Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 16:14, 27 kwi 2026

Za to magnolie wczesne u Ewy przekwitaja a w moim lesie dopiero pekaja kotki. Pod brzozami gdzie mam epimedia teraz z braku lisci jest dosc slonecznie i cieplo, do tego one okryte warstwa kory. I duzo dalo przyciecie ich do zera. Rok temu wcale nie przycinalam i byly pozniej. Stare liscie zalanialy slonce.

Zawsze tez u mnie o tej porze metasekwoje byly zielone a teraz ledwo co wypustki pokazuja.
mirkaka 16:16, 27 kwi 2026

TAR napisał(a)

Nad, tak dostalam wytyczne ze szkolki. Ja dopiero rok temu pierwsze roze w zyciu sadzilam. Co moge o tym wiedziec

Zawsze róże sadzę tak że miejsce szczepienia jest 5 cm pod ziemią, chodzi o ochronę tego miejsca przed przemarznięciem.
Ta zima wyjątkowo paskudna była, moja Edenka, wielka i już wiekowa przemarzła prawie do ziemi, muszę ją jeszcze raz przyciąć, zresztą wielu różom muszę poprawić cięcie bo dopiero teraz widać ile pędów przemarzło, najlepiej mi przezimowały Austinki
tulucy 22:36, 27 kwi 2026

Ja sadzę tak 2-5 cm pod ziemią.
Nic się nigdy nie działo z moimi, a trochę ich bylo.

U mnie najlepiej przezimowała oczywiście jeszcze nie zidentyfikowana ze starego. O tyle dziwne, że posadzona w tym moim przeciągu. A nic nie przemarzło, puściła liście po całości, nie miałam co wycinać, krzaczor się robi. Typuję jakąś historyczną, ale jaką? Czas pokaże.
Judith 12:30, 28 kwi 2026

Dziewczyny, też miałam przeboje z sadzeniem róż i pamiętam, że miałam sprzeczne informacje.
W tej chwili autorytetem dla mnie w temacie różanym jest Grzegorz Hyży, a on twierdzi, że miejsce szczepienia ma być pod ziemią .
Zresztą nie tylko on tak twierdzi, a ejaj mówi, że sadzenie nad ziemią to w naszym klimacie tylko przy skrajnie ciężkiej, gliniastej i stale mokrej glebie.
TAR 15:35, 28 kwi 2026

Trudno, to co mam juz posadzone nad to zostawie, nie bede wysadzac i nowych dolkow robic. Poza tym u mnie rosna w ciezkiej gliniastej glebie i akurat tam maja mokro caly czas. Z nowymi sprobuje inaczej.
Ale specjalnie nie zamierzam sobie dowalac pracy Bedzie co bedzie.
Judith 15:52, 28 kwi 2026

TAR napisał(a)
Trudno, to co mam juz posadzone nad to zostawie, nie bede wysadzac i nowych dolkow robic. Poza tym u mnie rosna w ciezkiej gliniastej glebie i akurat tam maja mokro caly czas. Z nowymi sprobuje inaczej.
Ale specjalnie nie zamierzam sobie dowalac pracy Bedzie co bedzie.

No i tysz piknie
TAR 15:55, 28 kwi 2026

A ogolnie to i tak jestem mocno zszokowana, ze w ogole cos mi rosnie z roz
tulucy 21:51, 28 kwi 2026

TAR napisał(a)
A ogolnie to i tak jestem mocno zszokowana, ze w ogole cos mi rosnie z roz

Bo to się tylko tak wydaje, że to trudne rośliny.

mrokasia 22:02, 28 kwi 2026

Boszszsz, uświadomiłam sobie że nie wiem jak posadziłam moje nieliczne róże…

Ale żyją i mają się całkiem nieźle. Niektóre mocno oberwały zimą. Jedna szczególnie. Przycięłam ale zostawiłam taki czarny pęd. Miałam go później wyciąć. Dziś idę z sekatorem a tu - nowe pędy idą z tego czarnego!
TAR 08:50, 29 kwi 2026

Przekleje od Magary

Zajrzyjcie tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/12040-jak-mozesz-wspomoc-ogrodowisko?page=1#post_1