Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 09:38, 19 lip 2026

Haha

Myślę że z medycyny nici, na listach jest w okolicach 1900-2000 miejsca. Szanse jak wygrania w totka czyli marniejsze niż marne

Kasia dziękuję. Wieje jak w kieleckiej więc czekam aż drzewa i żywopłoty urosną. Kupowanie łysej działki to nieporozumienie. Zwłaszcza po 40tce

Łucja gratulacje! Nie rozumiem tego wożenia papierów, co jest nie tak z poczta albo kurierem? Zwłaszcza jak uczelnia na drugim końcu Polski?

Miłej niedzieli!
tulucy 10:05, 19 lip 2026

Teoretycznie to wszystko teraz można byłoby przecież załatwić elektroniczne. Wyniki egzaminów są w systemie. Dokumenty można uwierzytelniać tymi różnymi podpisami przecież.

Moja tylko w Wawie składała, bo skoro tu mieszkamy, to nie było sensu szukać po Polsce. Zwłaszcza że nie wybierała żadnego specjalnego kierunku, wymagającego konkretnej uczelni spoza Wawy. Poki co odgraża się, ze będzie mieszkać ze mną, ale gdyby jej się odwidziało, to mieszkanie jest. Podejrzewam, że będzie chciała do niego wrócić za rok, kiedy jej kuzynka też zacznie studia i beda sobie mogły obie razem zamieszkać. A może przez ten rok jakoś odnowimy tam trochę. Bo teraz tomam tam sajgon totalny, mieszkam trochę tam, trochę w domu już. Jeżdżę do Wawy, jak muszę jechać do biura. Zdalnie pracuję z domu. Brak podłóg mi jakoś nie przeszkadza w tym .
Kontonaogrod 10:16, 19 lip 2026

Hehe no i super

Wcale się nie dziwię Zazdro mieszkania w Wawie. Żałuję że sprzedaliśmy te 46m2 na Bemowie. Wielka płyta ale teraz 4x więcej kosztuje… heh

do Krakowa nie startowała bo 1/na UJ medycyna to podobno strach się bać i ludzie o zdrowych zmysłach tego nie kończą bo się nie da bo kadra to jacyś wariaci 2/trzeba było mieć rozszerzoną matmę a Młoda matmy nie rozszerzała. W sumie nie wiem czemu na inne kierunki do Krakowa nie startowała. Najpierwsza była medycyna od jakiegoś czasu, dupochronów sobie szukała jak się okazało że z chemii słabo jej matura poszła...
Kontonaogrod 10:29, 19 lip 2026

Babki z Wrocka

Powiedzcie mi teraz jak się kupuje mieszkanie we Wrocławiu. Znaczy są dzielnice gdzie absolutnie nie I strach?

Interesuje mnie dzielnica Gaj i południowe rubieże miasta bo ten kierunek jest prowadzony w kampusie farmaceutycznym więc byłoby fajnie żeby miała blisko…
Judith 11:54, 19 lip 2026

Świetnym miejscem jest Borek sąsiadujący z Gajem. Pięknie, zielono, blisko park, prawie centrum, a bardzo przytulnie i jednocześnie świetne połączenia tramwajowe i autobusowe z całym miastem. Z Rynku można - gdy w nocy nic nie jedzie - dojść na piechotę w pół godziny .
Ale te zalety sprawiają, że jest tam drogo.
Polon 12:13, 19 lip 2026

Fakt, Borek najlepszy, ale tam głównie wielka płyta, więc nie każdemu to pasuje. Gaj - tam jest całe nowe osiedle, jest gęsto zabudowane, ale blisko na kliniki i skomunikowane też dobrze. Tu jednak z buta z Rynku nie wrócisz.
Całkiem nowe osiedle to Jagodno, chyba wszystkim znane . To takie osiedle młodych ludzi, minus to korki, choć i tak jest znacznie lepiej. Z Jagodna rowerem na kliniki na Boro spoko dojedzie.

Najlepiej jak coś znajdziesz, to podeślij, to Ci powiemy co to za cudo.
Judith 12:21, 19 lip 2026

Na Borku sporo jest także poniemieckich kamienic i mnóstwo nowego budownictwa. Oraz domów jednorodzinnych.
Nie żebym agitowała, ale wskazuję kontekst . To moja była dzielnia .
Kwestia, czego chciałaby córka. Bo Jagodno jest tak naprawdę daleko od miasta. To taka wioska na końcu Wrocławia. Tam już wrony zawracają .
Natomiast ważne jest tez to, by nie mieć daleko do miejsc, w których toczy się życie . Kultura, rozrywka, rozwój osobisty. Co preferuje córka?
Polon 12:27, 19 lip 2026

No i budżetu niestety.

Na Borku kiedyś mieszkałam (coś czuję, że Judith też ) i mieszkało się super.
Judith 12:49, 19 lip 2026

Polon napisał(a)

Na Borku kiedyś mieszkałam (coś czuję, że Judith też ) i mieszkało się super.

Moje pierwsze własne mieszkanie .
Kontonaogrod 12:51, 19 lip 2026

Ceny masakra. Zobaczymy na co mam zdolność heh

Moim zdaniem mieszkanie niech bedzie blisko szkoły bo tam będzie codziennie. Na imprezę czy koncert można dojechać nawet u erem bo robi się to stosunkowo rzadko a przynajmniej nie codziennie.
Zwłaszcza jeśli zajęcia nie będą w jednym bloku tylko będzie mieć przerwy…