Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 07:12, 04 mar 2024

Hrabia Monte Pryskocz pryska sobie ochoczo naszego szpetnego mauzerka na próbę- test zaliczony, można następnego dnia udać się na zakupy do lokalnego ogrodniczo-budowlanego po więcej farby (i nie tylko ):

Sobota zaczęła się z przytupem, największy klon został szczęśliwie przetransplantowany w nowe miejsce doczesnego spoczynku. Nie byłam pewna, czy damy radę, na szczęście mam swojego osobistego siłacza na podorędziu (Yeah Buddy! Light Weight! ).

Jakimś cudem niczego nie podeptaliśmy, znaczniki z doniczek zrobiły robotę . Podsypałam mączki bazaltowej, granulowanych bobków i mikoryzę, do tego pomieszałam sporo dobrej ziemi, wiec jestem pełna nadziei, że nic moim drzewkom nie będzie.

Darecka 07:26, 04 mar 2024

Po przenosinach drzewek każde z nas rozpierzchło się w odrębne zakamarki ogrodu. Ja udałam się na przedpłocie, żeby zawalczyć z nową mini rabatką- pamiętacie, jak odgrażałam się jesienią, że mus coś z tym miejscem zrobić, bo słaba to wizytówka? Ten mój wewnętrzny imperatyw przeobraził się w takie oto nasadzenia (tutaj jeszcze nie gotowe). Ten mikro patyczek na środku, to brzoza Shiloh Splash. Po lewej przesadzona chojna, po prawej thuja Danica, na środku 3 gaury (nie jestem pewna, czy przeżyły zimę, najwyżej wymienię na szałwię omączoną, której całe przedszkole rośnie już na parapecie w kuchni ) - poza brzozą wszystkie roślinki z zasobów własnych

Kolejne miejsce: Wcześniej rosło tu tylko 5 tulipanów Purissima Blonde, jednakże Sabcia skutecznie mi jednego zdekapitowała, przebiegając sobie po nim jakby nigdy nic. Dzięki temu nastąpiło cudowne rozmnożenie, przeniosłam tu 8 tulipanów Esperanto z warzywnika i zrobiłam kolejne zasieki..

Tymczasem Szym zakończył swoje dzieło sztuki nowoczesnej zwane "Mauzer z Konopii". Już mnie zęby nie bolą, jak na niego patrzę, a Was?

Darecka 07:29, 04 mar 2024

Na tym zakończyliśmy sobotę, ostatni rzut oka na klonową trójcę:

I na efekt wykopków- ilość doniczek zamiast maleć, to sukcesywnie się powiększa. Nachodzą mnie rozterki: "Czy zdążę to wszystko posadzić przed powrotem do pracy?".

Darecka 07:34, 04 mar 2024

Niedziela rano. "Prawa strono altany, taki mam pomysł na Cię!"

Zaczynamy od wyznaczenia nowej linii rabaty:

Następnie oczyszczanie przedpola, na placu boju ostał się jeno jałowiec Blue Star:

Pierwsze przymiarki, wykopane zeszłej jesieni rododendrony, które zadołowaliśmy w warzywniku, w końcu doczekają się swojej chwili chwały:

Darecka 07:45, 04 mar 2024

Przymiarka bluszczyków- jeszcze 4 zostały do wkopania na dzisiaj. Wczoraj juz nie dałam rady, padłam jak kawka. Wieczorem myślałam, że trzeba będzie kupić dla mnie balkonik do chodzenia, przemieszczałam się jak robocik, tak mnie plecki rwały .

Łapiemy ostatnie promyki słonka, wszystko posadzone, zasieki antypiesowe porobione (już brakło sił, żeby je jakoś bardziej estetycznie wykonać):

Z dystansu mauzer praktycznie niewidoczny :

Układ nasadzeń (dziebko inny niż w "projekcie"): Dwa duże rododendrony, a między nimi z tyłu klon Flamino. Z lewej, od frontu, niebieskie hosty: 2 Diamond Lake i 1 Waterslide. Następnie kiścień Whitewater (dużo tej wody w nazwach roślin ); doniczka robi za azalię Silver Sword, obok jałowca, z lewej, mamy miskanta Morning Light i po 3 werbeny patagońskie z każdej jego strony. Przed jałowcem, po obu jego bokach mamy grupę po 4 sz.t rozchodnika Xenox i finalnie 3 kępki niziutkich dzwonków na froncie rabaty.

Darecka 07:51, 04 mar 2024

Resztkami sił doczłapałam na przedpłocie, żeby dokończyć nową mini rabatkę. Dosadziłam po 5 szt. rozchodnika Frosty Morn na każdą jej stronę, myślę, że fajnie będzie się to komponować ze zwariegaconą brzozą . Dzisiaj pojedziemy po drobną korę, wszystko porządnie wyściółkujemy i pauza operacyjna do weekendu .

Wcześniej wywaliliśmy obrzeże ze starej, zmurszałej dechy, dzięki czemu mogłam poprawić linię tej rabaty. Czeka mnie wykopywanie rosnących tu hortensji, ale to melodia na przyszły tydzień, o ile pogoda pozwoli. Aha, oczyściliśmy ze starych badyli naszą mini łączkę kwietną, więc sporo udało się nam osiągnąć przez ten wydłużony weekend .

antracyt 08:11, 04 mar 2024

Brawo Wy!
Bardzo dużo udało się zrobić, a wstępny efekt od razu widoczny. Co miało zniknąć zniknęło. Placyk z drzewami zyskał bardzo Fajne te zasieki
Darecka 08:17, 04 mar 2024

Dzięki Zuziu! Jeszcze mnóstwo pracy przed nami: lewa strona altany, obie strony wokół łupkowego kręgu, poprawienie linii trawnika po całości etc, ale powoli przeprowadzimy metamorfozę prawie całego naszego zakątka w tym roku .
MagdaLenka 09:25, 04 mar 2024

Ale Wam to wszystko szybko idzie! Ech, młodość...
Efekt spektakularny!
Kordina 11:29, 04 mar 2024

U hu, hu, ale roboty!! Podziwiam!! Mauzer jak zarośnie bluszczem, to nie będzie widoczny wcale