Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

eliza3 10:59, 15 sie 2012

agniecha973 napisał(a)
Były wszędobylskie mewy/ rybitwy (nie rozróżniam)

Kormorany też były, ale tylko w locie i wysoko, więc zdj. takie sobie, ale były to dokumentuję

Były pracowite mrówki

i piękne ważki
Chyba mniej ich ostatnio, bo przypomniałam sobie, że jeszcze kilka lat temu latały i po moim podwórku, a teraz zapomniałam o ich istnieniu

Wszystkie małe i duże godne uwiecznienia, ale ważka najpiękniejsza i masz rację, że coraz mniej spotykana...
anula_wn 11:41, 15 sie 2012

Aga, zajrzałam a TY na wczasach
wypoczywaj i baw się dobrze! fotki cudne
agata_chrosc... 11:48, 15 sie 2012

Piękne zdjęcia! Ale masz fajnie
Gabriela 15:06, 15 sie 2012

agniecha973 napisał(a)
Po godzinie buszowania w warzywniaku będzie kilkugodzinne buszowanie w kuchni. Ledwo doniosłam. M kazał mi z wózeczkiem jeździć.

]

Morze morzem, a ja wracam do pomidorów, są wspaniałe. No i najpyszniejsze moim zdaniem jabłka - papierówki, kocham ich smak. Co to jest to ciemne na środku miski - czy to taka ciemnofioletowa papryka czy pomidor?
agniecha973 15:08, 15 sie 2012

Gabrysiu, papryka Purple Beauty. Jest bardzo dekoracyjna, bo malutkie owoce na krzaku są zielone, większe już ciemno fioletowe, a podobno po dojrzeniu będą czerwone.
agniecha973 15:20, 15 sie 2012

To skoro o pomidorach ponownie, to zobaczcie co zastałam po powrocie. Foliak pełen dojrzałych pomidorów. To tylko jego wycinek. W tym roku ogromny sukces. Duży udział ma tu Ania Montewerde namawiała do oprysków mlekiem i udało się. Dzięki Aniu.
Pierwsze nadprogramowe pomidory pójdą na leczo do słoików, bo cukinii też sporo. Część oczywiście zjemy na bieżąco.

Bardzo proszę wszystkich, którzy mają sprawdzone przepisy na przetwory z pomidorów o kontynuowanie wątku założonego przez Agnieszkę z Grupy trzymającej grabie, o tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1929-addio-pomidory-czyli-przetwory-z-pomidorow
Gabriela 15:44, 15 sie 2012

Rewelacja, a ja nie pryskałam i zauważyłam brązowe końcówki liści, niestety. I gąszcz się straszny zrobił w szklarence, trzeba było bardziej ciąć.
Ciekawe czy jak teraz popryskam, to coś da? Jak to było z tym mlekiem - ile mleka ile wody, możesz mi przypomnieć, bo oczywiście nie zapisałam.
agniecha973 17:16, 15 sie 2012

U mnie też są brązowe końcówki liści, nie wszystkich oczywiście, ale w porównaniu z ubiegłymi latami jest rewelacja. Miałam moment zawahania, bo pogorszyło się jakoś wyraźnie, ale na drugi dzień ruszyłam z mlekiem i zatrzymało się. Ja chodzę tak co 7-10 dni. Ania pisała, że ma być roztwór 0,5%. Nie pamiętam wzorów na stężenie, dawno to było. Musisz sobie policzyć sama jeśli chcesz dokładnie. Ja mam mleko prosto od krowy, a opryskiwacz 2 litrowy plus ileś tam w górę do zaworu już bez miarki. Leję tak na oko 1,8 l wody i dopełniam mlekiem, myślę, że dolewam ciut ponad szklankę mleka. Ania pisała, że jak są jakieś wyraźne objawy, to trzeba 3 dni pod rząd, ale ja nie próbowałam. Może zaglądnij jeszcze do Ani i upewnij się.

Ja wszystkie pomidory prowadzę na jeden pęd, czasem jak nie zdążę w porę to wypuści się drugi pęd. Na więcej nie warto chyba prowadzić, bo mniejsze owoce i chorują łatwiej. Ja mam problem z tym, że moje pomidory są dojrzałe z zewnątrz, a w środku mają zielonkawy miąższ. Kupiłam w ubiegłym sezonie pod koniec siarczan potasu, bo wyczytałam, że to objaw braku potasu i trochę pomaga. Ale ja chyba za mało go sypię.
sylllwia 18:13, 15 sie 2012

agniecha973 napisał(a)

Ale świetna fotka, rewelacja, fajne oczy ma ta ważka
agniecha973 18:25, 15 sie 2012

A wiecie jak ważka śmiesznie głową rusza, jak mały robocik. Mój M miał podejrzenia, że to obcy!
Tu znalazłam filmik,, gdzie trochę ten ruch widać.
http://www.youtube.com/watch?v=xDpw2AllrVk&feature=fvsr