Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 14:23, 16 lip 2026

Jeszcze Katowice i Rzeszów. Zobaczymy.
Sonka 15:11, 16 lip 2026

Szaleństwo, niż demograficzny a na uczelniach wariactwo. Dziwne, ze można składać dokumenty w dowolnej ilości uczelniach, to powoduje zamieszanie i zamęt wg mnie.W ostatnich latach rząd zorganizował chyba kilkanaście wydziałów lekarskich a mimo to mało. Obłożenie bardzo duże, trudno się dziwić, skoro zarobki są niebotyczne. Po tej burzliwej dyskusji byłam ciekawa jak wygląda rekrutacja na Uniwersytecie Opolskim i tak: próg punktowy 171, a na jedno miejsce ubiega się 26 osób. Egzamin lekarski zdają tak, ze od początku są na podium, to młody wydział, chyba 3 roczniki ukończyły studia, ale daje się odczuć, że sytuacja z lekarzami , choć nie specjalistami poprawiła się w naszym rejonie. W Opolu nie można się przenieść na stacjonarny z niestacjonarnego , w ogóle.
Mojej koleżanki mąż jest rektorem, wiem, ile wysiłku wkłada aby zdobyć studentów, oprócz lek. chyba. Życzę córce, by zdobyła ten upragniony indeks. Młoda jest, nawet jeśli rok gdzieś przepracuje lub postudiuje na innym kierunku, to przecież ma szanse, niech studiuje i pracuje w takiej dyscyplinie co da jej zadowolenie, to najważniejsze, ma być szczęśliwa i robić to co lubi, co chce.Powodzenia.
Kontonaogrod 15:17, 16 lip 2026

Sylwia ja jestem z wyżu i teraz są dzieci z wyżu, no i podwójny rocznik bo do szkoły szły i 6cio i 7mio latki... dlatego jest taka sraczka. W Rzeszowie 47% więcej aplikacji niż rok temu, w innych szkołach podobnie. W Łodzi 20 dzieci na miejsce. Do Opola nie składaliśmy.

Teraz chce iść na tę analitykę, wszystko jedno czy jutro się dostanie do Rzeszowa lub w sobotę do Łodzi... zobaczymy, a nuż się dostanie.

Załatwiać mieszkania też nie ma co jeszcze bo są listy odwoławcze i praktycznie codziennie do końca września jest szansa..

tak bajzel jest nieziemski, nie wiedziałam że aż tak duży. Plus kopie/odpisy/oryginały różnie traktowane w każdej szkole inaczej, to samo z badaniami medycyny pracy... we wrocku nie trzeba a w Białymstoku nie można było papierów złożyć jak się tego nie miało...

ja się już zmęczyłam
Kontonaogrod 15:20, 16 lip 2026

Sonka 15:25, 16 lip 2026

Dobrze, ze masz terapię ogrodową, trzymam kciuki, jak było tyle zgłoszeń, przecież nie rozdwoją się, każdy wybierze tylko jedno miejsce do studiowania.
No tak, dwa roczniki się nałożyły, ech....Moje dzieci też miały ciężko, lata urodzeń 80 -te.
Kontonaogrod 15:31, 16 lip 2026

Ja jestem dziecko lat 80tych, nie pamiętam sraczki. Prócz 15 osób na miejsce na Psychologię bo wtedy tez wszyscy na to szli (nie wiem co po . Za to były kierunki jak Towaroznawstwo gdzie nikt nie chciał iść

Dostałam się na Politechnikę w Krakowie bo mi dobrze matma poszła (6) - więc mnie wzięli bez pytania nawet. Ale chciałam iść gdzie indziej, złożyłam papiery, przyjęli, z głowy. Po 3 latach obroniłam licencjat, mogłam zostać w tej samej szkole ale mi się znudziło, dostałam się na magistra do Frankfurtu (stchórzyłam) i na SGH, poszłam na SGH do Wawy. Mniejszy strach niż Niemcy

No i w tamtych czasach nie przyszło mi do głowy startować na medycynę bez "pleców". Mój brat za to poszedł na UJ na prawo i politologię, ale się nie obronił.... więc też spieprzył sprawę.
Polon 16:32, 16 lip 2026

Kontonaogrod napisał(a)

Teraz chce iść na tę analitykę, wszystko jedno czy jutro się dostanie do Rzeszowa lub w sobotę do Łodzi... zobaczymy, a nuż się dostanie.

To składała jednak do Łodzi?
Kontonaogrod 16:33, 16 lip 2026

Tfu tfu Katowic

Już mi się to pieprzy

Do Łodzi nie składała bo mi się miasto źle kojarzy

Zła jestem na siebie a ona jest zła na mnie

Tak że cudownie

Kontonaogrod 17:21, 16 lip 2026

Papryki przed pomidorami to dobry pomysł

Kontonaogrod 17:22, 16 lip 2026

Pierwszy bakłażan i arbuzik