Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 21:42, 16 paź 2025

anabuko1 napisał(a)

hmm, bardzo ładne , a jak one się nazywają te trawy ?

Na tyłach rośnie miskant, kupowany jako graccimulus- ale chyba nie za bardzo zgadza się ta nazwa bo u mnie kwitnie, obecnie kępa nie jest w żaden sposób możliwa do ruszenia. Rośnie od 12 lat, drugiego mam przy samym domu.

Na tym zdjęciu też go widać, a na dole możesz zauważyć Little Zebrinus- ten jest fajny i tego dzielę, bo się da. Musiałabym zrobić fotki z innej perspektywy.

Ulina 21:54, 16 paź 2025

Gosialuk napisał(a)
Ula ty i Madzia możecie sobie ścinać zimą. Do mnie to jakoś nie przemawia.
Molinii swoich nie dziel. Przywiozę Sylwii od siebie w przyszłym roku. Już teraz miałam jej dać, tylko się wyprawa trochę posypała. Ja już nawet mam kwitnące siewki.

Gosiu, posadziłam sadzonki. Osłoniłam doniczkami beż dna, tak na wszelki wypadek, na pierwszą zimę.
Ścinać trawy jak się ma ogród pod ręką to nie to samo co wyprawa w góry. Kiedyś też cięłam trawy w kwietniu.
Molinię co roku i tak muszę trochę podzielić, bo jest na nią dużo chętnych w tym sezonie jedna mi bardzo zmarzła,ale doszła do formy latem
Ulina 21:56, 16 paź 2025

Agatorek napisał(a)
Do mnie w tym sezonie nic nie przemawiało i ostatnie trawy ścinałam w maju

Miałaś trudny rok
Trawy duże można ścinać się do kwietnia, bo zwykle w maju startują. W mam kilka mniejszych które startują w marcu.
Agatorek 23:33, 16 paź 2025

No niektóre miskanty miały już zielone listki, dość wysokie . Ścięłam wszystko, przecież bym tego inaczej nie ogarnęła, i tak odrosły.

Najwcześniej u mnie startuje turzyca Raureif.