Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

ajka 11:07, 25 sty 2026

Miskantowo napisał(a)
Asiu, u mnie dziki mieszkają za płotem.
Mam tam dwie niezabudowane działki, jedna z nich jest zarośnięta…
Dwa lata temu kiedy byłam w Irlandii, do Polski zjechała moja córka i pracowała z domu.
Siedziała w salonie, za plecami miała okno tarasowe.
Miała wideokonferencję a kiedy ktoś z nich ma bajzel w domu i nie chce go pokazywać to sobie włącza jakieś fajne tło.
Siedzi więc to moje dziecko, pracuje i w końcu ktoś zadaje jej pytanie.
„Marta, masz włączone tło?”
Dziecko mówi, ze nie. Jest w Polsce i pracuje z domu.
Z drugiej strony zapadła cisza i w końcu ktoś powiedział:” Eee, bo wiesz, masz za plecami jakieś zwierzę. Łazi i jest duże…”
Odwróciła się i zobaczyła ryj i male, wpatrzone w nią oczka…
Tuż przed oknem stało wielkie, wypasione dziczysko.

Okazało się, ze furtka i brama zamknięta ale dzik przelazł pod siatką od sąsiadów.
Mieli imprezę i zostawili otwartą bramę.
Zadzwoniłam do nich i sąsiad wkroczył do akcji żeby wykurzyć dzika.
Cyrk był bo…rzucał w niego śnieżkami. Sąsiad w dzika, nie na odwrót

Wioleta, ale się uśmiałam. Czy rzucanie śnieżkami w dzika też było częścią konferencji?

Asiu piękne zdjęcia z Madery, to kierunek na mojej liście do zwiedzenia już od dłuższego czasu.

Szkoda, że my pod tym Wrocławiem tak daleko od wszystkich, fajne te ogrodowe spotkania.
TAR 11:32, 25 sty 2026

Asia ale bosko. Zazdroszcze tych widokow.
Wafel 11:46, 25 sty 2026

Taa, historia z dzikiem przednia
Koło Wrocka nie ma żadnych żadnych znajomych forumowiczów?

Dziewczyny nie zazdrościć, nie marzyć za długo, tylko kupować bilety, pakować walizkę i lecieć Poza sezonem taniej i nie ma tłumów

Buziaki dla Was!
Gruszka_na_w... 13:06, 25 sty 2026

Czuję się pokrzepiona pięknymi widokami. U mnie szaro, buro i ponuro. Żałuję bardzo, że Pesel nie pozwala już na wspinaczki wysokogórskie. Dobrze, że można podziwiać rozległe panoramy dzięki wysiłkowi młodszych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Miskantowo 21:17, 25 sty 2026

Wafel napisał(a)

Dziewczyny nie zazdrościć, nie marzyć za długo, tylko kupować bilety, pakować walizkę i lecieć Poza sezonem taniej i nie ma tłumów

Buziaki dla Was!

He, he.
Wczoraj właziłam z moim małżonkiem na niewielkie wzniesienie.
Zasapani obje i on się śmiał w najlepsze bo rozmawialiśmy o Maderze w ubiegłym roku.
Trzeba by nad kondycją popracować przed wylotem…

U mnie, w Irlandii teź już wczesna wiosna.
Kamelie przekwitają. Cebulowe wychodzą z ziemi.
Baw się dobrze
Wafel 10:28, 26 sty 2026

Dziewczyny bez obaw , w wiele miejsc, także wysoko w górach można podjechać autem,np. (Pico do Arierio 1818 mnpm) stamtąd można iść dalej lub pozostać i pokontemplować. Wiele tras, zwłaszcza wzdłuż lewad lub zboczem klifów jest łagodnych, tylko trzeba lubić chodzić No i kierowca musi być doświadczony i mieć mocne nerwy Lokalne drogi strome, wąskie, często po jednej stronie stoją auta, podjazdy 20% i czasem więcej,częste osuwiska skalne, powalone drzewa na drodze po deszczach i wiatrach jesienno- zimowych, (jakoś nieśpiesznie usuwane) Główne drogi szerokie, często poprowadzone tunelami, jedyny minus, że często brakuje rozbiegówki. Trudno się włączyć do ruchu i trzeba uważać na tych co chcą wjechać na drogę szybkiego ruchu...
A tak to pięknie i bez upałów

Pozdrawiam cieplutko!
Wafel 10:31, 26 sty 2026

Wiolu,szybko byś się przyzwyczaiła do wzniesień,bo tu nawet wyjście do sklepu czy restauracji wymusza łażenie w górę i dół
Miłe i kojące te twoje pierwsze wiosenne akcenty w Irlandii
ajka 17:22, 28 sty 2026

Wafel napisał(a)

Buziaki dla Was!

Jest Polon i anuska2507, ale mieszkamy na obrzeżach Wrocławia po różnych stronach miasta Blisko do siebie nie ma my, więc i rzadko się spotykamy. Jak na takie wielkie miasto - powinno być nas więcej.
Wafel 23:08, 28 sty 2026

A no to ja mam niezwykłe szczęście - trzy forumowiczki praktycznie po sąsiedzku i niedalekiej odległości trzy kolejne