Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 06:45, 02 lut 2025

Kordina napisał(a)
Ojejej! Daria obudziła się w nowym roku, chyba wiosna niedługo
Hej Bożenko! Witam Cię w nowym roku Na razie to był tylko epizod wiosenny, testuję sprawę jak nasz niedawno wykluty na jesieni kiteł :

Darecka 06:55, 02 lut 2025

Witam też Zuzię, Lidkę, Anię, Sylwię, Basię i Elisę
Dobrze mieć tyle doradczyń

Szukam roślin, które pięknie kwitną (nawet jeśli krótko), a dodatkowo mają potencjał przetrwać na tej mojej łódzkiej pustyni . Mam glebę mocno przepuszczalną, bez zastoin wody, więc myślę, że warto przetestować i liatry i baptysje. Jeśli się nie sprawdzą- będę szukać dalej (baptysje już zakupione, wysyłka w połowie marca, chociaż jeszcze rozważam ostrogowce- najwyżej moja mama dostanie je w prezencie ).

Z tym clematisem i nieusuwaniem hedery muszę jeszcze podumać- boję się, że za parę lat bluszcz mi go całkiem zdusi.

Tulipany z kolei planuję posadzić w takich plastikowych koszyczkach- po tym, jak już zrobią swoje wiosenne show przeniosę te koszyczki do warzywnika, a na ich miejsce posadzę supertunie (mieliśmy je już raz w gruncie i dawały czadu ).
Darecka 07:04, 02 lut 2025

Na początek trochę prehistorii, przeglądałam fotki z zeszłej jesieni i te były tak smakowite, że postanowiłam je tutaj jeszcze zaprezentować:

Sylwio- pamiętam o nasionkach miechunki dla Ciebie, niebawem wyślę (chyba, że chcesz do paczki tego niskiego fioletowego dzwonka, o którego kiedyś pytałaś, bo będę na wiosnę robić roszady ).

Testowałyśmy też z moimi dziewczynami nowe smaki nieznanych nam dotąd owoców- najbardziej smakował nam salak i rambutan, tamardyndowiec ok, tamarillo jakoś nie bardzo zachwyciło. Z wszystkiego zostały wydłubane nasionka i niektóre już kiełkują

Darecka 07:11, 02 lut 2025

Śpieszmy się kochać zimę, bo to towar deficytowy, tutaj puchowa kołderka z 3-12 stycznia:

Darecka 07:12, 02 lut 2025

A 26 stycznia była jeno wspomnieniem...
Kwitnący ciemiernik to nic nadzwyczajnego, ale żeby clematisy puszczały już listki?!

Darecka 07:17, 02 lut 2025

Zeszłą sobotę, niedzielę i nawet poniedziałek (tak, urwałam się wcześniej z roboty, żeby pomachać szpadelkiem i wczoraj trzeba było odrabiać buu) spędziłam w ogrodzie, robiąc pierwsze przymiarki do robót ziemnych. Znowu odkryłam w swoim ciele mięśnie, o istnieniu których przez zimę zdążyłam już całkiem zapomnieć, a które dawały o sobie znać przez kolejnych kilka dni . Było cieplutko i przyjemnie, udało się trochę odgruzować ten mój przybytek:

Darecka 07:22, 02 lut 2025

Zrobiliśmy też zasieki przeciwspsiakowe, bo niektóre hiacynty już pokazały swoje łebki:

Darecka 07:26, 02 lut 2025

Coś mi mówi, że te nasze konstrukcje już wkrótce przejdą próbę przetrwania, niczym rekruci podczas selekcji do Formozy

W ostatni dzień odbyło się sprzątanko i kancikowanko, więc finalnie plan wykonany w 50%, bo do warzywnika już nie dotarłam :

AgaBoso 08:06, 02 lut 2025

Ładnie wygląda Wasz ogród popruszony śniegiem. Kancikowanie możnaby powiedzieć niby nic, ale efekt widoczny i ogród od razu jakby uporządkowany, niczym czysty blat w kuchni.
sylwia_slomc... 10:09, 02 lut 2025

Boszszsz kiedy ja znowu jakieś kanty u siebie zobaczę.... większość obwódek z kostki znowu pod mułem po wrześniowym zlaniu Super podziałałaś. Wiesz, ze tulipanowe korzenie będą w gruncie poza koszykami? Weź na to poprawkę przy wykopywaniu i przenosinach, żeby nie poucinać szpadlem korzonków Na te dzwoneczki nadal mam ochotę Z miechunki kradzionej z restauracji nic mi nie powschodziło