Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 08:12, 24 wrz 2012

Witaj zachrypnięta. My już po pierwszej serii katarów i chrypek, ale udało się wyjść bez przerw w pracy i szkole. Zdrówka życzę.
Rozumiem - jaśniejsze żurawki lepsze Ta co tam stoi na zdj. to Spellbound, ale mam tylko 3 i pan na razie na rynek nie przyjeżdża, więc nie mam jak dokupić, ale mogę cierpliwie do wiosny poczekać, wtedy będzie na pewno.
Ja jestem zauroczona Kassandrą i wszędzie bym ją chciała mieć. Też kupiłam u tego samego pana,ale dziewczyny doradzały tu bordowe żurawki.
Moja Kassandra

agniecha973 08:14, 24 wrz 2012

Za chwilę jadę po chleb do sklepu (u nas dopiero po 8.00 przywożą) to przy okazji zrobię zdj., bo w sobotę te główne rośliny posadziłam. Jakby coś było nie tak, to jeszcze poprzesuwać łatwo.

Magnolio, a masz jakieś widoczki z Twojego ogrodu jesiennego?
magnolia 08:28, 24 wrz 2012

ta Kassandra śliczna.
Jednak wydaje mi się że jak tam jest cień, nie półcień to ona może przybrać takie zgaszone kolory, z moich obserwacji te herbaciane w ciemnych miejscach tak robią.
Gdyby nie to, to chyba bym ją tam widziała.
Ta żurawka , których masz 3 szt, tez byłaby świetna, właśnie taka żywa w barwie jest.

Mój jesienny ogród?- nie mam za bardzo nic, pół ogrodu jest pokryte nową warstwą ziemi- kolejne równianie ziemią z wykopów pod murek na końcu podjazdu.
A drzewa zamiast się przebarwiać, gubią liście- klon czerwony ( ale nie Red Sunset) już w połowie goły.
Przez suszę.
Jestem dziś w domu, jak wyjdzie słońce to się zwlokę, może coś uda się cyknąć.
agniecha973 09:07, 24 wrz 2012

A masz tego Red Sunset u siebie? U mnie go nigdzie nie dostanę Już zaczęłam szukać zastępstwa, ale nie umiem się na nic zdecydować. U mnie można kupić tanio klony Ginala, mam jednego, śliczny jest. W tej chwili jest już czerwony. Tylko on bardziej jak krzak u mnie rośnie, a Red S. bardziej strzelisty, prawda?
Pszczelarnia 09:24, 24 wrz 2012

Kassandra też jest w moim typie. Lubię takie bursztynowo-miodowe brązy. Mój M. wyskoczył na chwilę do lasu po grzyby - jedna kania i 2 muchomorki rosły na całym wielkim obszarze. Zero grzybów u nas - przez suszę. Przyniósł 2 kasztany i wieści o rykowisku. W niedzielę wieczorem poszliśmy posłuchać - cały las grzmiał i wibrował. Nawet w ogrodzie się słyszało. Coś niesamowitego, nigdy wcześniej nie słyszałam rykowiska, stojąc we własnym ogrodzie.
agniecha973 09:27, 24 wrz 2012

Poszłam zrobić zdj. a przyniosłam 10 maślaków do domu. Jak tak dalej pójdzie to będę musiała zmienić nazwę wątku na "Maślakowy ogród" Średnio mi się ta nazwa podoba, hi hi.

Zdj. z posadzonymi hortensjami, gracillimusami i sztukowanym bukszpanem. Znalazłąm 3 małe bukszpany, posadziłąm do jednego dołka, ale jeszcze trochę trzeba dosztukować na wiosnę. Mam 4 skrzynki młodych sadzonek, ale jeszcze nie sprawdzałam czy się ukorzeniły, poczekam do wiosny. Wtedy coś jeszcze dosadzę i przytnę w poduchę. Niestety nie da się zrobić porządnie zdj. całości, żeby było dobrze widać jak co posadzone.

Tu ten rożek wypełnię żurawkami? Ze 3 wejdą? I po tej stronie jeszcze koło ławki wcisnąć czy już nie?

Tu widać sztukowanego bukszpana i 3 szt. Spellbound. Tak będzie dobrze czy inaczej rozstawić? A może jeszcze jakieś uwagi?

agniecha973 09:30, 24 wrz 2012

Pszczółko, ja nigdy czegoś takiego nie słyszałam. To musi robić wrażenie.
My wczoraj na grzybach niedaleko w lesie wylądowaliśmy, ale marnie, trzeba się nachodzić, żeby coś znaleźć. Szkoda, bo to już będzie trzeci rok posuchy, a ja tak lubię jajecznicę z grzybami i zupę grzybową!
magnolia 09:34, 24 wrz 2012

ja mam klon czerwony ale nie odmianowy, zwykły.
Jeśli byś miała kogoś kto byłby w Wawie, to mogę znaleźć dla Ciebie Red Sunset- u Grabczewskich bywają często, jeszcze gdzieś widziałam.
Ginnala tez mam , bardzo go lubię. Nie przebarwia się jeszcze, boje się że tez mu spadna liście zmiast przebarwić w tym roku.
Tak, Red Sunset jest smukły, strzelisty, Ginnala za to jak się wycina nadmiar pędów co sezon i goli z pędów na pniu do pewnej wys, to robi ładny parasol. Mój M tak się zasadził na naszego ginnala, że zostawił biedak jednopionowego. Obiecał że mu już daruje, ale ten przestał puszczać od korzeni nowe pędy.
popcorn 09:36, 24 wrz 2012

Przy ławce (krzesłach) będzie ślicznie!! Czymś to podsypiesz - jasny żwirek tam widzę?
Kasandra cudna, te 3 szt które posadziłaś też bardzo ładne!!

Melduję że rękawiczki dostępne w tej samej cenie w Lidlu.

pozdrawiam!
KArola
agniecha973 09:37, 24 wrz 2012

A u mnie Ginnala już taki. świetne ma te kolory i na wiosnę te czerwone pędy ładne są.