Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

basia3012 19:25, 17 lis 2023

Aniu, dużo wyzwań przed Wami. Emocje pewnie są i marzenia. Fajne uczucia. Plany, plany, plany.
Wasze plony w szklarence do podziwiania i do pozazdroszczenia. Bardzo obfite. Co tam daliście, że tak obrodziły?
Aniu a figi to gdzie rosną? W gruncie, donicy, pod chmurka? Owoce fig wspaniałe.
Kontonaogrod 19:31, 17 lis 2023

Figi przy tarasie, w oslonietym miejscu radza sobie calkiem dobrze

Tunel dopiero od ubiegłego roku, skrzynie wypelnione paletą nowej ziemi. Tej wiosmy dodalam troche wiórkow z lidla (kopyta I rogi bydlece... fuj)

Pozdrawiam
Rumianka 20:19, 17 lis 2023

Tak się złożyło, że zagłębiłam się dziś w lekturze Twojego wątku, a tu ciach...Ty u mnie...Bardzo mi miło...Jestem u Ciebie dopiero na początku...ale nadrobię...Pozdrawiam...
Kontonaogrod 20:49, 17 lis 2023

Witamy w krainie chaosu ale idziemy do przodu

Pozdrawiam
Alija 21:51, 17 lis 2023

Aniu, ileż ty masz energii, pomysłów, planów, tyle się dzieje, że trudno nadążyć. Podziwiam i życzę powodzenia w ich realizacji.
Widoki macie przepiękne, no i zdjęcia świetne (chwalić męża).

Patrycja_KG_Lu 12:32, 18 lis 2023

Hej. Miałam trochę przerwy od ogrodowiska. Właśnie nadrabiam.

1. My budowaliśmy z bloczków solbet.
2. Jeśli rozważasz rolety do domu to przemyśl jednak żaluzje fasadowe. Fakt - są droższe, ale dozuje się ilość wpadającego światła. My mamy od południa i zachodu, a bardzo żałujemy, że od wschodu też nie mamy męczarnia z klasycznymi roletami wewnętrznymi ze sznurkami.
3. Czy marchewek fioletowych może zbierałaś nasiona?
4. Wycenili Ci napewno ciepły montaż okien? A może szczelny z taśmami itp? Zazwyczaj ten ciepły opiera się o wysunięcie okien w ocieplenie, a przy większych, cięższych oknach dochodzą konsole, które turbo podwyższają cenę. Spisałam sobie pytania (2 strony A4) jak sami szukaliśmy do nas okien, więc jakbyś chciała to mogę podesłać.
5. Twój tunel to moja inspiracja. W przyszłym sezonie chce zadbać o rośliny w nim także wiosną i zimą. Obecnie mam tam pustkę.
6. Drzewa z faworytki u mnie też ładne przyjechały. Jedynie jedna leszczyna z 3 miała mikro system korzeniowy, ale trzymam za nią kciuki.
7. Inspiracje na przyszły ogród z książki super. Pamietam jak jeszcze jakiś czas temu pisałaś, że nie do końca wiesz co chcesz.
Kontonaogrod 19:03, 18 lis 2023

Ala, tez czasem nie nadazam to byl dlugi dzien, bylam u Rodziców I z nimi na pogrzebie w rodzinie. Ciocio-babcie mi sie skonczyly

Dopiero wrocilam, odebrałam mloda z rajdu (caly dzien w stajni I na jazdach po lesie I kopcu Pilsudskiego) wszyscy zmarznieci I zmeczeni. Dobrze ze jutro niedziela.

Patrycja fajnie ze jestes

Czytam o solbecie. Zobaczymy. Tu mamy rolety zewnętrzne. W nowym domu tez planuje ale spytalam tez o zaluzje fasadowe. Drozsze ale o ile? Czekam na wyceny.

Chetnie poczytam o oknach - slij niby cieply montaz ale w murze normalnie, nie w warstwie ocieplenia.

Dom musze przegadac z kierbudem bo sa nowe normy techniczne wt2021 a ten projekt jest starszy. Dobrze byloby uzyskac jak najlepsze wspolczynniki - poczytam o dotacjach na pompe ciepla, nie wiem czy inne warunki bysmy spelniali?

W tunelu do tej pory mam papryke bo nie bylo mrozu jeszcze. Salaty I marchew ladnie rosna marchew 1wszy raz, zobaczymy jak zime przetrwa I czy nie bedzie chciała kwitnac wiosna?

Fioletowe marchewki mialam raz I nie zostawialam ich na kwiatki, nie wiem jak zawiazuja nasiona...

Nadal nie wiem czego chce, procz tego ze ma byc wiekszy porzadek I bezobslugowosc. Celuje w jednorodne grupy roslin. Zobaczymy co wyjdzie
Kontonaogrod 15:18, 19 lis 2023

Kury przeniesione do igloo na zimę. Cieplej będą mialy a przede wszystkim sucho

Kordina 15:23, 19 lis 2023

Ale mają fajnie a żaden lis ich tam nie atakuje? U mnie większość wyżarł lis, a miały zabezpieczenie z metalowej siatki
Kontonaogrod 15:47, 19 lis 2023

Nie. Mamy szczelne ogrodzenie działki (nawet koty się nie przecisną). I do tego igloo ma fundament. I półmetrową ściajkę z pełnego drewna. I prócz ścian z folii dołożyliśmy warstwę folii bąbelkowej żeby im bylo cieplej I jeszcze jedną folię (grubą) żeby nie zżerały bąbelkowej lis musiałby mieć dużo samozaparcia, trzy zimy już tak robiliśmy I wszystko bylo ok