Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 22:43, 16 sie 2012

O dzięki, ile inspiracji! A ja myślałam, że to trzeba tak ze słoika z oliwą wcinać. Moja rodzina jest bardziej majonezowa niż oliwowa, ale co nieco oliwy przejdzie.
agniecha973 23:33, 16 sie 2012

butterfly napisał(a)

Podaj ten przepis na paprykę w cytrynie - co prawda dziś robiłam w occie ale najwyżej dokupię.

Beato, tu jest przepis: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2231-papryka-konserwowa-z-cytryna-zamiast-octu
Wieloszka 23:51, 16 sie 2012

Agniecha pomidorki mniamuśnie wyglądają, a skoro zaręczasz, że i tak smakują to wierzę na słowo, ale aż mi ślinka pociekła
Sprzęcior pierwsza klasa! Masz teraz profesjonalnie przygotowaną pod nasadzenia rabatkę! Gdybym nie słuchała po budowie domu "mądrych" rad i też zaorała całą działkę, to ile teraz byłoby mniej problemów z roślinami, z ich sadzeniem... Czasem M. musi kilofem ziemię rozbijać Nie ma się co dziwić, że potem roślinki ledwie zipią, zamiast bujać... A skoro u Ciebie taki sprzęt na wyposażeniu, to korzystaj na maksa, wszystkim krzakom to na dobre wyjdzie, tym niejadalnym też Ale najbardziej podziwiam Cię za te prace kamieniołomowe... Szacun kobieto , ja nie dałabym rady...
agniecha973 00:04, 17 sie 2012

Aga, ta maszyna się tylko na duże przestrzenie nadaje, w ogrodzie ozdobnym niestety już małe zastosowanie, nie wiem czy w ogóle. Ale masz rację, roślinki lubią jak ziemia nie jest zbita, wyraźnie to widać. Trzeba by cały czas motykować wokół nich a to w dużym ogrodzie niewykonalne. Ale wyścielenie korą dużo daje ziemia pulchna pod spodem zostaje.
Wieloszka 00:11, 17 sie 2012

Teraz jesteśmy trochę mądrzejsi i tam gdzie sadzimy od nowa, to przekopujemy część rabaty, ale tam gdzie tylko dosadzamy - masakra jest, katorżnicza praca - jak Twoje kamyczki Jak już ogród założony, to rzeczywiście użycie takiego dużego sprzętu nie jest możliwe, ale w Twoim przypadku - jak zakładasz nowe rabaty, to dajesz roślinkom chociaż dobry start, a potem niech sobie radzą
agniecha973 12:44, 17 sie 2012

Wróciłam z zakupów i ryneczku co piątkowego. Niestety, albo stety był Pan Żurawka spod Bolesławca i miał duużo roślin. Dwa tygodnie temu też był, ale nie podeszłam celowo. A dziś się nie oparłam. Kupiłam jeżówki Hot Lava i Fire Bird, bardzo mi się ich kwiatki podobają. Kupiłam Astilboides tabularis i brunnerę. Ech chyba mnie M na leczenie odda
A, i jeszcze 5 wrzosów po 3,19 w Brico Marche, łądne, wyglądają na pączkowe, inne niż moje, ale no name.
Jak się ogarnę, to zrobię zdj. I muszę ruszyć do linii nasadzeń, żeby pokazać i zatwierdzić. Uff... Do roboty!
Milka 12:46, 17 sie 2012

niezłe łowy Agnieszko, ale ceny dobre, więc chyba na leczenie cię nie wyśle M.
zajrzę potem, pooglądać
agniecha973 12:53, 17 sie 2012

Jeszcze chciałabym upolować jeżówkę Tiki Torch, też śliczna. Ale te najnowsze odmiany niestety wolno przyrastają. Tiki trzeba 9 szt. na m2, Fire Bird tylko 5 szt. (pan Żurawka jednak wiedzę ma, bo mówił, że ta dość dobrze rośnie) a Hot Lava 7 szt. Ciekawe czy z nasionek można je rozmnożyć?
Milka 13:06, 17 sie 2012

dziewczyny pisały, że te nowe odmiany jeżówek, raczej nie da się rozmnożyć, ale przecież można próbować; no to jak tyle na 1 m, to ja muszę dokupić, posadziłam 4, jakoś za biednie to wyglada, a chciałam tak jak w angielskich rabatach, tam one w grupie i jest efekt
agniecha973 13:16, 17 sie 2012

Ja sprawdzałam tu: http://www.dobrepole.pl/Echinacea%20%22Hot%20Lava%22_-_je%C5%BC%C3%B3wka_nlat_1458.html