Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Muszelka 17:34, 10 lis 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Weekend! Pogadalam dzis z hydraulikiem o nowym domu, obejrzal projekt. Pompe ciepla tez zalozy. Jakby co.

W poniedzialek sprzedajaca powinna wiedzieć czy dostanie zgode na sprzedaz z kowru. I bedziemy skladac o przeniesienie pozwolenia na budowe na mnie.

Wczoraj widzialam sie z gosciem od zrobienia plotu, czekam na wycene.

Ale na pierwszy ogien pojdzie droga

Jeśli w perespektywie myślisz o założeniu szkółki roślin, to warto zastanowić się nad studnią głębinową. Własna woda to skarb
Kontonaogrod 17:40, 10 lis 2023

Moze I upieke rogale, ale na jednym by sie nie skonczylo, a tylek rosnie

Tak, studnia w planie, ale najpierw budowa. Potem ogrodzenie. Potem sie zobaczy
Judith 17:41, 10 lis 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Weekend! Jupi!

[...] Pogadalam dzis z hydraulikiem o nowym domu, obejrzal projekt. Pompe ciepla tez zalozy. Jakby co.
[...]

Aniu, odradzam instalację pompy ciepła przez "jakiegoś" hydraulika.
To jest naprawdę skomplikowane urządzenie. Przy jego dobieraniu trzeba wziąć pod uwagę sporo zmiennych - to nie jest łatwy proces i nie realizuje go hydraulik.
Podobnie instalacja to nie jest trywialna rzecz - musi ją wykonać specjalista ze sporą wiedzą. Wszystko to składa się potem na sprawność urządzenia, nie warto ryzykować.
Przepraszam za te niechciane rady, ale wiem, że sporo osób pluje sobie w brodę, bo zdecydowało się na działania na własną rękę lub ze szwagrem .
Kordina 17:52, 10 lis 2023

Judith napisał(a)

Właśnie wczoraj jadłam licencjonowanego rogala przywiezionego z Poznania - coś wspaniałego!

O matko! Licencjonowany rogal, jak to brzmi!
Judith 17:56, 10 lis 2023

Kordina napisał(a)

O matko! Licencjonowany rogal, jak to brzmi!

Hihi, no taki był komunikat w poznańskiej cukierni .
Muszelka 17:59, 10 lis 2023

Taką mamy słodką, lokalną tradycję

https://www.poznan.pl/mim/swmarcin/-,p,221,8987,9051.html
Kontonaogrod 18:07, 10 lis 2023

Spokojnie. Facet jest sprawdzony, zrobil mi podlogowke, wode I scieki tutaj, i gaz, wszystko dziala 5 lat. Domek na sprzedaz tez on robil. Na co dzien pracuje w Niemczech. A ze mieszka niedaleko to wpadl obejrzec projekt I na kawe. I sie rozwinal, tam montuja pompy codziennie od 2 lat, mysle ze jak zrobia to zrobia dobrze.

Dwa juz mialam pompe I costam wiem. I tu sobie juz poklikalam I policzylam conieco. Bedzie dobrze
Kontonaogrod 14:24, 11 lis 2023

Dostalam 2 paczki z malinami. Posadzilam w doniczkach po kilka sztuk w donicy bo nie mam wiecej większych doniczek I prawie skonczyla mi sie ziemia. 4 worki 80litrowe kupilam we czwartek, autko mi sie prawie rozkraczylo po drodze a na pewno przysiadlo.

W poniedzialek Monika wlascicielka hrktara bedzie dzwonic do kowru, powinna sie czegos dowiedziec. Jak bedzie decyzja (pozytywna) to spotykamy sie w starostwie I przenosimy pozwolenie na budowe na mnie.

I byle do wiosny

Bloczki Solbet, ktos budowal? Lrpsze niz h+h wiec bede sie rozgladac czy mozna je u nas kupic
Kontonaogrod 11:20, 12 lis 2023

Jarmuz dla kur

Werbena leży na wszystkim po deszczach

Resztki fig

Hakone też leży

Musze pamietac zeby jej nie sadzic z niczym bo przydusi

Kontonaogrod 11:55, 14 lis 2023

Monika ma "prawie" obiecaną zgodę z KOWR. Teraz będę ją nękać żeby przepisywała pozwolenie na budowę na mnie. I znowu czekanie

Mam wycenę okien z firmy gdzie zamawiałam poprzednio i nie jest taka tragiczna cenowo, nawet z dopłatą za kolor (turner oak). I oknem tarasowym HST.
Elektryczne rolety za to kosztują 30 tys. zł. Ała