Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 23:27, 02 lut 2026

Skuś się Z GDA sami. Może się skusisz na tamtejszy festiwal kwiatów 30 kwietnia- 24 mają, może być wesoło, Portugalczycy umieją bawić się na ulicach i cieszyć życiem. Doświadczyłam na Maderze Festa de Santo Amaro w Santa Cruz a w zeszłym roku w Lizbonie Festa de Santo Antonio. Lokalne jedzenie, śpiew, tańce i grillowanie na ulicach
Magara 23:39, 02 lut 2026

Lecę patrzeć na loty
Wafel 23:40, 02 lut 2026

Tanio nie będzie, Portugalia zawsze droga oprócz może listopada i grudnia Ale teraz i tak taniej niż w środku sezonu, podobnie z noclegami.
Magara 23:49, 02 lut 2026

Asia, teraz to nie planuję, ale październik/listopad ??? Kto wie Już ogarnęłam, które linie latają od nas
Wafel 00:16, 03 lut 2026

W listopadzie i w grudniu jest bardzo dużo opadów i wieją silne wiatry, teraz było widać w górach skutki, osuwiska skalne, połamane drzewa, sporo szlaków zamkniętych całkowicie lub częściowo. Strzelaj we wrzesień lub początek października. Niby tam wieczna wiosna, ale czasem ta wiosna wygląda jak u nas początek marca, różnie może być...
Magara 22:32, 04 lut 2026

Asia - cenne wskazówki, dzięki
Pewnie koniec września/październik będzie dla nas najbardziej realny jeżeli chodzi o termin.
W zimie nie możemy, bo kot. Wiosną nie możemy, bo wysiewy Latem nie możemy, bo za ciepło
Więc tylko taki termin zostaje
Planowałam wstępnie na 2026 Apulię, bo też Gdańsk lata, ale może jednak Madera będzie bardziej kusząca. Okazało się dzisiaj, że mój Pasierb w marcu leci ze znajomymi, ciekawa jestem też jego wrażeń, chociaż on nastawiony głównie trekkingowo
P.S. Wynajmowaliście samochód? Jakieś rady w tym temacie? Poza tym, że trzeba uważać, bo drogi kręte
Wafel 23:56, 04 lut 2026

My też pojechaliśmy głównie z nastawieniem na trekking, bo to nie jest za bardzo wyspa do plażowania, codziennie chodziliśmy po kilkanaście kilometrów szlakami. Wynajęliśmy samochód na cały pobyt, bez tego trudno się szybko przemieszczać a czasami musieliśmy szybko zmieniać plan dnia z powodu zamknięcia szlaku lub niekorzystnych warunków pogodowych, mieliśmy napięty grafik. Brać samochód mały (wąskie drogi, trudności z parkowaniem wzdłuż ulicy) ale z mocnym silnikiem, hamulce i sprzęgło muszą działać bez zarzutu, kierowca musi być doświadczony i opanowany (jak piloci lądujący na Maderze ) Trzeba umieć hamować silnikiem i ruszać umiejętnie pod górę, żeby nie spalić sprzęgła czy hamulców... Łatwo nie będzie
Wypożyczalnia z której korzystaliśmy, była mniejsza, lokalna, oferowała tranzyt z lotniska do wypożyczalni i odwrotnie, szukaliśmy oferty bez depozytu na karcie kredytowej, więc mieliśmy ograniczony wybór. Citroen C3 dawał radę, choć czasem ledwo zipał...
Ciekawa jestem wrażeń po powrocie pasierba

"Discovercars" - przydatna porównywarka wypożyczalni samochodów od flagowych po lokalne, są opinie, wpisujesz wszystkie parametry jakich oczekujesz w kwestii płatności,ubezpieczenia, ceny najmu, tranzyt itp.
Wafel 00:17, 05 lut 2026

No i radzę wykupić od wypożyczalni chociaż minimalne oferowane ubezpieczenie