
TAR 11:32, 05 maj 2026

Czesci na pewno sie wyzbędę, na szczescie nie mam wiele gatunkow.Tylko ktos mi musi je wykopac, sama nie dam rady, potwory porosly.
mrokasia 11:36, 05 maj 2026

Ta zima i niedawne przymrozki dały popalić wielu roślinom. I właśnie te straty dopiero teraz wychodzą i będą wychodzić jeszcze jakiś czas. Nawet jak coś się zbierze i zazieleni/zakwitnie to może być jego ostatni sezon. Nigdy nie można być pewnym niestety.
TAR 12:00, 05 maj 2026

Wiesz Kaśku, zrobilam sobie porownanie temperatur z ostatnich 4 lat i to nie bylo tak, ze ta zima byla jaks szczegolnie mrozna w stosunku do poprzednich (patrze tylko na swoje podworko) jedyne czego bylo wiecej to sniegu. Poziom mrozow nie odbiegal. Tyle, ze w innych miesiacach. U nas potrafilo byc w listopadzie -18 , -20 i to nie jeden dzien. Grudzien cieplejszy. Teraz jakby to przelozylo sie na styczen. Ale tez spadlo bardzo duzo sniegu wiec nie bralam na serio mroznych dni, bo rosliny otulone kolderka.
Jedyna zmiana, ktora u mnie nastapila to wyciecie lasu po obu krancowych stronach mojej dzialki. Przez co hula wiatr i to nieprzyjemny, bo polnocny. Tu upatruje porazki. Przestalo byc zacisznie i rosliny oberwaly mroznymi wiatrami.A wlasnie te, ktore padły byly w tym wietrznym korytarzu.
DariaB 13:19, 05 maj 2026

Uwielbiam epimedia, takie niepozorne, a tyle radości dają. Zdjęcia super. Wiosna się w końcu rozkręca.
tulucy 14:22, 05 maj 2026

U mnie tak samo, straty są w korytarzu przeciągów.
mirkaka 15:10, 05 maj 2026

TAR napisał(a)
Wiesz Kaśku, zrobilam sobie porownanie temperatur z ostatnich 4 lat i to nie bylo tak, ze ta zima byla jaks szczegolnie mrozna w stosunku do poprzednich (patrze tylko na swoje podworko) jedyne czego bylo wiecej to sniegu. Poziom mrozow nie odbiegal. Tyle, ze w innych miesiacach. U nas potrafilo byc w listopadzie -18 , -20 i to nie jeden dzien. Grudzien cieplejszy. Teraz jakby to przelozylo sie na styczen. Ale tez spadlo bardzo duzo sniegu wiec nie bralam na serio mroznych dni, bo rosliny otulone kolderka.
Jedyna zmiana, ktora u mnie nastapila to wyciecie lasu po obu krancowych stronach mojej dzialki. Przez co hula wiatr i to nieprzyjemny, bo polnocny. Tu upatruje porazki. Przestalo byc zacisznie i rosliny oberwaly mroznymi wiatrami.A wlasnie te, ktore padły byly w tym wietrznym korytarzu.

A jednak było mroźniej tej zimy, mnie przemarzły mocno róże, Edenka i Elfe cięte do ziemi, a były już sporymi krzakami, nigdy nie przemarzały tak mocno. Przemarzły mi też rododendrony i laorowiśnie, wcześnie nic im nie było
mirkaka 15:12, 05 maj 2026

Bardzo czekałam na te zdjęcia, szczególnie młodych listków klonów Jesteś artystką