Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 11:15, 24 wrz 2013

Gabrysia_ napisał(a)

...a no tak,chodziło mi o Frosted Curls...
...a mam Amazon Mist

U mnie Frosted C zimował bez problemu, a Amazon padł- ale wtedy zima była cięzka bo to ta sprzed 2 lat.
Brozne form tez zimowała bez problemu- ta dzieli sie jak szalona- z kupionej rok temu 1 szt, mam teraz 11 szt i to całkiem sporych. Dzieliłam rok temu, teraz wiosną i kilka dni temu znowu.
Wszystko dzielę.Od kilku dni mam tez 12 miłek z 1 sztuki kupionej jesienią . Lubię kupować na próbę i doświadczać jak rosną, jak się mnożą.

Z obiedką jeśli kiedyż zaryzykujesz dzielenie czy przesadzanie, spróbuj dodać jej lżejszej ziemi i posadzić na maleńkim wzniesieniu/kopczyku.I nie podlewaj za mocno, tylko trochę. Tak na logikę piszę porównując nasze ziemię- mój piach i Twoją ciężką. Wiosną spróbuję zrobić Ci kilka sadzonek

magnolia 11:36, 24 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jeszcze jesteś to powiedz czy idę w dobrą stronę
Mam zamiar zrobić rewolucję na tym półkolu przy tarasie, tam gdzie obiedki, kosodrzewina...
Natchnęło mnie to zdjęcie u Kwiatka Holandii - trzecie od dołu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=286
Denerwuje mnie ten misz masz i chciałam zostawić tam:
- kosówki - rozstrzelić po rabacie, ale jeszcze nie wiem jak, pojedynczo, dwójkami, trójkami?
- lawendę
- różowe róże, ale nie umiem zdecydować się na jedną czy dwie odm.
- Amazon Mist - to inspiracja z tego zdjęcia
- szalwie od Finki
Nie za duzo? Nie wiem co począć z sasankami, floksami szydlastymi, powojnikiem Arabella, przetacznkiami niskimi różowymi, goxdzikami niskimi różowymi. Czy to wszystko zabrać, a dosadzic multum cebulowych (czosnki tam mam i narcyzy), żeby wiosną było ładnie?

Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy. A róże.... jak wsyokie, wzniesione, czy szerokie?

Wiesz że tej szałwi mam już 9 szt?- z jednej od Ciebie. Powoli chyba zamienię wszystkie swoje na tą
agniecha973 11:47, 24 wrz 2013

Zrzekam się tytułu MISZCZA w dzieleniu. Oddaję tobie z pochyloną w pokorze glową
Pozostaje mi jeszcze tytuł Królowej Słoików.

Za trudne pytanie o tych różach zadałaś. Wysokość do 80 cm, ale czy one są wzniesione, to nie wiem. Widzę gdzieniegdzie w opisach rysunek pokroju krzaczka, ale nie wiem czy dobrze analizuję. Podobaja mi sie takie z ładnie rozbudowanym szerokim krzaczkiem. Ale czy te takie są?

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=350&-Larissa%C2%AE--ADR-2008
http://www.floribunda.pl/baronesse-id-138.html
http://www.floribunda.pl/mariatheresia-id-148.html

Ale znowu musialabym pogrzebać. Na pewno będę szukac zdrowych odmian, bo widzę ogromną roznice miedzy krzaczkami. Te dwie ostatnie mam i tosą terminatorki - ani jednej dziurki czy plamki na liściach, a Gemma, moja piękność łysa stoi.
agniecha973 11:56, 24 wrz 2013

Cieszę się, że chociaż szałwia ode mnie się rozrosła, bo od Ciebie u mnie wszystko buja.

A! Ta kosówka to miniaturowa jest, bo widzę rożnicę pomiędzy tą, a inna na rabacie. Tej prawie nie muszę szczypać i mało przyrasta.
magnolia 12:33, 24 wrz 2013

Aga, pomyślę w wolnej chwili, ok?
Anita1978 12:38, 24 wrz 2013

Powiem nieskromnie, że to ja tytulowałam Cię na Królową Słoików
A grzybki fajne, ja byłam z psinką moją w lesie i też znalazłam co nie co , akurat do marnowania
malkul 12:59, 24 wrz 2013

Królowo słoików - dziękuję za fotki ślicznie im z echinaceą
Ciekawam jak moje zniosą przesadzanie bo musiałam przedwczoraj przesadzić kilka sztuk.Będe obserwowała
grupa_trzyma... 13:15, 24 wrz 2013

W klawiaturę klikam i o zdrowie pytam
Jak sezon warzywno-sadowniczy? Zadowolona z upraw? Przetwory zrobione?
O postępy w ogrodzie ozdobnym nie pytam, bo mam nadzieję na osobiste (na własnooczyste) ich podziwianie.
agniecha973 18:57, 24 wrz 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
W klawiaturę klikam i o zdrowie pytam
Jak sezon warzywno-sadowniczy? Zadowolona z upraw? Przetwory zrobione?
O postępy w ogrodzie ozdobnym nie pytam, bo mam nadzieję na osobiste (na własnooczyste) ich podziwianie.

Grabulki się obrobiły i wróciły na forum! Zdrowie dopisuje. Sezon w pełni, przed nami wykopki i zwózka plonów do piwnicy. Marchewka, buraczki, pietruszka bardzo ładne. Ziemniaki dziwne w tym roku. Niektore krzaki puste, niektóre mają 2-3 bulwy, a część po 20-30 szt ale wielkości jajka i mniejsze. Podobno u większości takie dziwy.
Przetwory... już chwilami mam dość bałaganu w kuchni, ciągle wszedzie sloiki, zakrętki... Aktualnie do południa przepędziłam przez sokownik śliwki, przygotowałam keczup wg Grabii, trzeba zasłoikować teraz. Czeka aronia, kolejne maliny, dżem z cukinii... Ja na jesień mam zawsze najwięcej roboty.
Ogród zarasta. Ale zaproszenie aktualne. Czekam na sygnał, to domówimy szczegoly.
agniecha973 18:58, 24 wrz 2013

Ludzie! Wszystkim odpowiedziałam i zamknęłam stronę. Skasowalooooooooooooo...