Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

mirkaka 17:09, 07 lut 2025

to zdjęcie jest cudne aż niewiarygodne że już kwitną.
TAR 17:59, 07 lut 2025

Nie, no spoko. Ja tez z telefonu nie umiem. Na zywo bym oczywiscie chciala obejrzec. Daj namiary. Moze namowie mezatego i w wakacje pojedziemy. 2 dni na zwiedzanie starczy?
Monia81 18:26, 07 lut 2025

Gosia cyklamenami kusisz łokropnie, może kiedyś na razie będę podziwiać u Ciebie fajne masz te wycieczki i ciekawe miejsca odwiedzasz i dzięki, że dzielisz się fotkami
Joku 18:31, 07 lut 2025

W Berlinie warto zobaczyć Ogród botaniczny (Botanische Garten) w dzielnicy Dahlem. Na obejście myślę że 3 godziny powinno wystarczyć. Bardzo zadbany, z przemyślanymi nasadzeniami. Na jednej z sąsiednich ulic jest Koenigliche Gartenakademie - bardziej ekspozycja, ale można było kupić rośliny. Tam gdzie Ogrody Świata jest ogród różany, dla kochających róże.
Ciekawy ogrodniczo jest Poczdam z ogrodem Karla Foerstera i sąsiadujące z nim centrum ogrodnicze z bogactwem bylin, widywałam tam fajne ozdoby, donice z terakoty.
Tyle na szybko mi się przypomniało.

Pokaż jeszcze zdjęcia z ogródków jeżeli masz.
Margo2 22:03, 07 lut 2025

mirkaka napisał(a)

to zdjęcie jest cudne aż niewiarygodne że już kwitną.

Jeszcze nie wszystkie wiosenne wystawiły łebki. Ten jeden sie popisał. Chyba, że reszta zastrajkuje. Mam je dopiero od 2 lat. Wcześniej tylko jednego jesiennego miałam, a że kwitł bezproblemowo więc skusiłam się na więcej.

TAR napisał(a)
Nie, no spoko. Ja tez z telefonu nie umiem. Na zywo bym oczywiscie chciala obejrzec. Daj namiary. Moze namowie mezatego i w wakacje pojedziemy. 2 dni na zwiedzanie starczy?

Wydaje mi się, że możesz poświęcić jeden dzień na ten ogród i jeszcze odwiedzić w Poczdamie ogród Karla Foestera. Jola podała też kilka innych w Których nie byłam.
Najlepiej wyjechać rano w piatek zwiedzić coś mniejszego, potem w sobote Ogrody świata a w niedziele wyjazd na spokojnie
Tutaj masz link z namiarami. Za wejście się płaci

https://www.google.com/maps/place//data=!4m2!3m1!1s0x47a84bc3b6cd0c3b:0x15bb7278a83882e6?sa=X&ved=1t:8290&ictx=111

Monia81 napisał(a)
Gosia cyklamenami kusisz łokropnie, może kiedyś na razie będę podziwiać u Ciebie fajne masz te wycieczki i ciekawe miejsca odwiedzasz i dzięki, że dzielisz się fotkami

Monia, kuszę bo lubię takie drobiażczki. Ale Ty pewnie teraz nie będziesz chciała kupowac nowości

Joku napisał(a)
W Berlinie warto zobaczyć Ogród botaniczny (Botanische Garten) w dzielnicy Dahlem. Na obejście myślę że 3 godziny powinno wystarczyć. Bardzo zadbany, z przemyślanymi nasadzeniami. Na jednej z sąsiednich ulic jest Koenigliche Gartenakademie - bardziej ekspozycja, ale można było kupić rośliny. Tam gdzie Ogrody Świata jest ogród różany, dla kochających róże.
Ciekawy ogrodniczo jest Poczdam z ogrodem Karla Foerstera i sąsiadujące z nim centrum ogrodnicze z bogactwem bylin, widywałam tam fajne ozdoby, donice z terakoty.
Tyle na szybko mi się przypomniało.

Pokaż jeszcze zdjęcia z ogródków jeżeli masz.

Jolu, niestety w pozostałych ogrodach Berlina nie byłam. za to bylam w ogrodzie Karla Foerstera. Ogród troszeczkę mnie rozczarował jesli chodzi o część słoneczną.
Za to cieniste zakątki mnie urzekły.
No jestem rozczarowana centrum ogrodniczym. Nie kupiłam żadnej roślinki. Wszystko mamy u siebie, a ceny mamy lepsze.
Pokaże jak tylko uda mi się zgrać z telefonu, bo coś mi szwankuje.
Monia81 22:31, 07 lut 2025

Margo2 napisał(a)

Monia, kuszę bo lubię takie drobiażczki. Ale Ty pewnie teraz nie będziesz chciała kupowac nowości

Ja postaram się być twarda z zakupami, ale jak tak kusicie to nie wiem jak długo wytrzymam kusicielki
Joku 13:04, 08 lut 2025

Na mnie prawdę mówiąc ogród Foerstera przy pierwszych odwiedzinach zrobił marne wrażenie. Byłam rozczarowana jego stylem, chaotycznymi nasadzeniami (u nas wtedy była moda na kompozycje z niewielkich iglaków ), napchaniem wszystkiego na maxa. No, ale jest to jeden z najbardziej znanych ogrodów niemieckich, właściciel był szanowanym i uznanym hodowcą bylin (stąd owo centrum ogrodnicze po sąsiedzku). Mimo wszystko cieszę się ze tam trafiłam.
Przypomniał mi się jeszcze Britzer Garten, duży park z nasadzeniami różnych bylin. Nie byłam tam, trzeba najpierw przestudiować plan na mapie żeby nadmiernie się nie nachodzić .
A na zakupy najlepsze są duże centra ogrodnicze np. Pflazen Koehle . Nasze sklepy ogrodnicze mogą się schować .
Kordina 14:00, 08 lut 2025

TAR napisał(a)
Mam mieszane uczucia, chyba najbardziej do mnie trafil angielski, balijski i japonski. Ładnie tez zostal zaprezentowany preriowy. Australijski podobne wrazenie, smutny i przygnebiajacy. Afrykanski bardzo dziwny. Reszta jakos nie porwala. Pewnie na zywo to jest inny odbior. Brakuje mi ogrodu leśnego.

Kochana ogród leśny to tylko u Aprilka!
TAR 14:41, 08 lut 2025

Kordina napisał(a)

Kochana ogród leśny to tylko u Aprilka!

Byłam, widziałam, obfociłam
Gosialuk 12:19, 09 lut 2025

Gosia relację obejrzałam. Fajnie, że się nastawiasz na zwiedzanie ogrodów. Ja też. Nawet planuję odwiedzić w czerwcu Aflopark na kwitnienie róż. Może się zobaczymy wtedy?