Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

sylwia_slomc... 22:15, 24 lis 2025

Rabarbar dłoniasty moje marzenie. Odkupiłabym od Ciebie....
Kontonaogrod 07:32, 25 lis 2025

Sylwia miałam go brać ale nie zdążyłam i nie wyrobiłam się z wszystkim…
Jego plus jeszcze jednego graba kolumnowego, klona Shirasawy (zaczęłam kopać ale się poddałam bo glina jak skała), ciemierniki spod żywopłotu, więcej turzycy ice dance, itd. itp. No trudno nic już nie poradzę
MartaCho 08:22, 25 lis 2025

Turzycą Ice Dance chętnie się podzielę wiosną- daj znać
Kontonaogrod 08:25, 25 lis 2025

Dziękuję. Chodzi o to że ona się tam zmarnuje pewnie. Znalazłabym miejsce żeby ją tu posadzić, ale to nie jest tak że "potrzebuję" i będę kupować, nie będę Dzięki za chęci

Czarne maliny też miałam kopać, parę sadzonek chociaż. Malinojeżynę. Itp. itd. lista pewnie nie miałaby końca buahahaha
Kontonaogrod 12:52, 25 lis 2025

Czytam sobie o tej medycynie. Studentów przedmiotów ogólnomedycznych jest teraz w Polsce 147 tysięcy. Kierunków lekarskich ok 30 tys. Liczba dostępnych miejsc na specjalizacji to 6000 rocznie. 25% studentów nigdy nie kończy studiów lekarskich. Jest to jeden z najwyższych wyników.

Studia trwają 6 lat, 12 semestrów. Po tym jest 13miesieczny staż podyplomowy i obowiązek zdania egzaminu lekarskiego po nim. Potem specjalizacja. I tu jest walka, bo miejsc na pożądanych kierunkach jest mało. Trzeba mieć określoną liczbę punktów. Hmmm
Polon 14:01, 25 lis 2025

Zacznę od pieczonej szynki - no wygląda tak, że można zjeść monitor, chyba że ktoś mięsa nie jada

Zima piękna, ale przez lata bez zim, chyba się odzwyczaiłam. Nawet ubrań i butów na typowa śnieżną zimę już nie mam. Jedynie pies zawsze na takie warunki przygotowany i widać że szczęśliwy

Medycyna to trudny temat, bo patrząc na liczbę studentów, to dostać się dla zdolnej osoby nie jest dużym problemem. Skończyć też nie będzie trudno. Prawdziwe schody to właśnie specjalizacja. Podanych przez Ciebie liczb nie znałam, trochę wiem jak wygląda rozkład miejsc na różnych kierunkach. Tu naprawdę jest najwyższy level trudności. Gros z miejsc na specjalizacji to lekarze rodzinni i inni tego typu. Kierunki rozumiane jako klasyczna specjalizacja to kilka miejsc w dużych miastach, kilka kolejnych w szpitalach powiatowych. Tu wygrywają naprawdę najlepsi z najlepszych. Jeśli miejsc na speckach jest dla 20-25% absolwentów, to średnio z 25 osobowej klasy/grupy studentów, 5 ma szansę dostać się na cokolwiek, a na topowe kierunki to … pewnie 1/4 studenta , czyli żeby mieć swobodę wyboru, to trzeba być wybitnym wśród wybitnych.

Trochę to ostatnio obserwowałam w najbliższym otoczeniu, dlatego dzielę się spostrzeżeniami
Kontonaogrod 14:06, 25 lis 2025

Dzięki za info. Właśnie zbieram żeby móc dziecku powiedzieć. Z drugiej strony - zostanie lekarzem rodzinnym to chyba też nic złego? W miarę spokojna praca - chyba - nawet w pierdziszewie dolnym typu nasza wioska
Polon 14:20, 25 lis 2025

Rodzinny wbrew pozorom jest spoko. Wg mnie trochę niedoceniana specka. Tu może być trochę pod górkę z własną praktyką, rozliczaniem z kasa chorych (czy co tam teraz mamy), bo na etacie u kogoś to też raczej w praktyce innego lekarza. To już nie jest etat w szpitalu, tylko często trochę “na swoim”, co ma i plusy i minusy.

W pierdziszewie wszyscy ze wszystkim przychodzą, bo do specjalistów daleko i kolejki na lata, więc to naprawdę może być ciekawe, ale trzeba to lubić. Bardzo wszechstronny kierunek.
Kontonaogrod 14:23, 25 lis 2025

Też tak myślę. Zobaczymy. Niech maturę zda najpierw, potem się będziemy zastanawiać (znaczy głównie ona, w zależności od ilości punktów i tego gdzie się dostanie dalej)

Zima - moim zdaniem - mogłaby być tylko w górach wtedy ten kto chce pośmigać na nartach tam jedzie u nas poproszę cały rok okolice 20-25 stopni C na plusie - bardzo proszę. Grzeczna byłam
Polon 14:27, 25 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)

Zima - moim zdaniem - mogłaby być tylko w górach wtedy ten kto chce pośmigać na nartach tam jedzie u nas poproszę cały rok okolice 20-25 stopni C na plusie - bardzo proszę. Grzeczna byłam

Popieram