Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Judith 20:23, 27 cze 2025

Czyli magazyn jest, no to git .
Kontonaogrod 20:53, 27 cze 2025

Luźna zabudowa jednorodzinna, ludzie mają foto tu i ówdzie. Awarię się zdarzają, planowe wyłączenia też, ale rzadko. Pracujemy oboje z domu ale mamy ups -y więc nawet jak coś pyknie to 2-3h nadal pracujemy z baterii i jest gir
Judith 21:00, 27 cze 2025

Ania, miałam na musli wyłączenia instalacji fotowoltaicznej, a nie prądu . Czyli jest słońce i produkujesz energię elektryczna, ale sieć nie nadąża odbierać i instalacja się wyłącza. Musi się wyłączyć (są ograniczniki na urządzeniu), bo inaczej zwiększone napięcie w sieci załatwiłoby sprzęty elektryczne w domu. Przestajesz zatem produkować. Po czym znów się włącza i zaczynasz produkować. I tak w kółko. I nie mamy na to wpływu, bo sieć jest przestarzała i wciąż czekamy na jej modernizację w całym kraju.
Kontonaogrod 21:01, 27 cze 2025

Nie mam pojęcia. Musiałabym spytać kogoś kto to ma jak im działa i czy się wyłącza w lecie czy nie
Judith 21:04, 27 cze 2025

Jeśli w okolicy nie ma zbyt dużo instalacji, to nie będzie problemu większego.
U nas na początku nie było, a teraz wyłącza się nawet kilkadziesiąt razy na dzień - niemal co drugi dom ma instalację foto.
Kontonaogrod 21:07, 27 cze 2025

To niedobrze. Oby zmodernizowali szybko to problem się rozwiąże - oby…
Judith 21:12, 27 cze 2025

To kończąc temat powiem tylko, ze bardzo istotna jest autokonsumpcja: pranie, zmywarka, urządzenia prądożerne używane w czasie, gdy produkujesz. Czyli nigdy wieczorem czy w nocy, zawsze w dzień . Tylko wtedy korzystasz z darmowego prądu .
Kontonaogrod 21:14, 27 cze 2025

A bateria (magazyn energii) nie ładuje się najpierw? I jak zużywam to właśnie z baterii a z sieci dopiero jak bateria się wyczerpie?
Judith 21:24, 27 cze 2025

Co do zasady najpierw zasilany jest dom, potem magazyn energii. Magazyn zbiera nadwyżkę produkcji, a gdy się naladuje - wyprodukowana energia oddawana jest do sieci.
Gdy wyczerpie się magazyn - pobierasz energię z sieci. Szybkość „wyładowania” magazynu zależy od „prądożerności” używanego urządzenia. Sama pompa jest mocno prądożerna. Wszystko zależy natomiast od tego, jakiej mocy masz urządzenia, jaka masz pojemność magazynu. Na etapie projektu te wszystkie kwestie zapewne były wzięte pod uwagę, tak by zoptymalizować koszty energii.
Kontonaogrod 21:25, 27 cze 2025

Zachwaszczone słoneczniki, jutro tam będę walczyć

Dziś ogarnęłam ziemniaki i część dyni (na lewo z tego miejsca)