Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Juzia 10:39, 23 lis 2025

A w ogrodzie zimowym to nie można pomidorów?

W szklarni po pomidorach ( i przed ) można mieć jeszcze dużo innych plonów. Jak wykorzystasz możliwości na maksa, to może ci się nawet ona nawet zwróci w tym życiu Haha
Konieczki 11:18, 23 lis 2025

Jozia znając Karolem napewno coś super wymyśli
Sonka 12:18, 23 lis 2025

Sprowokowałaś mnie Kar że muszę napisać, bo powaliłaś mnie, Ty kobieta światowa, wszechstronna, wykształcona wiedzę informacyjną czerpiesz z telewizji...
Siadasz przed tv, skąd sączą się informacje a Ty to łapiesz, bez wysiłku, bezkrytycznie przyswajasz ? No nie?
A od czego jest internet? Tylko tam uzyskasz prawdziwe informacje i to nie sekundowe czy minutowe rzucanie w widza, znajdziesz na yutube to co Cię interesuje z dokładnymi analizami i podanymi żródłami. Tylko tam dowiesz się prawdy. Nie wiem co będzie dalej, bo jakies zmiany właśnie sejm ustanowił. Jeszcze tego nie przerobiłam.
Pracując w ogrodzie zawsze mam komórkę przy sobie i8 odsłuchuję.

Dzieci mamy mądre i pracowite, ogólnie Polacy są sprytni i świetnie sobie radzą w trudnych okolicznościach, patrzcie jak przetrwaliśmy komunę i gdzie dzisiaj jesteśmy.Z mojej 26 osobowej klasy z podstawówki 20 osób wyjechała na zachód ( w tym 3 lekarzy) a dzisiaj sporo z nich chciałoby wrócić, domy dali rodzinie, sprzedali za śmieszne pieniądze, roli też się pozbyli. Przyjeżdżaja i mówią u was wszystko jest, was stać, bardziej niż nas, żal im, ze spalili mosty.

Z wyborem zawodów jest różnie, mój brat od 4 klasy podstawówki mówił,ze będzie weterynarzem, popracował 3 lata, dziś prowadzi biznes szwalniczo spożywczy. Mój syn ekonomista zafascynowany analizami mikroekonomicznymi prowadzi restaurację. Córki koleżanka od 7 klasy mówiła,że będzie kardiologiem a została ginekologiem a następnie chirurgiem i to jest jej podstawowe zajęcie, choć jako ginekolog też pracuje. Dzieci mają robić to, co im daje zadowolenie i mają być szczęśliwe. Córka po wyjeżdzie z kraju zrobiła podyplomowe studia z zakresu medycyny pracy, popracowała kilka lat i się wypaliła. Chciała koniecznie pójśc na psychiatrię,( 5 lat) ile jej się natłumaczyłam, zrezygnowała. Pracuje w urzędzie, przeszła rekrutację, kilkustopniową, łącznie z testem na inteligencję. Jak na rzazie jest zadowolona.
Kilka lat temu zadaszyliśmy taras, to był strzał w 10, życie na tarasie od kwietnia do listopada się przeniosło, wiosną planujemy zaszklenie jednej strony, by osłonić sie od wiatrów.
Uf, sory, ale się napisałam.
Kontonaogrod 13:21, 23 lis 2025

Krysia nie mam tv buźki też wertuje internetowe źródła. Podziel się choć jedną stroną która pokazuje świetlaną przyszłość naszego kraju. Przydałoby mi się poczytać dla równowagi

Na szóstym piętrze wieżowca w Warszawie ręcznie zapylałam pomidory bo Pszczoly nie dolatywały więc w ogrodzie zimowym pewnie też by coś urosło ale to nie to samo. Szklarni ogrzewać nie będę ale ma podwójne szyby w ścianach więc zobaczymy jak temperaturowo będzie
Judith 13:32, 23 lis 2025

Ania, fajna z Ciebie babka .
Co do przyszłości dzieci - mój dzieć jest w wieku Twojej córki. Wybiera się na ASP. Podąża za swoimi zainteresowaniami, w tak niepewnym świecie to IMO jedyna dobra opcja. Po co wybierać racjonalność, gdy świat za kilka lat będzie zupełnie inny i nie mamy pojęcia jaki. Róbmy to, co sprawia nam radość.
Kontonaogrod 13:44, 23 lis 2025

No i super tak powinno być. Młoda ogląda operacje a mi się słabo robi . Najpierw matura. Potem się muszą dostać na te studia. Znów duża konkurencja bo wyż. A potem trzeba je skończyć. Bo zacząć to nie sztuka, piec czy sześć lat trzeba się uczyć. Na ASP łatwo też nie jest.

Ściskam!

Kontonaogrod 14:22, 23 lis 2025

Nie mogę się doczekać, w lutym sieje pomidory. Znowu parę odmian - więcej niż Rosamunda z tego roku

Zaraz jak wrócimy z ferii, Singapur, Kuala Lumpur, Langkawi i na koniec wyspa Koh Lipe w Tajlandii na nas czekają dwa miesiące i fru wytrzymam jakoś z tym białym świństwem chyba?
Juzia 15:16, 23 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Krysia nie mam tv buźki też wertuje internetowe źródła. Podziel się choć jedną stroną która pokazuje świetlaną przyszłość naszego kraju. Przydałoby mi się poczytać dla równowagi

Na szóstym piętrze wieżowca w Warszawie ręcznie zapylałam pomidory bo Pszczoly nie dolatywały więc w ogrodzie zimowym pewnie też by coś urosło ale to nie to samo. Szklarni ogrzewać nie będę ale ma podwójne szyby w ścianach więc zobaczymy jak temperaturowo będzie

W szklarni też średnio z zapylaniem
Ja zapylałam w domu na parapecie
Da się wszystko. Jak się chce
Kontonaogrod 15:35, 23 lis 2025

Szklarnia 5 metrów od 5 Uli, 2 drzwi suwane na pół ściany otwierane na przestrzał i cztery podwójne okienka pod dachem. Co jak co ale zapylać w tej szklarni nie zamierzam
Sonka 16:09, 23 lis 2025

Napisałaś, że wiadomości oglądasz, tak myślałam,że tv, sory. Są pozytywne strony na portalach internetowych, profesor Piątkowski Marcin, niestety zagospodarowały go Indie, Maciej Wilk, w lipcu został prezesem Airlines, nie mówiąc o grupie naukowców Al, którzy wyjechali. To bardzo pozytywne osoby, młode z szerokimi perspektywami na przyszłośc. Jak będą z nimi spotkania podam. W internecie są z nimi wywiady.