Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 11:00, 21 lip 2026

Piękne, ale cena też heh szkoda że moja pensja nie wzrosła o tyle co mieszkania w ostatnich latach....
szukamy, zobaczymy. Dzięki!
Judith 11:53, 21 lip 2026

Niski czynsz

A tutaj ta sama okolica (a nawet ulica) większe i 2-pokojowe, tylko nieco droższe, ale standard z innej bajki, choć nie jest najgorzej. No i zapewne ta sama spółdzielnia, co poprzednie mieszkanie, bo czynsz tez nie najwyższy.
https://www.otodom.pl/pl/oferta/2-pokoje-z-balkonem-rozklad-ok-sky-tower-ID4Cg4K
Polon 12:54, 21 lip 2026

Aaaa, dzisiaj mam urwanie … w pracy, więc dopiero teraz chwilę złapałam.
Wysłałam Ci kilka linków. To ostatnie od Judith fajne. Na Boro kilka km będzie, ale lokalizacja fajna

Ogórki - chętnie ♥️♥️♥️ podeślę Ci kod

Czy może być nadanie z paczkomatu InPost?
Kontonaogrod 13:38, 21 lip 2026

Dzięki, Dziewczyny! fajne te mieszkania. Tylko kurczę mogłyby być tańsze (ale nie są

Gosia - jasne super paczka rozmiar C
Kontonaogrod 15:23, 21 lip 2026

Paczka dla pani Ukrainki. Zapłaciła a dzisiaj dodatkowo przywiozła nam pół torcika z Kijowa

Bardzo dobry, lekki, beżowy z orzechami
Nigdy czegoś podobnego nie jadłam

Kontonaogrod 19:53, 21 lip 2026

Kwaśne bardziej niż słodkie ale lubię. Zjedzone w 10 minut po zebraniu

Zaczęłam kopać czosnek słoniowy

Robota taka że mi zajmie ze dwa tygodnie chyba
Kontonaogrod 07:19, 22 lip 2026

Młoda nad jeziorem

Dzwoniła że jest 800tna na liście LEK w Rzeszowie więc nadal jest szansa Jak tu kupować mieszkanie we Wrocku? Czy gdziekolwiek
Kontonaogrod 13:50, 22 lip 2026

daszum 14:00, 22 lip 2026

Wszyscy siedzą cichutko, to ja się wychylę
Nie bierzesz w ogóle pod uwagę tego, żeby I rok studiowała za pieniądze, a później się gdzieś przeniosła?
Wiem, że to są naprawdę duże pieniądze, ale może warto rozważyć tę alternatywę.

Nie mam przekonania do tej analityki, u nas to tylko pani od badań.
Gdzie indziej to równorzędny partner lekarza, ale u nas to nie przejdzie, bo lekarz to bóg.
Szkoda takiej zdolnej dziewczyny.

Przerabiałam to z moją córką. Miała predyspozycje, mogła studiować wszystko.
Nie chciała iść na żadne studia, określone jednym słowem, jej marzeniem był MISH (Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne). Dostała się na UW i na UJ, wybrała UJ.
Układała sama program studiów i studiowała wszystkiego po trochu, ostatecznie skończyła na MISH literaturoznawstwo. Później zrobiła doktorat i cały czas czekając na etat zarabiała grosze.
W końcu etatu nie dostała, zrobiła zawodowe salto i weszła w analizę mediów.
Tam się odnalazła i zarabia teraz przyzwoite pieniądze.
Tylko żeby się odnaleźć straciła kilka lat.
Kontonaogrod 14:09, 22 lip 2026

wow gratulacje dla córki!!!

Młoda nie myśli o doktoracie
Nie chce iść do pracy póki co, w sumie jej się nie dziwię, też bym sobie postudiowała i pomieszkała gdzieś (pewnie bardziej w Białymstoku niż Wrocku ale ok

Myślę że jako pani od laboratorium się odnajdzie, może nawet lepiej niż jako lekarz? Też zależy wiele od specjalizacji. Jest raczej introwertyczna i może siedzieć w swoim pokoju godzinami zajmując się np. szydełkowaniem. Czyta bardzo dużo. Teraz siedzi pod namiotem z 5 znajomych na Kaszubach więc jakimś odludkiem też nie jest, raczej się odnajdzie wszędzie.

Wiele szkół już zakończyło rekrutację na zaoczne, a część nie dopuszcza przenosin z zaocznych na dzienne. Wymóg wysokiej średniej typu 95% przez rok a częściej dwa. Pewnie finansowo bym wydoliła, ale Młoda nie ma aż takiego parcia. Proponowałam jej, nie podchwyciła pomysłu.

Mówi że jak się dostanie na tę medycynę z listy rezerwowej (na studia dzienne), to się będzie od początku zastanawiać, a póki co przyzwyczaja się do myśli o studiowaniu Analityki Medycznej.

Poczytałam sobie trochę, czy AI tego zawodu nie wygryzie i niby nie, bo jednak człowiek ma mózg i to są zbyt poważne rzeczy żeby sztuczna inteligencja bez kontroli sobie z tym radziła.

Nie przesadzajmy z tymi zdolnościami, nie jest jakimś omnibusem, po prostu sobie radzi z większością raczej lepiej niż gorzej. Coś jak ja. Ja też po liceum ogólnokształcącym (nomen omen) nie miałam bladego pojęcia co mam robić w życiu, jak zresztą chyba większość dzieciaków. Skończyłam finanse i bankowość na SGH a teraz co? Sprzedaję armaturę przemysłową (głównie dlatego że firma niemiecka a ja ogarniałam język wystarczająco). Mogę Ci zaprojektować dowolną instalację, chcesz? buahahahaha 23 lata w jednej firmie, bo przyzwoicie płacą, z szefem się dogaduję (głównie bez słów i ogarniam i wszyscy są zadowoleni. Ostatnio używam AI żeby sprawdzić jaka stal wytrzyma np. 16% roztór sody kaustycznej w temperaturze 65 stopni C

Tak że ten.

Sama nie wiem co jej doradzać. Psychologia mi się wydaje absolutnie niekonkretna i po studiach nikim się nie jest bo to nie lekarz. Trzeba zrobić kolejne 4 lata specjalizacji, płatne, jedyne 100tys zł. To już lepiej iść na medycynę zaocznie

Wybór biolchemu w liceum predestynuje już na jakie studia możesz iść. Młoda po otrzymaniu niskiego wyniku z matury z chemii rozszerzonej spanikowała i powrzucała aplikacje na chyba 7 innych kierunków. Dostała się m.in. na Biologię na uniwersytecie w Białymstoku (po cholerę studiować biologię?). Nawet mi o tym nie powiedziała, dopiero jak się dostała

cała głupia jestem. Za 5 lat świat może wyglądać zgoła inaczej. I pewnie będzie.
Angielski ogarnia na tyle że jak będzie chciała może po studiach wyjechać za granicę, do czego pewnie będę ją namawiać. Może pojedziemy razem, może ta Anglia?

Lepsza analityka niż psychologia i chyba weterynaria. Wydawało mi się że weterynarię by wybrała - w końcu się dostała, a ta we Wrocku jest podobno najlepsza w PL. A jednak nie wybrała tego. Poczytam jeszcze gdzie są otwarte rekrutacje na zaoczną medycynę - tak żeby można się było przenieść na dzienne potem. Może rzeczywiście powinnam popychać ten pomysł bardziej?

Serio nigdy nie wiem jak bardzo ingerować w czyjeś życie, i tak w kółko powtarzam jej to samo (mówi ona