Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 21:48, 04 mar 2025

nicol21 napisał(a)

Wiem, wiem jak to jest. Niby teorie znamy, że przytniesz to się ładniej rozkrzewi.A jednak przyciąć żal....
Tnij!!! Będzie pięknie tyle że 5 min później .

Dobre

TAR napisał(a)
Pokaze Wam te cisy. Podpowiecie jak przyciac.

Byłam i nie widziałam tych cisów, chyba, że po moim wpisie pokazałaś. Zaraz pójdę sprawdzić

Ulina napisał(a)

Trzeba niestety co kilka lat tą pielęgnację robić.
Można się zdziwić ile tej suchej materii jest w środku, osobiście wykorzystuję wszystko pod nowe rabaty. To też dobra materia do ściółkowania dla kwasolubów np. Hortensji. U mnie się nic nie marnuje

Ulinko, witam w moim wątku.
Ja dopiero po raz pierwszy zabrałam się za czyszczenie. Do tej pory jakoś tego nie widziałam, a poza tym zawsze czasu brakowało. W tym roku ciepła zima spowodowała, że wcześniej zaczęłam prace, więc i znalazło sie więcej czasu
Jakoś nie lubię tych tujowych suchelców jako ściółki. Do tych celów na kwaśnej używam sosnowych igieł. Mam ich tyle, że rozdaję i wywożę na bio.

Biegam po Waszych wątkach i czytam, że prace ogrodowe ruszyły pełna para. A ja siedzę w domu i choruję
Dobrze, że sporo juz zrobiłam.
Makao 08:16, 05 mar 2025

Ja też jeszcze nic nie robiłam. Za dużo żyjątek jeszcze się tam chowało i wolałam poczekać. Teraz robi się cieplej to w ten weekend się wezmę za te prace. Zapewne wszystkie biedronki i reszta już wylecą więc będzie bezpieczniej.
Nie ma co się spinać Gosia.
April 09:23, 05 mar 2025

Margo2 napisał(a)

Jola, zdecydowanie nasze ogrody mi się bardziej podobają. Jest w nich jakaś świeżość. Nawet jak mają kilkadziesiąt lat
Oczywiście jeśli ktoś jest takim wariatem jak my i nie zostawia ogrodu samemu sobie. I to nie ważne, czy ktoś ma ogródek ROD, czy przydomowy, czy działkę letniskową, ważne, ze ten ktoś coś w nim robi.
Jola, wydawało mi się, że ja juz złapałam trochę formy, ale po sobotnich wyczynach tez mnie połamało. Trochę przegięłam, bo jak zaczęłam robotę w domu o 9 to skończyłam o 18 z 3 godzinną przerwą na ogród. Ta aszwaganda mnie wykończy
Wcale nie czułam zmeczenia tylko potem nie mogłam ruszyć ręka i nogą

Jak tam zdrówko?

A aszwaganda jest zakazana w niektórych krajach, uważaj z nią. Konsultowałaś z lekarzem?
Wczoraj przyszły powojniki. Niby była koncepcja gdzie sadzić ale jakoś mi się pomysły zważyły. Ja już nie powinnam nic kupować. Niech zrobi się ciepełko żeby ekipę zebrać na konsylium bo bez sensu będę potem przesadzać
Kordina 09:53, 05 mar 2025

April napisał(a)
...A aszwaganda jest zakazana w niektórych krajach, uważaj z nią. Konsultowałaś z lekarzem?
...

Jolu, a który lekarz zna medycynę ajurwedyjską? Czy jakąkolwiek inną poza ...?
anuska2507 18:32, 05 mar 2025

Przyszłam z rewizytą i załapałam się na zdjęcia z ogrodów, które odwiedziłaś. Dla mnie nie wyglądają na zaniedbane, taki naturalny nie-ład też ma czasem swój urok
sylwia_slomc... 21:46, 05 mar 2025

Ale miałaś fajne wycieczki ogrodowe
Margo2 22:36, 05 mar 2025

Makao napisał(a)
Ja też jeszcze nic nie robiłam. Za dużo żyjątek jeszcze się tam chowało i wolałam poczekać. Teraz robi się cieplej to w ten weekend się wezmę za te prace. Zapewne wszystkie biedronki i reszta już wylecą więc będzie bezpieczniej.
Nie ma co się spinać Gosia.

Ania, wiem, że w poprzednich latach prace zaczynaliśmy później, ale zawsze nie zdążyłam zrobić wszystkiego. Teraz mam już połowę ogrodu wycięte, więc nie jest źle, dlatego mogłam się wziąc za czyszczenie tuj.
Ale jak czytam, że dziewczyny poszły w ogród to mnie skręca. Już nie moge się doczekac. Szczególnie, ze teraz ma być ciepło. Może w niedziele sie uda.

April napisał(a)

Jak tam zdrówko?

A aszwaganda jest zakazana w niektórych krajach, uważaj z nią. Konsultowałaś z lekarzem?
Wczoraj przyszły powojniki. Niby była koncepcja gdzie sadzić ale jakoś mi się pomysły zważyły. Ja już nie powinnam nic kupować. Niech zrobi się ciepełko żeby ekipę zebrać na konsylium bo bez sensu będę potem przesadzać

Zdrówko powoli wraca. Jeszcze nie wychodzę, ale może w niedziele już się odważę.
Trochę mnie sponiewierało.
A dlaczego aszwaganda jest zabroniona.
Dal mnie jak na razie jest super.
Nie biorę tych dużych dawek, tylko kupuję ją w aptece, więc myslę, że nie dawali by czegoś totalnie nie sprawdzonego.
Dawaj znać jak będziesz zbierać konsylium

Kordina napisał(a)

Jolu, a który lekarz zna medycynę ajurwedyjską? Czy jakąkolwiek inną poza ...?

Tak lekarze raczej unikają medycyny naturalnej. Chyba, że sami na własnej skórze się przekonają, że czasem warto.
Mamy lekarza pediatrę, który był u nas ordynatorem oddziału dziecięcego, który przeszedł na medycyne naturalną, wspomagająca leczenie
Zawsze chodziłam do homeopatów, chińczyków, zielarzy. Teraz jakoś nie skorzystałam.
Nawet nie wiem dlaczego.

anuska2507 napisał(a)
Przyszłam z rewizytą i załapałam się na zdjęcia z ogrodów, które odwiedziłaś. Dla mnie nie wyglądają na zaniedbane, taki naturalny nie-ład też ma czasem swój urok

Tak, zdecydowanie. Mój ogród na przykłąd ma taki naturalny nieład
Ja chyba jestem przyzwyczajona do naszych ogrodów. A byłam już naprawde w baaardzo wielu i nie miałam takiego wrażenia w żadnym z nich. Nawet na Rodosie.
Zupełnie inne wrażenia były przy oglądaniu zdjęć z ogrodów holenderskich ( miałam być, ale sytuacja nie pozwoliła, dlatego tylko mogłam je podziwiać na zdjęciach). Takie bardziej uporządkowane, zadbane. Piękne.
Dla mnie nasze ogrody sa zdecydowanie ładniejsze. Przykładamy większą wagę do ich wyglądu.
Ale nie to, żeby tamto podejście było złe. Oni pewnie sa bardziej wyluzowani.
Nie przejmowali sie tym, że ogród zobaczy cała masa obcych ludzi.
Trochę im tego zazdroszczę.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale miałaś fajne wycieczki ogrodowe

Sylwia, staram się od kilku lat zwiedzac ogrody. Sporo juz zobaczyłam w Polsce, teraz zaczynam zwiedzać dalej. Marzy mi sie oczywiście Anglia, ale na razie nie mam na to kasy. To duzo droższa wyprawa niż ta, którą miałam do Niemiec.
Cały koszt łącznie z noclegiem, wyżywieniem, biletami, paliwem wyniósł mnie około tys. zł.
Do Anglii trzeba miec około 4 tys. jak nie więcej
Judith 22:38, 05 mar 2025

Gosia, nie jesteś sama . Ja też nie poszłam w ogród . Dla mnie jeszcze nie pora .
anpi 00:02, 06 mar 2025

U nas dziś było w słońcu chyba więcej niż 14 stopni, wprawdzie był wiatr, ale do wytrzymania. Przyjemnie mi się dziś pracowało Wprawdzie miałam już wcześniej wycięte większość bylin i sporo traw, ale ciągle mam wrażenie bałaganu w ogrodzie i full roboty przede mną. Ale po takim dość intensywnym dziś dniu nawet bardzo sprawnie się jeszcze wieczorem ruszałam i tylko ukłucia od róż mnie bolą na rękach i trochę na nogach!

Dzięki za zdjęcia z wycieczki, zawsze coś ciekawego można wypatrzeć!
eda 00:05, 06 mar 2025

Taaaa ja też jeszcze nie mam kiedy ruszyć choć łypie okami na wszystkie strony ...ale jeszcze nie
Choć trawy się proszą
Foty to obowiązkowo...