Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

LIDKA 21:12, 22 lis 2025

Juzia napisał(a)
A moja dostaje stypendia od prezesa rady ministrów....a chce otwierać kwiaciarnię

A co się dziwisz Matko Ogrodniczko?
Po kimś odziedziczyła miłosc do kwiatków. ♥️
Konieczki 21:24, 22 lis 2025

Ciężki temat... Ja już jedna mam na ostatnim roku inżynierii logistykę wybrała, ale mówi mi że chciałaby teraz coś innego -analityka jej się marzy. Powiedziałam że jak tylko będzie chciała to niech znaczenie od pierwszego roku.
Młodsza 7-klasa już wie że chce być kardiochirurgiem, chyba ma do tego predyspozycje jak narazie bo dziobak z niej niesamowity, zdolna ale sama chce więcej i siedzi i uczy się non stop(przeciwieństwo starszej -gimnazjum i liceum to była mordega -ale odżyła na studiach i też stypendystka chodzily do tej samej szkoły i kiedyś mi nauczycielka powiedziała jak można mieć tak dwie różne córki
Ale tak szczerze ciężko w wieku 19lat wiedzieć kim by się chciało być. Serio. Ja to pamiętam z autopsji.
Swoje studia tylko wybrałam bo mój obecny mąż już wtedy był na finiszu i powiedział że żona jego przyjaciela studiuje coś chyba fajnego i poszłam...
Ale szczerze ja uwielbiam swój zawód

A przedszkole to jakie byście poleciły co ja mam taki przekrój hahaha

Jozia i super z tą kwiaciarnia
Juzia 22:40, 22 lis 2025

LIDKA napisał(a)

A co się dziwisz Matko Ogrodniczko?
Po kimś odziedziczyła miłosc do kwiatków. ♥️

No jakoś średnio zainteresowana ogrodem i pomocą w nim
Juzia 22:42, 22 lis 2025

A kysz mi z tym przedszkolem

Hahahaha!
MartaCho 23:25, 22 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)

To będąc chirurgiem jesteś skazany na kontakt z ludźmi non stop bez odpoczynku. Praca tylko w szpitalu,).

Tu Kochana się mylisz, bo zarówno taki chirurg, jak i kardiochirurg przyjmują Cię często gęsto bardzo serdecznie najpierw prywatnie, a potem dopiero w szpitalu, chyba, że nagły przypadek, to wiadomka!

Mi się marzy duński model opieki zdrowotnej- wiem, że płacą dużo wyższe składki zdrowotne niż u nas, ale przynajmniej nie ma tego- nomen omen- chorego układu, że idziesz do lekarza prywatnie, to pewnie Cię szybciej przyjmie do szpitala itd.
Kontonaogrod 05:15, 23 lis 2025

To jest fakt, i to jest chore. A neurochirurg? Nie jest tak że jest parę oddziałów na cały kraj i taki lekarz kursuje między Gdańskiem Warszawa a Krakowem?

Chciałabym żeby się nie mordowała i nie wpadła w sam środek chorego systemu…

Fajnie że jesteście Babeczki człowiek się uśmieje no i nie czuje się sam w środku tego bałaganu.

Ukraińcy od szklarni dziś też przychodzą - mam nadzieję skończyć. Od wtorku na kwaterze w delegacji bo są z mazowieckiego… współczuję im. Latam z kawkami herbatkami i im zalewam gorące kubki ale mimo wszybrodzic w błocie i śniegu cały dzień…

U nas biało a dziś w nocy ma być minus 10????
Kontonaogrod 07:18, 23 lis 2025

Ups

Reklamacja bo drzwi miały być suwane. Mają przywieźć i zamontować za tydzień… znając życie im zejdzie do wiosny więc kwestia zapłaty jak najpóźniej - jak im dam nie daj Boże Calosc teraz to potem się będę prosić żeby łaskawie wrócili….
Konieczki 09:20, 23 lis 2025

Super już wygląda, troszkę im braklo aby zamknąć dach.

Też chorowałam na szklarnie ale mi już przeszło, dzięki szkodnikom ogrodowym. Tydzień temu wyjęłam po raz enty jabłoń bez korzenia (antonówka)

Ja zachorowałam na zimowy ogród na tarasie, ale mam taki duży taras ze wycena mnie powaliła.

A co do studiów to nie przewidzisz, popatrz na informatykow, kiedys gwarantowały studia sukces, a teraz naprawdę ciężko im znaleźć pracę. Pomyślałaś jak byłyśmy na studiach o AI? Ja też sobie myślę czy tych analityków też nie zastąpi sztuczna inteligencja.
Z medycyną jest tak że to naprawdę ciężkie studia i 5lat wyjęte z życia. Żeby dostać się później na dobra specjalizacje to trzeba być najlepszym, albo jak to już u nas jest mieć znajomości
Kontonaogrod 09:34, 23 lis 2025

6 lat. I specjalizacja dalej. Młoda będzie musiała być najlepsza haha bo na znajomości liczyć nie może. Zero lekarzy w rodzinie nawet dalszej

Najwyżej skończy na specjalizacji w pipidówku dolnym, tam gdzie nikt nie chce iść (i psy dupami szczekają jak to mówi mój kolega) ale pewnie skończy i wlezie tam gdzie będzie chciała. Zobaczymy

Przynajmniej ma chęci i ochotę i siłę spróbować a to już połowa sukcesu. Znając ją da radę

Szkoda bo chłopaki pojechali i cholera wie kiedy wrócą. Póki co nic nie płaciłam więc mam nadzieję będą mieli motywację chociaż…
Kontonaogrod 09:47, 23 lis 2025

Też dziś wyjęłam Jabłonkę Rubinola bez korzeni. Bo dziwnie przestała stać w pionie pod naporem śniegu

Ale to drugie drzewko ze 130 w ciągu 1,5 roku więc chyba nie jest tragicznie. Szklarnia powinna być ok, nornice pomidorów nie lubią na szczęście

Ogrod zimowy to cud miód i orzeszki ale 1/kasa 2/straszny mostek termiczny 3/kasa 4/ domowe kwiatki mnie niespecjalnie kręcą. Więc szklarnia pomidory będą ze złota Jsk sobie przeliczysz ile to kosztuje ale trzeba mieć w życiu jakiegoś fikołka

Wypchnęliśmy autko do drogi, brak zimowych opon na stoku to chyba nie jest najlepszy pomysł