Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

grupa_trzyma... 17:18, 23 wrz 2012

Jakie maślaki - cudne.
Co z nich będzie? Najlepsze są ponoć smażone na masełku...na kuchni . Z tego co wiem takie kuchnie mamy my i Pszczółka. Do Pszczółki masz za daleko....
agniecha973 17:44, 23 wrz 2012

Marzena, same się pojawiły. Tam gdzie rosną mam dużo sosen i to im się chyba podoba. Pamiętam jeszcze, że dwa lata temu wyrzuciłąm pod jedną sosnę wszystkie resztki po obieraniu grzybów, może to pomogło, ale to było w jednym miejscu, a ,maślaki są w kilku. Teraz na pewno po obieraniu grzybów będę powtarzać zagrzybianie Właśnie wróciliśmy z małego grzybobrania. Nie ma za dużo grzybów, ale zawsze na zupę lub dwie będzie.
agniecha973 17:49, 23 wrz 2012

Aga, maślaki zbieraliśmy w piątek, więc już poszły do brzucha. My uwielbiamy zupę grzybową, więc wyszedł z tego duży gar. Jeden talerz został na jutro, a że ja do południa jestem sama w domu, to wiadomo komu się ostał

Kuchnię kaflową mam 400 m od domu - u teściów, ale maślaków już niet. Podpowiedz jak się robi takie na masełku. My wszystkie grzyby obgotowujemy, nawet te, które będą do smażenia. Robisz inaczej?
Madzenka 17:53, 23 wrz 2012

agniecha973 napisał(a)
Marzena, same się pojawiły. Tam gdzie rosną mam dużo sosen i to im się chyba podoba. Pamiętam jeszcze, że dwa lata temu wyrzuciłąm pod jedną sosnę wszystkie resztki po obieraniu grzybów, może to pomogło, ale to było w jednym miejscu, a ,maślaki są w kilku. Teraz na pewno po obieraniu grzybów będę powtarzać zagrzybianie Właśnie wróciliśmy z małego grzybobrania. Nie ma za dużo grzybów, ale zawsze na zupę lub dwie będzie.

Mój M zasadził kilka grzybni i noc mu nie wyrosło.... Chyba mu w tej grzybni tulipany posadziłam
agniecha973 18:03, 23 wrz 2012

Gdzie kupowaliście? Ja się zastanawiałam nad tym, ale jakoś do tej pory nie kupiłam i chyba już nie trzeba, zresztą tak jak piszesz, nie wiadomo czy by coś wyrosło.
Madzenka 18:07, 23 wrz 2012

agniecha973 napisał(a)
Gdzie kupowaliście? Ja się zastanawiałam nad tym, ale jakoś do tej pory nie kupiłam i chyba już nie trzeba, zresztą tak jak piszesz, nie wiadomo czy by coś wyrosło.

M kupował w necie. Gadar.pl
Podobno trzeba czekać 2 lata, ale chyba się nie doczeka.... Będa tulipany z czapeczkami z grzybka.....
Juzia 18:17, 23 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)

M kupował w necie. Gadar.pl
Podobno trzeba czekać 2 lata, ale chyba się nie doczeka.... Będa tulipany z czapeczkami z grzybka.....

Albo niskie z grubą łodygą
Madzenka 18:19, 23 wrz 2012

Się okaże
magnolia 08:00, 24 wrz 2012

zachrypnięte dzień dobry.
Oj wzięło mnie przeziębienie.
Co dziwne, chorujemy my- ja, przedtem M., a dzieci zdrowe. Bardzo to nietypowe, ale wolę tak niż odwrotnie.

Co do żurawek- ta druga bardziej mi się wydaje odpowiednia, bo ma żywsze barwy- przynajmniej na zdjęciach, osobiście nie znam tych odmian. Tam jest dość ciemno chyba,zgaszone barwy jeszcze bardziej 'zgasną' bo słońce ich nie rozświetli.
Ta druga wydaje się fajna.
magnolia 08:02, 24 wrz 2012

chyba żę znajdziesz jeszcze w szkółce inne odmiany- wtedy szukaj takich o najżywszych kolorach.
Co do ilości- może rozstaw sobie kamienie co 35- 40 cm. Ja bym nie sadziła rządka, tylko plamę która wypełni wolne przestrzenie z przodu rabaty- czyli jak masz miejsce np przed hortensją, to dodaj tam 1 czy 2 szt.