Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 10:20, 05 sie 2024

LIDKA napisał(a)

Piękne masz. Rabaty takie duże i długie a wymuskane na cacy.

Tu mi się podoba najbardziej a cała reszta też.
Te słabsze hortensje możesz zasilić nawozem z Substrala -magiczna siła - nawóz interwencyjny.

Też mam takie jedne sadzone jesienią. Liczę że się ogarną na drugi rok. Bede je jeszcze zasilać bo wcześniej nie miałam czasu.

Lubię patrzeć na szerokie kadry Twojego ogrodu.

Lidka, do wymuskania to brakuje jeszcze bardzo dużo... Ale małymi kroczkami jakoś to wszystko idzie do przodu. Już nie mam ciśnienia, żeby ogarnąć cały ogród natychmiast. Spokojne podejście do ogrodnictwa dużo lepiej działa na psychikę.
MagdaLenka 10:25, 05 sie 2024

agapant napisał(a)

Magda te pomidorki to moje odkrycie, na przyszły rok muszę posadzić. próbowałam u Ani bardzo mi i córce smakują.

Jeszcze masz dużo miejsca na chciejstwa, powstają fajne rabaty.

Philovitę bardzo polecała Muszelka, więc się skusiłam. To będzie już stały punkt zaopatrzenia warzywnego.

Miejsca mam faktycznie sporo. Nie mogę się doczekać, kiedy drzewa i większe krzewy nabiorą masy, bo najbardziej zależy mi na efekcie otulenia zielenią.
MagdaLenka 10:27, 05 sie 2024

Makao napisał(a)
Nie do wiary że tak szybko Ci wszystko nabiera masy.
Dobrze glebę przygotowałaś.
Piękne jest

Aniu, gdy dodać dużo próchnicy do urodzajnej gliny, to dzieją się cuda.
Makao 15:52, 05 sie 2024

Najwyraźniej.
Te Hakone jakie wypasione. Szok.

Philovita fajnie się prezentuje. Nie wiem czemu narzekasz że słabo wyglądają.
MagdaLenka 15:58, 05 sie 2024

No patrz, a mnie się zdawało, że hakone jakoś słabo przyrastają... Z drugiej strony, gdy sobie przypomnę, jakie mikre sadzonki w zeszłym roku wsadzałam, to jednak masz rację - jest spora różnica.

Philovita z kolei wydaje mi się zbyt ażurowa, bo porównuję z potworami u Muszelki. Pewnie za mało gnojówki im leję i dlatego nie są aż tak okazałe. W sumie jeszcze mają czas, żeby zmężnieć. Muszę też jak najszybciej zabrać stamtąd bodziszki, bo też mogą im przeszkadzać.
Monia81 07:44, 09 sie 2024

Witaj Magdalenko dotarłam i do Ciebie fajnie się czyta i ogląda powstawanie kolejnego pięknego miejsca, widać, że do tematu ogrodowego podeszłaś wzorowo, przygotowanie gleby, plan, to jest coś czego mi brakowało na początku... A wogóle to w pięknym regionie Polski mieszkasz, będę zaglądać i podziwiać pozdrawiam
Rojodziejowa 10:34, 09 sie 2024

Wbiło mnie w fotel, jak to już wszystko pięknie zarasta!! Świetnie wszystko wygląda
Patrycja_KG_Lu 12:20, 09 sie 2024

MagdaLenka napisał(a)

Lidka, do wymuskania to brakuje jeszcze bardzo dużo... Ale małymi kroczkami jakoś to wszystko idzie do przodu. Już nie mam ciśnienia, żeby ogarnąć cały ogród natychmiast. Spokojne podejście do ogrodnictwa dużo lepiej działa na psychikę.

Ja w tym roku też do tego doszłam, a raczej sam do mnie taki wewnętrzny spokój przyszedł i tak jak piszesz - jest o wiele lepiej dla psychiki.
MagdaLenka 12:47, 09 sie 2024

Monia81 napisał(a)
Witaj Magdalenko dotarłam i do Ciebie fajnie się czyta i ogląda powstawanie kolejnego pięknego miejsca, widać, że do tematu ogrodowego podeszłaś wzorowo, przygotowanie gleby, plan, to jest coś czego mi brakowało na początku... A wogóle to w pięknym regionie Polski mieszkasz, będę zaglądać i podziwiać pozdrawiam

Witaj Moniko. Cieszę się, że dotarłaś w moje skromne progi.
Do przygotowania gleby faktycznie starałam się przyłożyć. Ale z tym planem to jest tak, że z pierwotnej wersji prawie nic nie zostało (nawet mi się śmiać chce, gdy wyciągam mój pierwszy szkic - takie to było amatorskie).
Miejscowość mamy niezwykle urokliwą. Uwielbiamy ją od samego początku i nie zanosi się na to, żeby mogła nam się znudzić.
Z Twojego ogrodu będę "zgapiać" ożankę.
MagdaLenka 12:49, 09 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Wbiło mnie w fotel, jak to już wszystko pięknie zarasta!! Świetnie wszystko wygląda

No zarasta ładnie. Glina z próchnicą pasuje roślinkom bardzo.