Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

AgataP 18:32, 22 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Chiny rozwojowy kierunek arabistyka nie bo jest kobietą a tam kobiet nie szanują, indologia podobnie? choć Indie przyrastają w bardzo dużym tempie... będzie chciała wyjechać?? Pedagogika - za chwilę nie będzie dzieci do uczenia przyrost naturalny w kraju mamy obecnie poniżej 1,1...

cholera wie co doradzać dzieciom, zwłaszcza dziewczynkom. Bo chłopaka bym namawiała na zostanie elektrykiem lub operatorem koparki (sama bym została przy tych stawkach

Z pracą w Chinach niestety nie jest łatwo, nie mówiąc o kosztach życia i mieszkania.
W Polsce aż tak dużo to sinologów nie potrzeba - oglądam kanał Weroniki Truszczyńskiej, dużo mitów w tej kwestii obala.
Córka kolegi uczy się koreańskiego. Choć patrząc co się dzieje w korporacjach to widzę, że znajomość innych języków załatwiana jest już przez AI.

U mnie młody kończy technikum na kierunku OZE i dalej idzie na Politechnikę. Najpierw coś z elektryką, a potem energetyka jądrowa i OZE. Co nie zmienia faktu, że zrobił sobie już uprawnienia na koparkę i przymierza się do uprawnień elektrycznych.
Z tego ile firm się przewija przez jego szkołę i jak "zgarniani" są do nich absolwenci widać jakie niedobory kadrowe są w kwestii zwykłych pracowników. O zarobkach nie będę wspominać, bo widzę jakimi autami jeżdżą

Córka dopiero podstawówka, wspominała też o technikum ale na to mamy jeszcze rok.
Kontonaogrod 18:40, 22 lis 2025

No właśnie ale nie każe Młodej płytek kłaść choć to nie jakaś ciężka praca to chce iść na studia. Chłopaka bym pewnie namawiała na podobne rzeczy do tych które robi Twój syn
tulucy 18:52, 22 lis 2025

Czas ma. Na szczęście wszędzie pasują jej wymagane przedmioty. Wybrała sobie geografię rozszerzoną. Na każdym kierunku jest to przedmiot z puli do wyboru. Nie będzie się rozdrabniać na wos czy historię.
Co najwyżej przysiadze do rozszerzonego polskiego. I może podstawowy niemiecki zrobi, bo angielski na pewno rozszerzony.
tulucy 18:55, 22 lis 2025

Mój kończy technikum budowlane. Fach już ma. A do tego chce architekturę. W technikum miał jeszcze małą specjalizację z architektury wnętrz. Praktyki w kubaturówce robił. Kreśli projekty w autocadzie. Generalnie nie powinien mieć problemów z robotą.
sylwia_slomc... 18:58, 22 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Dziecko mnie wykończy druga w nocy a ona jest w pociągu za Częstochowa wracając z koncertu w Wawie

Kiedyś się rodzic przestaje martwić o dziecko?

Nie przestaje, ale dzieci przestają informować gdzie są i co robią, najczęściej dowiadujemy się po fakcie
LIDKA 19:20, 22 lis 2025

Karola puść córkę na te medycynę. Wesprzyj ją. Jest tyle specjalizacji że może jej się zmienić kierunek. Będzie miała praktyki w szpitalu to sama zobaczy co i jak. To zawód przyszłości.
Stomatolog to cieżka harówka, cały dzień na nogach, praca rękoma, pacjenci różni, zapachy....konkurencja duża.
A lekarzy brakuje ...chorurgów różnych specjalizacji. I płaca należyta.

Mój młodszy jest na piątym roku logistyki inżynierskiej. Odbył dwuletni staż w Wyborowej a teraz pracuje w korporacji kosmetyczno chemicznej.
Praca zdalna, spora część po angielsku. Pracuje na pełny etat i kasa wg niego niezła.
Jedną z rządowych agencji zaprosiła go do procesu rekrutacji po 3 roku ale się nie zdecydował na taką robotę. W rekrutacji doszedł do etapu wykrywacza kłamstw

Kontonaogrod 19:27, 22 lis 2025

Super!

Sama wybierze gdzie pójdzie, ja jej mogę postękać jedynie trochę

Widzę że jest podobna do mnie i chyba bardziej introwertyczna niż ekstro-. I o ile część specjalizacji typu ortodonta czy ortopeda czy dermatolog - otworzysz sobie własny gabinet i już. To będąc chirurgiem jesteś skazany na kontakt z ludźmi non stop bez odpoczynku. Praca tylko w szpitalu, nie będziesz ludzi kroić na matki hektarze (albo w Dobczycach na parterze gabinecik na piętrze mieszkanie).

Myślę rozwojowo i chciałabym żeby zaplecze miała - jeśli zechce oczywiście. Zobaczymy
Kontonaogrod 19:28, 22 lis 2025

Mądre macie dzieci fajnie poczytać ze jest może jeszcze jakaś nadzieja dla tego kraju.

Bo czasem sobie myślę - słuchając wiadomości - że łatwiej byłoby zaorać i zacząć od nowa…
LIDKA 20:35, 22 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Mądre macie dzieci fajnie poczytać ze jest może jeszcze jakaś nadzieja dla tego kraju.

Bo czasem sobie myślę - słuchając wiadomości - że łatwiej byłoby zaorać i zacząć od nowa…

Ja mam swóch synów. I nie wiem czy starszy jest mądry bo uczyć się nie chciał.... Skończył szkołę średnią i tyle.
on będzie żył jak go życie poniesie...a raczej już tak żyje.
Juzia 20:47, 22 lis 2025

A moja dostaje stypendia od prezesa rady ministrów....a chce otwierać kwiaciarnię