Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 22:45, 09 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Widzę że zaraza różana Cię dosięga.
Jak miejsca mało to sporo róż dobrze w donicach rośnie. Można u Andy podejrzeć.

Ja wsadziłam w donice róze lole i bonice. Testuję

Bonica też fajna, mam ją na liście Donice mnie ratują w tej różanej zarazie
Wafel 22:47, 09 lip 2025

Ewa777 napisał(a)
Piękna różyczka Twój kolorek

Byłam dziś w obi, ale po środek na wełnowce.

Współczuję tej nierównej walki
Joku 17:15, 10 lip 2025

Oj, niebezpiecznie się robi , mam na myśli zarazę różaną . Ja z powodzeniem uprawiam róże w donicach, też z powodu braku przestrzeni ogrodowej. Zimuję w kącie na tarasie, jak dotychczas bez problemu. Próbuj, życzę powodzenia.
Wafel 20:31, 10 lip 2025

Dziękuję Jolu, to dobre wieści Muszę do tego podejść jednak zdroworozsądkowo, bo donice też gdzieś trzeba postawić. Mam długą listę róż, które mi się podobają, ale jak zrobię miejsce to będzie mi łatwiej zadecydować jaki rozmiar właściwie jest mi potrzebny i jaki kolor najlepiej by się komponował. Bo ja mam dużo fioletu i różu
a róże to najbardziej lubię takie herbaciane lubię takie pionowe, stojące ale też urzekają mnie mieszańce piżmowe Martwi mnie też ta moja południowo-zachodnia patelnia, czy wszystkie róże to wytrzymają? Pewnie nie... Wybór jest trudny skoro można mieć góra dwie na rabacie.
Joku 20:46, 10 lip 2025

Moje róże rosną w pełnym słońcu, dobrze to znoszą. Teraz pojawiły się miejsca częściowo zacienione bo drzewka i krzewy podrosły. Ten etap dopiero przed tobą. Za kilka lat pojawi się trochę cienia. Na pełnym słońcu najbardziej cierpią kwiaty róż o ciemnoczerwonych odcieniach, słońce je przypala.
Wafel 21:01, 10 lip 2025

Ciemnoczerwone mi nie grożą
nie przepadam W odcieniach mokka i pastelowe fioletowe są super, ale jakoś do niczego mi nie pasują i do tej róży już kupionej też nijak się mają... Garden of Roses mi chodzi po głowie, muszę celować w ciepłe odcienie chyba jeśli mają rosnąć obok siebie. Bardzo mi się też podoba Larissa Flower Circus i Bonica, ale one jasnoróżowe. Zresztą z internetu trudno odczytać rzeczywisty kolor, szukam na filmikach lepiej wtedy widać. Fajnie,że byłaś w szkółce różanej, na żywo łatwiej wybrać kolor.
Miskantowo 22:14, 10 lip 2025

Moje doświadczenia „rózane” są takie, ze te wszystkie fiolety i kawowe odcienie niezbyt dobrze sprawdzaja się na slonecznej patelni.
Myslalam, ze kolejny rok będzie lepszy ale nadal wygladaja tak sobie.
Slonce je przypala (a slonca w tym roku wczle nie mamy w nadmiarze.

Znakomicie natomiast sprawuje się moja (jedyna) róza w kolorze czerwonym/koralowym/brzoskwiniowym/pomaranczowym.
To w ogole terminatorka i nic jej nie szkodzi (Easy Does It)
Malo jest tylko rozana przez ten ksztalt płatków ale uwielbiam ją.
Magara 23:16, 10 lip 2025

Wafel napisał(a)

Zresztą z internetu trudno odczytać rzeczywisty kolor, szukam na filmikach lepiej wtedy widać.

O, fajny pomysł mi podsunęłaś - filmiki
Chociaż ja już się pogodziłam z tym, że zaplanowane róże się jednak nie zgrają i trzeba będzie przesadzać i robić kolejną różankę I tak do skutku
Wafel 23:21, 10 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Moje doświadczenia „rózane” są takie, ze te wszystkie fiolety i kawowe odcienie niezbyt dobrze sprawdzaja się na slonecznej patelni.
Myslalam, ze kolejny rok będzie lepszy ale nadal wygladaja tak sobie.
Slonce je przypala (a slonca w tym roku wczle nie mamy w nadmiarze.

Znakomicie natomiast sprawuje się moja (jedyna) róza w kolorze czerwonym/koralowym/brzoskwiniowym/pomaranczowym.
To w ogole terminatorka i nic jej nie szkodzi (Easy Does It)
Malo jest tylko rozana przez ten ksztalt płatków ale uwielbiam ją.

No śmieszne te płatki, kolor piękny, ale na moją rabatę zbyt jaskrawa
Miskantowo 10:13, 11 lip 2025

Garden of Roses jest super. W dodatku ona nie jest ogromna.