Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Polon 08:37, 26 maj 2026

Asia, dziękuję za wskazówki .
Swoje w weekend już wsadziłam, bo czekać dłużej już nie mogłam. Właśnie to nagrzewanie mnie martwiło, więc zrobiłam na czuja i chyba podobnie do Twojego rozwiązania. Wiaderka też z dyskontu, nie wiem, czy nie za małe, ale już nic nie zmienię
Mogę jeszcze tylko trochę wyciągnąć tą doniczkoobręcz z ziemi, żeby dolne korzenie miały więcej miejsca.
Jeśli mam coś zmienić, poprawić, to bardzo poproszę o wytyczne

Rojodziejowa 15:30, 27 maj 2026

Wygląda ok Wydaje mi się, że to odcięte dno gwarantuje, że sobie pomidor sięgnie w doł, jak mu będzie trzeba.

MagdaLenka 12:04, 28 maj 2026

A z tymi wiadrami to nie jest tak, że woda ma być trzymana w jednym miejscu? Żeby nie trzeba było za czesto podlewać...?
Polon 15:18, 28 maj 2026

Asia, dziękuję ♥️

Magda - no właśnie niby ma być lepiej dla roślin. Z podlinkowanego materiału dowiedziałam się, że owocowanie jest lepsze, jeśli jest więcej korzeni z łodygi - nie wiedziałam tego. Może więc tak być, że “trzymając” wodę i nawozy dłużej i bliżej tych owoconośnych korzeni, zbiory będą obfitsze.

Ja u siebie mam dodatkowo taką sytuację, że grządka jest z lekkim spadkiem, więc podlewanie pomidorów a nie trawnika, byłoby wyzwaniem. Nie bardzo wiedziałam, czy sadzić bardziej jak w doniczce (wyżej), czy bardziej jak w gruncie (niżej). Intuicyjnie posadziłam głębiej i wyszło, że chyba dobrze.
Rojodziejowa 10:16, 31 maj 2026

MagdaLenka napisał(a)
A z tymi wiadrami to nie jest tak, że woda ma być trzymana w jednym miejscu? Żeby nie trzeba było za czesto podlewać...?

Woda i ewentualnie to co do niej dodajesz. Nie rozpływa się na boki tylko zostaje pod pomidorem.

Malgo, u mnie też spadki, więc pomidory w gruncie też w donicach.