Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Joku 20:45, 28 sie 2025

Wygląda jak werbena patagońska. Myślę podobnie jak Wioleta że ma dobre podłoże. Poza tym to jeszcze młode sadzonki, w miarę wzrostu powinny zrobić się smuklejsze .
Na początku popularności tej rośliny w Polsce pojawiły się nasiona oznakowane jako werbena patagońska ale to była jakaś inna werbena nieco podobna ale mniej atrakcyjna. Nazwy odmiany niestety nie pamiętam, szczegółów też nie ale liście się różniły wyglądem.
Poczekaj trochę, jak twoje roślinki zakwitną to się okaże co hodujesz .
Wafel 22:51, 28 sie 2025

No czekam
Wafel 13:02, 29 sie 2025

W prawym narożniku miałam posadzone dwie pęcherznice Lady in Red drugą dla zwiększenia efektu żywopłotu dosadziłam chyba 3 lata temu, ale ona ciągle odbiegała od wyglądu tej odmiany, liście większe, nie była taka czerwona jak ta obok, raczej zielona. Postanowiłam się jej pozbyć, pierwsza Lady in Red pięknie się już rozrosła i robi robotę, żywotnik wschodni będzie lepiej doświetlony i będę miała ułatwioną pielęgnację w tym miejscu W narożniku posadziłam powojnika botanicznego, niech on robi za firankę
Wciąż się nie poddaję z clematisami, może je w końcu zrozumiem, dokupiłam nawet jednego NN za 10 zł na wyprzedaży i posadzę gdzieś przy okazji sadzenia róż, które na razie są w donicach

Stolwijk Gold

NN

Wafel 13:34, 29 sie 2025

To ten narożnik i ogólne fotki z górnego tarasu

A to drugi narożnik z szalejącą Amanogawą

Zostawiam ku pamięci, bo miskant raczej stąd wyjedzie

Wafel 13:36, 29 sie 2025

Jeżówki Preety Parasols różowieją i opuszczają w dół płatki w takim stadium lubię je najbardziej

Wafel 13:57, 29 sie 2025

Nadciąga deszcz...

Wafel 14:00, 29 sie 2025

Ta jedna Amanogawa strasznie wybujała... za dobrze ma

Wafel 14:30, 29 sie 2025

Pozostałe jeżówki też zmieniają kolor

RADEKS 14:42, 29 sie 2025

Witam,
mam pytanie jako raczkujący ogrodnik: czy ktoś ogarnia temat spalonej trawy przy samym tarasie?
Mam taras non stop na słońcu i gołą stopą nie da się na niego stanąć jak jest 23' w cieniu
No i ciągle wysycha mi trawa bo się przypala.
Wafel 18:13, 29 sie 2025

Mam trawnik w słońcu od 9.00 - 21.00 latem. Nigdy nie miałam totalnie spalonego trawnika, bo jest mały i łatwo go ogarnąć. Trzeba go podlewać po prostu, jak upał to nawet codziennie z samego rana zanim wyjdzie słońce albo wieczorem. Możesz też wybrać mieszankę traw na słoneczne stanowisko.