Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 18:34, 07 wrz 2025

Pokazuję jak bardzo po tych deszczach urosła Amanogawa - widok z balkonu

i jak szeroko rośnie miskant Memory
Joku 20:53, 07 wrz 2025

Róże przy obecnych zimach zimują bezproblemowo. Wszystkie grupuję w jednym miejscu w kącie tarasu przy ścianie domu. Mają tam w miarę zacisznie i pewnie trochę cieplej. Niczym ich nie okrywam, podlewam bardzo sporadycznie jeżeli przez dłuższy okres nie pada. Ale donice są spore więc i więcej wilgoci gromadzi się w podłożu. Pod spód daję gruby styropian bo akurat taki mam. Wydaje mi się że jeżeli taras nie ma pustki pod spodem to ten styropian nie jest potrzebny.
Patrycja_KG_Lu 21:01, 07 wrz 2025

Jakie zdrowe liście ma Twoja amanogawa. Moja jakaś taka zabiedzona, coś ją podgryza, liście nie mają takiej pięknej zieleni jak u Ciebie.
Joku 21:32, 07 wrz 2025

Faktycznie amanogawa bardzo ładnie się prezentuje. Jedynie czubek nieco stracił pion. Ja drzew, krzewów nie nawożę, jedynie coś im się trafi przy okazji nawożenia całego ogrodu. Przy rozmiarach naszych ogrodów im wolniej będą rosnąć tym lepiej .
Wafel 00:18, 08 wrz 2025

Jolu ja myślę, że podczas ulewnych deszczów spłynął do niej nawóz z trawnika, bo ja też niczym drzew nie nawożę
miały przygotowaną dobrą glebę przed sadzeniem. Akurat w jej stronę jest spadek a miałam dwa razy tak w tym roku, że woda dosłownie stała mi w ogrodzie. Druga Ananogawa po przeciwnej stronie tak nie wybujała i ma jaśniejsze liście. Porównaj, drugą widać na zdjęciu z drewutnią,na rabacie z miskantem.
Co do róż to jestem zdziwiona, że jakoś specjalnie nie otulasz donic, zobaczę jak sobie moje różyczki poradzą, ale skoro lawenda zimowała w donicach to może dramatu nie będzie. Znajdę im też zaciszne miejsce na tarasie.

Pati moja też ma dziurki w liściach, ślimaki widzę na niej te małe skorupkowe, a niech jedzą, te górne liście im smakują
Joku 16:44, 08 wrz 2025

Pewnie jest tak jak piszesz z nadmierną bujnością amanogawy. Co do zimowania róż to ja bym się nie bała. U ciebie jest pewnie cieplej bo twój ogród w mieście, otoczony zabudową. Ja jestem niemal na wygwizdowie, za płotem jest jeden rząd domów, dalej na przemian pole i budujące się domy więc nie ma co podnosić temperatury. Na wszelki wypadek przygotuj coś do otulenia gdyby nadeszły większe mrozy. I jeżeli to możliwe to ustaw róże przy ścianie domu.
Miskantowo 20:04, 08 wrz 2025

Asiu, jezeli ustawisz donice blisko domu to przezimują bez problemu.
U mnie zimuje tak wielki rozmaryn w donicy.
Stoi zimą przy szybie okna tarasowego. Okrywam go tylko warstwą agrowlokniny.
nicol21 23:53, 08 wrz 2025

też mamtakie marne werbenki, zwykle to po prosu młodziaki są. no i nie przycinanie nisko więc idą w jeden pęd tylko.

co to za poczochrane drzewko za amongawą? też takie szczuplutkie/
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wafel 05:34, 09 wrz 2025

To kruszyna Fine Line. Werbeny się przycina? Kiedy, jak podpowiedz
Wafel 07:39, 09 wrz 2025

Jolu,Wiolu u mnie wiele roślin zimuje w donicach, tylko róże mi się wydają jakieś specjalnej troski U mnie hula wiatr, nie jestem specjalnie osłonięta a wręcz jestem w jakimś przeciągu. Boki tarasu mam zabudowane i osłonięty ganek na szczęście.