Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 15:46, 21 kwi 2015

Buuu... A tak liczyłam, że coś podpowiesz. Słyszałam o dziesiątkach drzew, które posiadasz. Moze choć podpowiedz czego nie warto kupować, co się nie sprawdza, wszystko jedno na jakiej podkładce.
jankosia 16:19, 21 kwi 2015

No dziesiątki są i owszem ale co i na jakiej podkładce? Wiedziałam jedynie jakie były te które wykarczowałam bo miały zakopane paski identyfikacyjne, ale czy reszta sadu to to samo? Tego już nie wiem. Ja ten sad przejęłam, nie zakładałam go. Powiem ci jednak że to co się sprawdzi u mnie niekoniecznie sprawdzi się u ciebie. Przyjęło się myśleć że przez podkładkę rozumiemy tylko sposób skarlenia a to nie prawda. Zależy też jakie masz warunki glebowe, jak bardzo intensywnie ma być ten sad prowadzony itd itd. I tak na dobrą sprawę nie ma jednej idealnej podkładki. Powinno się (w teorii) pojechać do szkółkarza i powiedzieć że chce się mieć takie a takie odmiany jabłoni. Powiedzieć jak się planuje je prowadzić i co w sezonie możesz dla nich zrobić tj. czy możesz pryskać na to, na to i na tamto czy nie chcesz pryskać w ogóle. Plus jakie masz gleby i która to część Polski i on piwonie ci doradzić. Po prostu. Bo to nie jest takie proste jak przy uprawie roślin ozdobnych. Niestety wiem że na detaliczne zapytania czasem nawet nie odpisują.
Ja nie pamiętam co miałam na papierku bo nie mogę znaleźć ale była to w każdym razie też półkarłowa podkładka która się nie sprawdziła bo drzewa mimo palikowania pochylały się mocno i te co mi zostały też w dużej mierze lecą na jeden bok.
Ja teraz to już żadnych skarlających podkładek nie będę brała. Chcę mieć normalne, duże drzewa które zestarzeją się z godnością Najgorsze w tych skarlających (nie wszystkich) jest to że są stworzone pi to aby przez 10-15 lat intensywnie użytkować sad a potem wymienić drzewka na nowe bo te już przestają owocować. One zwykle mają też niezbyt dużą bryłę korzeniową i wymagają palikowania przez cały czas a "zaletą" małej bryły jest to że łatwo się jej pozbyć.
No to tyle wiem. Przykro mi że żadnych konkretów ale ja sama się dopiero uczę. Zaznaczyłam sobie twój wątek do podglądania. Jak się tu zgłosi ktoś z prawdziwą wiedzą sądowniczą to też chętnie do niego uderzę z setką pytań.

Miłego dzionka
jankosia 16:20, 21 kwi 2015

Ło matko! Kiedy post się taki długi robi? Wybacz
Bogdzia 19:50, 21 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Plus jakie masz gleby i która to część Polski i on piwonie ci doradzić. Po prostu.

Fajnie wyszło , chcesz jabłonie a on piwonie Ci doradzi
jankosia 19:52, 21 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)

Fajnie wyszło , chcesz jabłonie a on piwonie Ci doradzi

Oj kurczę! Bo ja z telefonu piszę i to on mi takie głupoty podpowiada :-\
agniecha973 22:46, 21 kwi 2015

JAnkosiu, to ja do tych samych wniosków doszłam po 12 latach swojego "sadownictwa". Co z tego, że założyłam sadek podczas budowy domu? MAło pożytku z tych M26 i innych podobnych. Publikacje wpajają, że M26 najlepsza dla jabłoni. Co mi z podkładki, która słabo się korzeni, drzewko trzeba cały czas palikować, podlewać i prosić, żeby rosło. JA też chcę najnormalniej rosnące drzewka. Ja nie działkowiec, który będzie czarny ugór pod drzewkiem utrzymywał, pryskał, nawoził i podpierał. To ma być prawie samoobsługowe i bez chemii. Chemiczne to ja mogę sobie w sklepie kupić.

A do szkółkarza, który mi poleci piwonie zamiast jabłoni nie pójdę ha ha.
agniecha973 22:47, 21 kwi 2015

Czy koksa pomarańczowa jest mocno twardym jabłkiem?

Która odmiana letnia jest lepsza - Piros czy Celesta?
jankosia 22:50, 21 kwi 2015

To to z nas obie takie "sadowniczki" widzę Możemy sobie ręce podać
agniecha973 22:54, 21 kwi 2015

No nie porównujmy, ja mam może z 20+ drzewek...
agniecha973 22:55, 21 kwi 2015

Jankosiu, a na jakich podkłądkach kupiłaś w tym roku czereśnie?