Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 14:17, 03 mar 2024

No widzicie, moje grubosze też niby żyją, ale nic nie idą do przodu, moim zdaniem miały za mało światła właśnie, albo nieodpowiednie podłoże. Z roślinami w ogrodzie tak samo albo tryskają energią, albo po prostu są i tyle, bez wigoru.
Wafel 19:29, 03 mar 2024

Aniu, moje sansewierie nie są jakieś wycacane, no może ta pastelowa rzadsza, ale już zaczyna się pokazywać w marketach budowlanych. Marzy mi się odmiana Metalica Siam Silver, także jakby ktoś miał sadzonkę, albo widział w sklepie w rozsądnej cenie to proszę dać znać
Wafel 19:33, 03 mar 2024

Dzisiejsze słońce otworzyło główki krokusów

Narsilia 19:54, 03 mar 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Też miałam w łazience kilka lat... Ale przez te kilka lat zachowywała się jakby hibernowała, bo nie urosła nic. Ale przeżyła

No to już są dwie niezależne opinie
Wafel 21:17, 04 mar 2024

Tak mi się teraz przypomniało odnośnie tych wszystkich forumowych porządków, planów nowych nasadzeń, kupowania donic i zastanawiania się czy pasują kolorystycznie itp.
Wspomnienia z Holandii... Nieważne gdzie, nieważne co, ważne żeby rosło... a czy wygląda? Hmm...

Wafel 21:28, 04 mar 2024

Czasem oryginalnie...

Magleska 19:10, 06 mar 2024

Widzę ,że ogródek już masz wycacany trawą się nie przejmuj -nawieziesz ,zrobi się cieplej i odżyje

Pierwsze krokusy cieszą

......a wspominki z Holandii -każdemu się podoba co innego -kwestia gustu

Wafel 19:25, 06 mar 2024

Tak oczywiście, każdemu się podoba co innego, tylko miałam inne wyobrażenie o holenderskim ogrodowaniu ale widzę, że tam liczy się przede wszystkim każdy kąt, który można obstawić zielenią już bez dbałości o szczegóły takie jak kompozycja czy "ramy", czyli donice, ale doceniam chęci zazieleniania i ukwiecania ulic, pewnie każdy mieszkaniec cieszy się, że ma w tym swój mały udział i ma, tak jak ja, swoje małe zielone miejsce na ziemi
pestka56 22:07, 06 mar 2024

Oni mają ciut inne podejście do roślin. Istnieje nawet takie określenie ludzi z podu sposobu ogrodniczenia, robienia nasadzeń w angielskim „Dutch Dreamer”. Holenderskim marzycielem jest Piet Oudolf. Jego pewnie znacie – Anglik Noel Kingsbury, który uczy warszawskich ogrodników projektowania rabat miejskich.
Wafel 22:20, 06 mar 2024

Magleska napisał(a)
Widzę ,że ogródek już masz wycacany trawą się nie przejmuj -nawieziesz ,zrobi się cieplej i odżyje

Pierwsze krokusy cieszą

......a wspominki z Holandii -każdemu się podoba co innego -kwestia gustu

Nietrudno wycacać taką małą "chusteczkę" U ciebie to kawał roboty! Z trawnikiem tylko się zastanawiam, co się wydarzyło bo po zimie zawsze ładnie wyglądał. Nie wiem czy to nie kwestia dosiewek z innych gatunków traw, może jakaś bardziej wrażliwa mieszanka. No nic będę grabić i naprawiać puste place, dużo tego nie mam w końcu