Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz mały raj na ziemi :)

Nasz mały raj na ziemi :)

Sebek 22:21, 18 sty 2012

Jeśli chcesz bardziej iść w swojski ogród to jasne - jednak wybierz wiśnie umbraculifera, bo robinia za duża mi się wydaje i zasłoni Ci widok..

Jedno co mi się też spodobało to nawierzchnia - super według mnie
Jeśli byś szła w takie coś to jedźcie nad rzekę i nazbierajcie takich płaskich kamieni - widuję takie nawierzchnie i pasują do wiejskich ogrodów. Będzie Was kosztować wysiłek, a koszty na pewno zmniejszą się, bo potrzeba będzie tylko materiał na wypełnienie - pomyśl nad tym

Aha - tojeść zimozielona nie jest. Najwyżej daj trzmielinę...
siaaska 22:22, 18 sty 2012

Wydaje mi się że właśnie o to chodzi żeby każdy ogródek, nawet jeżeli jest z tych samych roślinek, wyglądał inaczej Tak na pewno jest ciekawiej
kaisog1 22:25, 18 sty 2012

siaaska napisał(a)

Asia jak chcesz wstawiac bukszpan formowany na zywopłot to stawiaj berberys w kostkach

A odnośnie tego co pisałaś o tym jak widzisz swój ogród.... Mnie się ogród Kasi nie kojarzy w ogóle ze stylem wiejskim ani naturalistycznym Podejrzewam, że masz swoją wizję i wiesz dokładnie co i jak ma wyglądać.
Mnie się np. podoba Twoja koncepcja chociaż nie w moim stylu Ja lubie raczej ład w liniach.... spójność.

Widzę że masz już swoje sprawdzone sposoby na projektowanie

U Kasi podoba się mi to że wykorzystała w swoim ogrodzie naturalne surowce takie jak kamienie, korzenie, drzewo... Rabatki są takie naturalne nie narysowane od linijki i myślę że trawy wprowadzają też taki troszkę sielski nastrój... Rozmieszczenie roślin jest takie jak w naturze... przynajmniej tak się mi kojarzy...

To nasze różne spojrzenie na ogród bierze się pewnie stąd że zwracamy uwagę na inne szczegóły

...aaaa jeżeli chodzi o ogrodowe detale u Kasi to ja bym od Niej ściągała pomysły koniecznie. Z pewnością nadadzą ogrodowi sielskości Trawy to bardzo dobry pomysł ale widzisz.... ja sielskość widzę jako puchatą, sporą trawę i np. jeżówkę a Ty raczej preferujesz "poduszkowce" Wiem jedno, że zawsze z dwóch różnych pomysłów można wybrac coś fajnego

Juzia 22:25, 18 sty 2012

Asiu mi również podoba się twoja wersja!
siaaska 22:29, 18 sty 2012

Sebek napisał(a)
Jeśli chcesz bardziej iść w swojski ogród to jasne - jednak wybierz wiśnie umbraculifera, bo robinia za duża mi się wydaje i zasłoni Ci widok..

Jedno co mi się też spodobało to nawierzchnia - super według mnie
Jeśli byś szła w takie coś to jedźcie nad rzekę i nazbierajcie takich płaskich kamieni - widuję takie nawierzchnie i pasują do wiejskich ogrodów. Będzie Was kosztować wysiłek, a koszty na pewno zmniejszą się, bo potrzeba będzie tylko materiał na wypełnienie - pomyśl nad tym

Aha - tojeść zimozielona nie jest. Najwyżej daj trzmielinę...

Sebek chyba nie czytasz dokładnie...
Od początku w planach była wiśnia umbraculifera, tylko w GP jest jakaś taka bardzo wielka i nie pasowała mi...

Jeśli chodzi o nawierzchnię to taki mamy zamiar... Część kamieni już jest, ale trochę tego potrzeba więc nie wiem czy jakiejś części nie dokupimy... Też widzieliśmy takie nawierzchnie i zakochaliśmy się w nich

Jeśli chodzi o tojeść miałam na myśli sezon ogrodniczy czyli bez zimy... ale masz rację może trzmielina będzie lepsza... i będzie nawiązywać do tej na pniu...
siaaska 22:36, 18 sty 2012

kaisog1 napisał(a)

Asia jak chcesz wstawiac bukszpan formowany na zywopłot to stawiaj berberys w kostkach

A odnośnie tego co pisałaś o tym jak widzisz swój ogród.... Mnie się ogród Kasi nie kojarzy w ogóle ze stylem wiejskim ani naturalistycznym Podejrzewam, że masz swoją wizję i wiesz dokładnie co i jak ma wyglądać.
Mnie się np. podoba Twoja koncepcja chociaż nie w moim stylu Ja lubie raczej ład w liniach.... spójność.

Widzę że masz już swoje sprawdzone sposoby na projektowanie

U Kasi podoba się mi to że wykorzystała w swoim ogrodzie naturalne surowce takie jak kamienie, korzenie, drzewo... Rabatki są takie naturalne nie narysowane od linijki i myślę że trawy wprowadzają też taki troszkę sielski nastrój... Rozmieszczenie roślin jest takie jak w naturze... przynajmniej tak się mi kojarzy...

To nasze różne spojrzenie na ogród bierze się pewnie stąd że zwracamy uwagę na inne szczegóły

...aaaa jeżeli chodzi o ogrodowe detale u Kasi to ja bym od Niej ściągała pomysły koniecznie. Z pewnością nadadzą ogrodowi sielskości Trawy to bardzo dobry pomysł ale widzisz.... ja sielskość widzę jako puchatą, sporą trawę i np. jeżówkę a Ty raczej preferujesz "poduszkowce" Wiem jedno, że zawsze z dwóch różnych pomysłów można wybrac coś fajnego

Gosia i za Twoje pomysły bardzo dziękuję i mam nadzieję że jeszcze razem coś zaplanujemy
siaaska 22:38, 18 sty 2012

Juzia_G napisał(a)
Asiu mi również podoba się twoja wersja!

Dziękuję
kaisog1 22:42, 18 sty 2012

Asia no pewnie
kaisog1 23:25, 18 sty 2012

a to już zabawa kompletna

laurowisnia 23:26, 18 sty 2012

Wpadłam się przywitać i widzę, że w pięknej okolicy przyszło Ci mieszkać.
Życzę też udanych realizacji bo projekty się tu mnożą. Mi podobają się oba ostatnie projekty i myślę, że dużo zależy od rodzaju roślin, na które się ostatecznie zdecydujesz.