Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Elfik 22:13, 16 sie 2012

agniecha973 napisał(a)
Takie ma zęby, wbija je w ziemię i telepie,
Ło matko..............Ten patent zrobi z Twoją ziemią to, co z moją robią właśnie nornice
Agniecha, ten sos meksykański podobny do sosu Uncle Bens - w tamtym roku robiłam, pyszny jest!
A pomidorki pierwszoklaśne! Co za wybór! Moje koktajlowe na ukończeniu, a malinowy "dochodzi"...
Dziś robiłam rewizję tytoniu - i psiakrew, nie wiem, gdzie te nasiona - - - A rozsiewa się przecież jak głupi... Jutro pójdę z lupą
butterfly 22:17, 16 sie 2012

Super, że najgorsze prace juz za Tobą
teraz to , co misie lubia najbardziej

Super, że zapisałaś nazwy pomidorów i skorzystam z tych porównań - ja mam jakieś 2 odmiany "no name" - tzn, pani niby mówiła co za one, ale nie przywiązywałam do teo uwagi...

Podaj ten przepis na paprykę w cytrynie - co prawda dziś robiłam w occie ale najwyżej dokupię.
Gabriela 22:26, 16 sie 2012

Jakie fantastyczne masz pomidory. Zazdroszczę. Z tych co powtarzają się u mnie, to mam tylko Kmicica i Koralika. Te Mexican i Cherooke ( chyba tak się pisze), wyglądają przepysznie. Może zamienię na nie Bawole Serca w przyszłym roku, które niestety prędzej czy później chorują. A Roman niesoczysty, bo to pomidor do suszenia i zalewania potem oliwą z przyprawami, mniam.
agniecha973 22:30, 16 sie 2012

Gabrysiu, Mexico jednak nie polecam, tak na 4 tylko, dość jałowy w smaku. Brandy Wine wyraźniejszy. One też chorują, co raz bardziej to widać, bo wszystkie mają liście jak malinówki, a te zawsze pierwsze chorują.

Powiedzcie do czego używacie tych suszonych pomidorów w oliwie. Wszyscy się nimi zachwycają, a ja nigdy nie jadłam. Jak je wykorzystać.
kaisog1 22:30, 16 sie 2012

Agnieszka ale ja Wam zazdraszczam tego sprzęciora!
Gabriela 22:34, 16 sie 2012

agniecha973 napisał(a)
Gabrysiu, Mexico jednak nie polecam, tak na 4 tylko, dość jałowy w smaku. Brandy Wine wyraźniejszy. One też chorują, co raz bardziej to widać, bo wszystkie mają liście jak malinówki, a te zawsze pierwsze chorują.

Powiedzcie do czego używacie tych suszonych pomidorów w oliwie. Wszyscy się nimi zachwycają, a ja nigdy nie jadłam. Jak je wykorzystać.

To szkoda, bo wyglądają genialnie. No cóż, pozostanę przy bawołach.
Pomidory suszone w oliwie są pyszne, ale nie takie kupne ze słoika, tylko samemu trzeba zrobić. Wkleję przepis na wątku pomidorowych przetworów. Ci co byli u mnie na spotkaniu w kwietniu, jedli z moim chlebem, pyszne są z białą bułką, po prostu. Można dodać do spaghetii. Polecam.
agniecha973 22:34, 16 sie 2012

Odnalazłam zdj. nasionek pomidorów, żeby sprawdzić dokładne nazwy. Oto one. Widzę, że jednego nie mam w ogóle! Nie wzeszły nasionka czy się gdzieś pogubił w tym szaleństwie. Nie mam Big Rainbow!

Edytowałam, bo zdj. nie wstawiłam, sierotka

agata_chrosc... 22:35, 16 sie 2012

agniecha973 napisał(a)

Do salatek na przykład. Kroisz w paseczki i dodajesz do sałaty, avocado, cebuli, ogórka i sosu vinegrait. Bardzo zaostrza smak, sałata przestaje byc taka jałowa. Polecam bardzo Mój M. uważa te pomidory w oliwie za odkrycie kulinarne ubiegłego roku
Kuklik 22:39, 16 sie 2012

Ja bardzo lubię sałatkę: jajka, podsmażone pieczarki, suszone pomidory, szczypiorek lub cebulka, rzodkiewka majonez.
Suszone pomidory daję też do jajecznicy. Robię też polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami... o matko głodna się robię...
agniecha973 22:40, 16 sie 2012

kaisog1 napisał(a)
Agnieszka ale ja Wam zazdraszczam tego sprzęciora!

Gosia, mój M od dwóch lat tym pole obrabia wiosną, na koniec po wszystkich maszynach, ale tam ja za nim nie chodzę popatrzeć, dopiero jak mi rządki pod warzywa robi. Dziś się tym zachwyciłam! Stwierdziłam, że żeby nie te drzewa już ponasadzane, to bym sobie wszystko kazała zaorać i przerobić tym sprzętem. Kupiliśmy to, bo ziemię na polu zbitą mamy, dużo grudy i ciężko to rozdrobnić i rzeczywiście na polu gorzej to wychodzi niż dziś.