Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 08:30, 23 gru 2023

Zarządzam pauzę operacyjną, dalsza część odcinka wkrótce (dziś, lub jutro z rana)- i tak teraz wszyscy zajęci pichceniem i sprzątaniem, czasu na czytanie Ogrodowiska niezbyt dużo (nie zamęczcie się tylko za bardzo tym wszystkim, Mikołaj nie przyjdzie robić testu białej rękawiczki i sprawdzać, czy nie ma kurzu pod najrzadziej zaglądaną półką, Magda Gessler też nie będzie oceniać Waszych wypieków i potraw; na tyle, na ile to możliwe wrzućcie na luz, przecież w tym wszystkim nie chodzi o konkurs kto najlepiej i najwięcej, tylko żeby spędzić trochę spokojnego, przyjemnego czasu w gronie najbliższych Wam istot- buziole! ).
Kordina 11:25, 23 gru 2023

Ja na luzie, robię sobie co mam zrobić a w przerwie pomiędzy na kawę poczytałam następny odcinek, zgapiam do mojego ogródka ziołowo kuchennego artemisia cola bush, nie słyszałam o takiej roślince Powodzenia i luzu wszystkim życzę
Darecka 00:37, 24 gru 2023

Na tego colabusha natknęłam się kiedyś przypadkiem przeglądając internety i zapałałam rządzą posiadania, bo też lubię czasem poeksperymentować z nowinkami roślinnymi Podobno ma fajne właściwości zdrowotne, ale nie testowałam jej na żywym organizmie jeszcze, wisi sobie zasuszona w pękach przy oknie w salonie.

Właśnie wznoszę toast kawą za luz wszelaki- odpadłam wieczorem przy jakimś filmie, zdążyłam się wyspać i jak doszło do transferu do wyrka właściwego, to skończyło się na godzinnym przewalaniu z boku na bok, więc oto jestem
Darecka 00:45, 24 gru 2023

Co Wy na to, żeby trochę jeszcze powspominać?

07.05.2023
Rutewki w tym roku wystrzeliły do góry jak z procy, nie sądziłam, że wyrosną z nich aż takie potwory, wcześniej przez 2 sezony były bardziej powściągliwe, może to przez ten nawóz Ich los już przesądzony, będą cieszyć w przyszłym roku moją mamę i zasilą roślinne portfolio w zakątku warsztatowym najpewniej.

Pikowane parę dni wcześniej begonie robią za obwódkę na froncie tej rabaty oraz wokół łupkowego kręgu:

Kwitną bergenie, a kolcosił ładnie się przyjął:

Darecka 00:52, 24 gru 2023

W tunelu też sporo się już dzieje

Siane wczesną wiosną werbeny patagońskie nadają się już do posadzenia na miejsce docelowe, czyli pod purpurowe klony, czekam jedynie, aż minie ryzyko przymrozków. Podobnie dalie, pójdą do jednej z niskich skrzyń.

A konkretniej do tej skrzyni właśnie

Darecka 01:03, 24 gru 2023

13 maja można już skubać młode listki czosnku niedźwiedziego. Sprawdzamy prognozę pogody- mrozów na horyzoncie brak, czas uzbroić cieplarkę w krzaczki pomidorków, fioletowych papryk przekąskowych, szpiczastych, słodkich czerwonych i nawet zaplątał się jeden krzaczek chilli od mamy Jak widzicie u nas pomidory muszą trzymać poziom- kto jeszcze sadzi pomidory na poziomicę? Ręka w górę

Słonko przypieka, nawet za bardzo, wkrótce podejmiemy decyzję o zakupie dedykowanej siatki cieniującej. Tunel ma wymiary 3x6 metrów, spokojnie zmieściły się więc w nim 24 sadzonki pomidorów. Wcześniej planowaliśmy zakupić taki o szerokości 3,5m, ale nie wpasowałby się dobrze w pozostałą infrastrukturę warzywnika. Na środku upchaliśmy 12 krzaczków papryk, nie powtórzę tego błędu w następnym sezonie, bo kiedy już się to wszystko rozrosło, ciężko było się przecisnąć, by swobodnie podlewać roślinki. Wycięte dziurki posłużą do uprawy nowalijek i bazylii

Kordina 01:06, 24 gru 2023

Dzień dobry, też pospałam, idę spać do właściwego miejsca
Darecka 01:08, 24 gru 2023

Mama Szymona wraca cała w skowronkach z zakupami- tak spodobały nam się te karminowe werbeny, że finalnie powtórzyła wycieczkę do szkółki i dokupiła jeszcze kilka sadzonek W małych doniczkach pojawiają się łebki białobrzegich tulipanków Esperanto:

Zróbmy teraz małe porównanie pelargonii w dużych donicach, 15 maj (po lewej) vs 12 czerwiec ( po prawej)- ładnie śmignęły

Darecka 01:08, 24 gru 2023

Hej Bożenko, dobrych snów
Darecka 01:17, 24 gru 2023

Wytargałam ze stodoły stary wiklinowy koszyk, do którego trafiło kilka z wcześniej wspomnianych werben. Pozostałe poszły do wiszących cebrzyków. Deszczyk ładnie sobie kropi, a widoczny w tle rzepak wabi małych podjadaczy kwiatowych pyłków

Połowa maja- nic dodać, nic ująć

No może z wyjątkiem przerośniętej trawki, czas ją trochę zgolić