Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

sylwia_slomc... 09:57, 03 mar 2024

Kordina napisał(a)
Kolor siwy w ogrodzie w ogóle nie razi, to kamienny kolor ciekawam tego efektu z czernią a,że udało się Wam rdest opanować? Ciekawe czy nie zostawił podstępnie rodziny na rozmnóżki w ziemi

Ten rdest Auberta po drastycznym cięciu bardzo słabo odbija, u nas po jednym roku jeden wątły wąsik wypuścił, nawet się martwiłam, że go to cięcie uśmierciło na amen.
Judith 09:57, 03 mar 2024

Kordina napisał(a)
A ja na początku myślałam,że to jakaś broń, czy cuś, bo tak zabrzmiało

Miałam podobne skojarzenia .
sylwia_slomc... 10:00, 03 mar 2024

Darecka napisał(a)
Chwilę mnie nie było, ale nie próżnowałam, zeszły weekend zaczął się tak:

Powstały zasieki anypiesowe wokół hiacyntów (wyplotłam je na szybko z wierzby), bo moje dwa tarany niszczą wszystko w zasięgu łapek :

Nie jest to najsolidniejsza konstrukcja, jaka kiedykolwiek wyszła spod ręki człowieka, ale na razie spełnia swoją funkcję

To jest mega
AgaBoso 10:42, 03 mar 2024

Nie myślałam o nowym wątku, bardziej o wrzucaniu zdjęć na bieżąco. To taka forma pamiętnika, stąd więcej zdjęć wrzucam. Roku temu robiłam mniej, a szkoda bo fajnie byłoby podejrzeć jak wyglądały sadzonki aksamitek z siewu w domu i z tegorocznego WS.

W takim razie zajrzę do Zuzy

Dobrze wiedzieć, które kwiaty dłużej postoją. Moje żonkile od wczoraj suche pomimo nowej wody, wydaje mi się że niepotrzebnie dodałam im cukier trzeciego dnia. Pani w kwiaciarni wspominałam, że kwiaty z polskich plantacji są inaczej hodowane i przewożone niż te z supermarketu. Tym z kwiaciarni dodanie cukru szkodzi, bo nie są chowane na odżywkach, te z supermarket są więc im to służy. Żonkile niby z supermarketu, sprawdzę jeszcze raz.

Bluszcz będzie pięknie wyglądał na takim tle.

Też trzymam kciuki za Twoje, Yeah Baby!
LIDKA 10:43, 03 mar 2024

Przez Sagę o ludziach lodu wagarowałam i to tuż przed Maturą. Bardzo mi się podobała.
LIDKA 10:47, 03 mar 2024

Ja nic nie dodaje do wody w bukietach. Goździki z biedry stoją mi pełne 3 tyg.
Tulipany z marketu pędzone na pewno bo w wazonie rosną i wiszą
Niezbyt elegancko.

Frezje mi się marza ale już ich nawet w kwiaciarniach nie mają.

Też lubie żywe kwiaty. Przez zimę mam suche bukiety w domu.

sylwia_slomc... 12:16, 03 mar 2024

Darecka napisał(a)

Dotarły pierwsze zamówienia- Kiścień Whitewater, 3 cudne niebieskie hosty: Waterslide oraz Diamond Lake (na prawą stronę altany), dojechały Bluszczyki Hedera na kratki, dzisiaj dostawa dwóch zwariegaconych drzewek: Klona Flamingo i Brzozy Shiloh Splash (ależ się jaram!), a za kilka dni dołączą do tej wesołej gromadki Azalia Silver Sword (też wariegata) oraz Wiciokrzew Pomorski Serotina

Klona flamingo ciachaj ostro dwa razy w sezonie, wtedy ma więcej koloru i nie wyrośnie na brzydkiego potwora. Czemu tak piszę bo go mam ciętego, a widziałam dwa razy wcale nie ciętego. To jest odmiana klona jesionolistnego, one puszczone luzem szybko lecą do góry, ale robią się brzydkie i kolorów mają o wiele mniej. Trzeba ciąć.
sylwia_slomc... 12:28, 03 mar 2024

Super metamorfoza płotu Nadało klasy
Rumianka 14:14, 03 mar 2024

Ale artystyczne szaleństwo, zamieniło płot w w wyrafinowane piękno... Tak trzymaj.
anpi 17:02, 03 mar 2024

Z bluszczem Hedera według mnie wcale po kilku latach jest tak łatwo... niech sie tylko dobrze ukorzeni...!Mnie już zaczyna trochę męczyć. Co sezon to więcej taczek do wywiezienia po przycięciu i wyrwaniu, bo nie wiadomo kiedy ukorzenia się w rabatach.
przyrosty po kilka metrów w sezonie. A miałam go tylko na pniu świerków. Ten a murku też się rozszalał. Tnę go kilka razy w sezonie i wyrywam z ziemi, ale ma już tak grube łodygi i korzenie, że zaczął mnie przerażać. Jeden sezon nieupilnowania i zarośnie mi wszystko wkoło, zdominuje byliny i krzewy