Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 15:12, 28 lis 2025

Por “gigante d inverno “

Tu W porównaniu z kostką 11cm i psem

Miłego weekendu!
Kontonaogrod 16:32, 01 gru 2025

Teraz zostało skrzydła wyhodować żeby skończyć resztę sufitu

Polon 20:24, 01 gru 2025

Od planów A, B … Z to aż mi się w głowie zakręciło
Któryś na pewno wypali

Por mnie rozwalił
Kontonaogrod 20:39, 01 gru 2025

Nasiona przytargane z Aten ale u nas też te odmianę można kupić. I po mrozie nadal dobry więc zimuje ok przynajmniej krótkodystansowo. Posieje je znowu na wiosnę

Plan gdzieś tam siedzi z tyłu głowy a póki co życie i praca. I próbuje nie wyglądać za okno zbyt często bo mi się flaki wywracają na lewą stronę byle do marca
Konieczki 15:25, 02 gru 2025

Karola będzie dobrze
Kontonaogrod 15:26, 02 gru 2025

Pewnie że będzie A jak nie będzie - chwilowo - to potem i tak będzie

mam zagwozdkę ale chyba zostanę przy pierwszym wyborze...

Gość od działki pod lasem ma "propozycję" nie do odrzucenia
Zostały mu 2 działki - roboczo nazwijmy ją "mała" i "duża"
O obie ma wystąpić o WZ i wtedy sprzedaje je "drożej"
Ale chciałby je sprzedać "taniej" do końca roku, bez WZ.
Różnica w cenie znacząca, ale bez WZ to na tych działkach co najwyżej przyczepę na lato można postawić.

Zaczęłam się zastanawiać jak z nim rozmawiać, zadzwoniłam do gminy i do obu otrzymanie WZ może się okazać problematyczne jeśli nie niemożliwe. Ale: podobno właściciele mają tam kogoś z rodziny kto mógłby "pomóc".

Więc chyba zostanę przy tej większej działce z WZ, niech załatwia, bo bez wz to ona mi nie jest potrzebna... a to "z boku" wsi, więc jak wejdą plany ogólne to ten teren nie jest przeznaczony do "uzupełnienia" zabudowy...

obie działki razem = więcej kasy, a dwie działki nie są mi potrzebne. Chyba że byłyby "taniej" i z WZ, ale takiej opcji nie ma
Sonka 16:50, 02 gru 2025

O WZ można się ubiegać tylko do końca roku o ile nic się nie zmieniło. Wchodzą plany ogólne i na etapie uwag ( konsultacji społecznych) można jeszcze wystapić o zmianę przeznaczenia. Zależy jak gmina jest daleko z tematem i czy w ogóle uwzględni sprawę, bo nie można przekroczyć wskaźnika czy wspólczynnika. U nas nasza i sąsiednia gmina są jeszcze przed uwagami, ponoć po nowym roku będzie plan wystawiony. Czy gminy uporają się z tym problemem do połowy przyszłego roku? Wątpię że zdążą.
Jak plan ogólny w Twojej gminie?
Kontonaogrod 16:57, 02 gru 2025

Moja gmina tutaj ma plan zagospodarowania przestrzennego od prawie pięciu lat obowiązujący

Tam gdzie chce kupić nie ma planu i na warunki zabudowy jest ostatni moment. W styczniu wykładają plan ogólny i można do niego zgłaszać uwagi. Ale SD nie jestem właściciel to nie jestem stroną. Wlasciciel albo załatwi albo i nie. Zobaczymy
Bez WZ i szans na przekształcenie na przyszłość nie ma po co tego kupować
Sonka 17:21, 02 gru 2025

Jak kupisz w tym roku, to będziesz stroną i po nowym roku będziesz mogła wystąpić o zmianę, ale nie jest powiedziane, że gmina się przychyli, musiałbyś pogadać czy jest szansa.
Kontonaogrod 17:28, 02 gru 2025

No właśnie marna. Podobno. Nie będę kupować kota w worku. Gość załatwi to kupię- jeśli się uda. Zobaczymy

Fajnie byłoby zaoszczędzić Kupic już i załatwić samemu - to żadna filozofia przecież - ale jeśli pani w gminie mówi 50/50 to może być różnie