Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:41, 06 mar 2025

Judith napisał(a)
Gosia, nie jesteś sama . Ja też nie poszłam w ogród . Dla mnie jeszcze nie pora .

siedzę w domu i mnie skręca. Ja już pracowałam w styczniu, a co dopiero teraz jak się takie ciepełko zrobiło.
Jutro badanie kontrolne i zobaczymy. Może sobota bedzie moja?

anpi napisał(a)
U nas dziś było w słońcu chyba więcej niż 14 stopni, wprawdzie był wiatr, ale do wytrzymania. Przyjemnie mi się dziś pracowało Wprawdzie miałam już wcześniej wycięte większość bylin i sporo traw, ale ciągle mam wrażenie bałaganu w ogrodzie i full roboty przede mną. Ale po takim dość intensywnym dziś dniu nawet bardzo sprawnie się jeszcze wieczorem ruszałam i tylko ukłucia od róż mnie bolą na rękach i trochę na nogach!

Dzięki za zdjęcia z wycieczki, zawsze coś ciekawego można wypatrzeć!

Ja troche porządków zrobiłam już w styczniu, ale mam takie samo wrażenie jak Ty. Ciągle jest coś do zrobienia. Przez tę chorobę nie dokończyłam czyszczenia tuj, chociaż jak dzisiaj wyszłam na chwileczkę do śmietnika, to stwierdziłam, że ten wiatr sporo wywiał. Będzie tylko zbieranie z ziemi, a nie ze środka
W tym roku niestety nie mam w planach wyjazdów zagranicznych. Tylko nasze ogrody.
Już bym chciała być na emeryturze, żeby więcej pozwiedzać. Od paru lat brakuje mi urlopu przez to jeżdżenie

eda napisał(a)
Taaaa ja też jeszcze nie mam kiedy ruszyć choć łypie okami na wszystkie strony ...ale jeszcze nie
Choć trawy się proszą
Foty to obowiązkowo...

Myślę, że już powoli trzeba zacząć sprzątać, bo trawy już zaczynają wypuszczać nowe źdźbła.
Wiosenne foty może jutro zrobię
Ulina 19:51, 07 mar 2025

Margo2 napisał(a)

Ulinko, witam w moim wątku.
Ja dopiero po raz pierwszy zabrałam się za czyszczenie. Do tej pory jakoś tego nie widziałam, a poza tym zawsze czasu brakowało. W tym roku ciepła zima spowodowała, że wcześniej zaczęłam prace, więc i znalazło sie więcej czasu
Jakoś nie lubię tych tujowych suchelców jako ściółki. Do tych celów na kwaśnej używam sosnowych igieł. Mam ich tyle, że rozdaję i wywożę na bio.

Biegam po Waszych wątkach i czytam, że prace ogrodowe ruszyły pełna para. A ja siedzę w domu i choruję
Dobrze, że sporo juz zrobiłam.

Fajnie że masz igły z drzew, super ściółka, ale nawet nadmiary bywają uciążliwe
Z doskoku przejrzałam Twój ogródek, masz taką zwiewną rabatę z różami, pełną dodatków,o jakiej mogę tylko pomarzyć.
Zaintrygowała mnie również pułapka na drzewie. Na co ją stosujesz? Cudowne obrazki z suszonych kwiatów.
Margo2 21:30, 08 mar 2025

Dlaczego możesz tylko pomarzyć o takiej rabacie?
Pułapak była zawieszona na ćmę bukszpanową, ale przegrałam walkę, bo większość buksów miałam zeżartą. Więc w ich miejsce poszły cisy. Bukszpany zostały chyba tylko 3 i jak ćma je je zje, to tez wylecą. Zazwyczaj w ogrodzie nie stosuję chemii.
Także pułapka została już schowana
vita 15:59, 09 mar 2025

I co? Udało Ci się popracować w ogrodzie?
Walkę z ćmą bukszpanową też przegrałam, sporo też straciłam innych roślin, ale tak to bywa i trzeba się z tym pogodzić
mrokasia 16:43, 09 mar 2025

Jak tam Gosia zdrówko? Mam nadzieję, że już dobrze i coś porobiłaś na świeżym powietrzu .
Margo2 22:13, 09 mar 2025

Popracowałam i wczoraj i dzisiaj, chociaż myślałam, że wczorajsze prace przypłacę pogorszeniem zdrowia. Źle sie czułam, ale dzisiaj mimo wszystko wyszłam. A po południu byłam w komorze normobarycznej i jest o wiele lepiej. Wiadomo, że po pierwszym razie nie przejdzie, ale nos mam już chyba całkiem odblokowany, a walczyłam z nim od kilku miesięcy. Także medycyna konwencjonalna i niekonwencjonalna robi swoje.
Nawet zdazyłam zrobić kilka zdjęć

Margo2 22:14, 09 mar 2025

Margo2 22:16, 09 mar 2025

Do posprzątania, takiego z grubsza oczywiście zabrakło mi 2 dni. U mnie nigdy nie będzie posprzątane tak jak u Was, bo zostawiam sporo materii na ziemi. Te 2 dni potrzebne na wycięcie przede wszystkich bylin i traw.
anpi 23:01, 09 mar 2025

Dobrze, że chróbsko odpuszcza i mogłaś trochę podziałać.
Ja też nie sprzątam do czystej ziemi rabat, zbieram tylko grubsze gałązki i te kłujące, czyli z róż i berberysów oraz liście dębowe, których mi nawiewa z działki za płotkiem. Za chwilę i tak nie będzie u mnie widać skrawka ziemi , bo mam tak gęsto nasadzone wszystkiego
Ale masz już zielono i kolorów też sporo! Piękne przedwiośnie! Ranników jakoś do tej pory nie mam, może czas zadbać!?
Monia81 07:16, 10 mar 2025

Cudne wiosenne fotki oszczędzaj się bo choróbska teraz takie, że ciągnąć się potrafią, jak nie doleczysz. Przylaszczki super, muszę dla nich miejscówkę znaleźć ja też z porządkami lekko do tyłu, ale do końca marca ogarnę, tak myślę