Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 09:16, 17 lis 2025

Ta była chuda. Boczek w sklepach jest grubszy i tłuściejszy. W sumie zadowolona jestem. Prawie godzina porcjowania ale wszystko w zamrażarce a smalec się wytapia Jedynie skórę wyrzuciłam, następnym razem poproszę bez bo może ktoś by zużył (nawet jak za nią zapłacę to przynajmniej nie wyrzucę)
LIDKA 09:48, 17 lis 2025

Taka do 100 kg zawsze dobra. Rodzice też sprzedawali takie półtuszki.
To były świnki co jadły kartofle, pasze z własnego zboża i zielonki w postaci pokrzyw albo żywokostu.
Po te zielone jeździlismy konnym wozem bo konik był już tylko do tego.
Dla nas robił wyroby pan rzeźnik zaprzyjaźniony, to u nas w domu. Wędzarnia była na strychu murowana jeszcze taka poniemiecka.

Bułczanki zwanej zemlokiem już nigdzie nie można kupić. To takie coś podobne do kaszanki tylko z inną kaszą i kawałkami suchej bułki w środku.

Karcia ale obudziłaś mi wspomnienia.
Od tego peselu coraz bardziej sentymentalna jestem.
♥️♥️♥️

Jeszcze Ci powiem że dom masz przepiękny.
Sonka 10:08, 17 lis 2025

Kar słoninę dla ptaszków nalezało zostawić.
Bułczanka u nas dalej jest do kupienia w sklepach u prywatnych rzeźników

400 drzew, toż to sad.
Kontonaogrod 10:18, 17 lis 2025

Owocowych jest 130 w tej chwili. 150 świerków serbskich, żywopłot z 50 grabów i trochę ozdobnych pojedynczych.

Nie ma niczego złego w byciu sentymentalnym chętnie bym zjadła takie domowe kiełbaski i szyneczki. Może kiedyś następnym razem jak zjemy obecną zawartość zamrażarki.

M zamawia kaszankę z irlandii, zupełnie inna niż nasza, smaży ją w plastrach i gryka która jest w środku się przysmaża i robi się chrupiąca. Ciekawe czy to coś podobnego.

Słoninę mogę rozmrozić w każdym momencie i wywiesić sikorkom, teraz chyba jest jeszcze za wcześnie i za ciepło?

Generalnie smaczne rzeczy są jeszcze do znalezienia albo zrobienia samemu jednak jest to pracochłonne, wymaga wiedzy i czasu. I wędzarni. No i to wszystko jest niestety okropne i obrzydliwe. Biedna świnka!

Z chęcią bym miała kilka na własny użytek, ale nie mogłabym potem ich wysłać na rzeź. Chodziłyby za mną i bym je codziennie karmiła... kury za mną chodzą i mają u nas dożywocie. Kury babcie sobie jedzą, jajek nie znoszą ale wieków też nie żyją... ale przynajmniej ich nie mordujemy na rosół
tulucy 12:24, 17 lis 2025

Ja mam w planie zakup zamrażarki do nowego. Dużej. Ale już mądrzejsza o doświadczenia że skrzyniową teraz chcę taka z szufladami i półkami. Miałam kiedyś, ale małą, 4 szuflady. Teraz myślę o dużej. Skrzyniową zostawiłam exemowi.