Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Polon 09:35, 17 lip 2026

Przejazd Kraków- Wrocław autostradą to że 3,5 h min, więc powrót na 16 wykonalny, choć niełatwy

Ta dymką mnie zaintrygowałaś, chyba kupię dzisiaj.

Kiedy ogórki siałaś? Ja wysiałam tydzień temu do wielodoniczki, bo mi łatwiej podlewać i mają dopiero zaczątki liści właściwych.
Kontonaogrod 09:46, 17 lip 2026

No właśnie na tę medycynę wojskową też by się Młoda dostała, ale odstraszała nas ta wojskowa otoczka tej uczelni, obowiązkowe szkolenie itp. no i sama Łódź, nie jest na szczycie moich ulubionych miast w PL, wręcz przeciwnie

Jakoś nie garnęłam się nigdy do służb, wręcz przeciwnie, nawet nauczyciele, struktura w jakiej pracują, kuratorium i te układy tam to już chyba za dużo.
Światek medyczny zresztą chyba dużo lepszy nie jest... Wszystko zależy gdzie się w życiu potem trafi. Mam nadzieję Młoda trafi gdzieś, gdzie nie ma jakiejś patologii?

Nie wiem czy bym chciała żeby Młoda studiowała do 30tki prędzej czy później trzeba wejść w "prawdziwe życie" i zacząć się samemu utrzymywać zwłaszcza że tatuś się nie garnie do niczego oczywiście.

Zobaczymy. Na razie Analiza Medyczna, a dziś i jutro się okaże czy się dostała na Medycynę do Rzeszowa i Katowic. Szanse marne więc pewnie na Wrocku i Analizie stanie.

Do Wrocka teoretycznie poniżej 3h w jedną stronę, jest 10ta, nie dała znać że dojechała więc zaraz zadzwonię i ją opieprzę

Ogórki z biedry, nie wiem jakie odmiany, mają chyba 4 do wyboru. Śremski, coś na T (Titan?) z tego co pamiętam, opakowania wywaliłam, nie robi mi to większej różnicy. Glina ma jeden plus - nie wymaga ciągłego podlewania, wystarczy że z nieba popada raz na tydzień-dwa i jest ok. Posiałam te ogórki ze 3 tygodnie temu może 4, zaczynają się rozkładać powoli. Nie podlewałam ani razu, co jakiś czas jest jakiś deszcz więc tfu tfu rosną

Zamówiłam sobie trochę fajnych nasion od Sutton's i Thompson and Morgan, czekają u nie-Teściów niedługo jedziemy połazić po angielskich ogródkach Nie-Teściowej kupiłam dzwonka takiego ładnego i hostę

Dymkę zawsze wysadzałam w lutym lub marcu, więc to że rośnie wysadzona teraz jest fajne
Odważyłam się bo 3zł to nie majątek, biała cebula jest smaczna, a w maju wysadzałam wiaderko dymki szalotki, rodzinnej i ruskiej cebuli o której zapomniałam - dobrze się przechowała w piwniczce ze słoikami i teraz bardzo fajnie rośnie i pewnie coś z niej będzie - później niż gdybym ją wysadziła wcześniej, ale do końca sezonu jeszcze daleko

Wczorajsze mgły i wrażenia poranne jak z października mnie przeraziły. Ostatnia zima była tragiczna. I nawet biletów żadnych do Azji nie kupiłam (na pocieszenie i żeby mieć na co czekać w lutym), mimo promocji bo nie wiem co z Młodą i czy tej zimy sama jadę czy co...
nie wiem czy się starzeję czy co ale brak słońca i to zimno mnie przeraza. A niewiele mnie przeraża w życiu w sumie. I mam w sobie takie wrażenie że przecież nie muszę żyć w kraju w którym przez pół roku marznę. Muszę? Pół roku wegetacji w ciemności, bez roślin i ogrodu... heh
Kontonaogrod 11:04, 17 lip 2026

Z tego ananasowego próbuje nasiona zostawić bo pyszny
Ale nasion brak

Ogorki długie na sałatkę do słoików, bo nie nadążamy zjadać na surowo

Rano wykopałam ziemniaki na obiad, bo potem ma być 30 stopni a w szklarni ze 40 jeszcze na raz zostało

Zebrałam Ogorki i cukinie, te okrągłe są super. Pani Ukrainka ma przyjechać znowu

Kontonaogrod 11:04, 17 lip 2026

Dynie rosną

Kontonaogrod 11:47, 17 lip 2026

Kontonaogrod 11:49, 17 lip 2026

Kontonaogrod 15:27, 17 lip 2026

No name bo plakietkę wywiało

Śliwa japońska Oshiwase

W sumie całkiem podobne w smaku, tylko pokrój drzewa rożny

W sumie tyle, zrobię kompot osy były pierwsze

Kontonaogrod 15:40, 17 lip 2026

Na Uniwersytecie w Rzeszowie wyniki miały być dziś o 13tej. Jest 15:40 a nadal nie mogę wejść na stronę...
Pewnie nici z tego bo padł rekord, 26 osób na miejsce na kierunku lekarskim...

Edit: młoda się nie dostała
Kontonaogrod 16:56, 17 lip 2026

Całe cztery słoiczki zrobione

Pot na plecach bo ciepło ale borowki zebrane

Mam niecny plan. Tak sie zmęczyć latem żeby mi nie było przykro jak przyjdzie zima

Miłego weekendu!!!
Polon 07:58, 18 lip 2026

Doczytałam “edit”, szkoda, ale to początek rekrutacji. List jeszcze będzie co najmniej kilka na każdej z uczelni.
Przypomniało mi się jeszcze, że Wro robił drugi nabór we wrześniu. Nie wiem, czy tylko oni i czy nadal robią, warto sprawdzić. To było tak, że ponownie była możliwość złożenia aplikacji.

A tak w ogóle, to choć trudno to zaakceptować, różne rzeczy dzieją się “tak” a nie “inaczej”, bo “tak” jest lepiej niż “inaczej” ♥️♥️♥️

Może miasto ma być inne, a może ma dokonać czegoś znaczącego w innej dziedzinie życia? Znam mnóstwo takich przykładów w bliższym i dalszym otoczeniu