Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 21:53, 19 lut 2014

butterfly napisał(a)

Aga, nie odpowiem ci ile to jest gesto.... M poszedł spac.... ale mówił, że tak jak my mamy to powinno wystarczyć, a mamy co 50 cm...

Też mnie ten problem męczył - czym zadaszyć aby nie było za ciemno i aby spełniało swoją funkcję przed deszczem....

Beata, Ty masz dachówkę i łaty, dobrze pamiętam?
agniecha973 21:55, 19 lut 2014

magnolia napisał(a)
na milin podpory musza być mocne- to dodatkowe kilkaset kilo po latach

Milin, moja niespełniona miłość od lat, ten z ceglastymi kwiatami, Flamenco chyba. Ale odmówił współpracy kiedyś tam. Teraz bardziej osłonięte, moze dałby radę. We Włoszech są cuuuudne!
magnolia 21:59, 19 lut 2014

ja się boję bardzo duchoty, stąd mam poważne obawy- nie zrobiłabym tego bez pewności że nie ma ryzyka sauny. Cień bardzo cenię.
Znajomy zrobił sobie pergolę z materiałem i wg mnie ( ale tylko raz tam siedziałam ) było tam odrobinę duszno. I było tam bardzo jasno, na letni relaks wolałabym żeby było pnącze.
Lubie tez dachy z desek drewnianych, bo dają wytchnienie, ale odpadają przy tarasach bo zacieniają.
To zdjecie pewnie widziałaś?

http://www.ogrody.pl/zdjecia3/vitis_riparia_wisteria_sinensis.JPG

magnolia 22:01, 19 lut 2014

Aga ale ja mam jazdę na cień- na słońcu zaczynam majaczyć po 20 minutach.
butterfly 22:11, 19 lut 2014

Tak, mam dachówkę. Jeszcze nie wiem jak będzie w pełni lata, gdy będzie grzało cały dzień bo robiliśmy jesienią. Wszystko okaże się w tym roku.

Mnie też najbardziej brakowało cienia na tarasie. ja jeszcze dodam zasłonki tak jak zacytowana tu Ana.
agniecha973 22:19, 19 lut 2014

My nawet myśleliśmy nad takim testowym rozwiązaniem, tzn nad kupieniem folii, takiej jak na namiot foliowy, żeby zobaczyć czy nam się to sprawdzi. Ale boję się, ze u nas to na zbyt długo może zostać

Ta inspiracja ze zdjęcia cudna, tylko jak to wszystko pogodzić? Mam w swoim zeszyciku sprzed wielu lat narysowane coś podobnego - zadaszenie w rodzaju kratownicy kryte trzciną.
magnolia 22:31, 19 lut 2014

spróbuj skorzystać z doświadczeń innych- Ana, Ocia też chyba ma poliwęglan, tylko mleczny- wygląda super, nie wiem jak sie sprawdza
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1742-u-oci?page=34.

Jak pogodzić?- chyba trzeba ustawić priorytety- co dla Was najważniejsze, a co niekoniecznie.
Wtedy łatwiej zdecydować.

jotka 22:44, 19 lut 2014

Się wtrącę
My daszek nad tarasem przy domku działkowym mamy z poliwęglanu. Mocowany jest do krokwi i łat koniecznie, bo inaczej podmuch wiatru zerwałby go. Na poliwęglan M. naciągnął siatkę rybacką i po niej pnie się wisteria dając cień . Wisteria włazi również pod daszek, wiec nie radze dawać żadnego płótna, ani innego materiału.

Rozwiązanie sprawdzone - polecam
jotka 23:02, 19 lut 2014

Może coś tutaj podpatrzysz, jeśli będziesz zainteresowana moją propozycją
zaraz poprawię linka
Madzenka 23:14, 19 lut 2014

agniecha973 napisał(a)
Ile to jest niedużo? Mój M mówi, ze co 50 cm trzeba albo gęściej.

Ja mam poliwęglan na dachu, na pewno nie co 50 cm ale min 1 m, sprawdzę w projekcie. Mogę ci podać gdzie kupowałam to sprawdzisz sobie ceny