Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Polon 15:43, 09 lut 2026

Po ubiegłorocznych problemach z ZZ, w tym roku również zafiksowałam się na wczesne odmiany.
Wybrałam:
Early wonder
Pomidor najwcześniejszy
Sub arctic plenty
Early willamette

Liczę na to, że zdążą dojrzeć, zanim zaraza je pokona, niby mają czas dojrzewania określony na 50-55 dni, czyli mega wcześnie, się okaże
Patrycja_KG_Lu 10:09, 10 lut 2026

Magara napisał(a)
Fajne odmiany wynajdujesz. Mega wczesny pomidor - bardzo pożądany.
Podkusiło mnie i sprawdziłam czy da się zdobyć nasiona. Da się, ale postanowiłam trzymać się swoich założeń
No i ciekawa jestem Twoich doświadczeń z koperkowym

Jedna z najwcześniejszych odmian, które znam nazywa się "42 days", bo ma niby dojrzeć po 42 dniach od wysadzenia do gruntu. Niestety jak czytałam o nim opinie to nie jest zbyt smaczny. Jak poczekasz do przyszłego sezonu to zbiorę nasionka ze swojego koperkowego latem.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 10:20, 10 lut 2026

mirkaka napisał(a)

Też sprawdziłam czy można kupić

Patrycja czy one muszą być pod folią? czy mogą być w gruncie?
Nabrałam na nie ochoty

Krzak w praktyce potrafi dojść nawet do ok. 1 m i co ważne przy prowadzeniu na kilka pędów każdy pęd warto podwiązać (bo owoców jest sporo i robi się „wachlarz”). Tak przynajmniej wynika z opisów na innym forum ogrodowym, gdzie ta odmiana jest popularna dość. W gruncie powinien się udać. Ja go właśnie planuję dać do podwyższonej grządki i jeden w większej donicy, który na początku sezonu będzie w tunelu w celu przyśpieszenia go, a potem wywędruje na dwór lub na taras.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 10:26, 10 lut 2026

Polon napisał(a)
Po ubiegłorocznych problemach z ZZ, w tym roku również zafiksowałam się na wczesne odmiany.
Wybrałam:
Early wonder
Pomidor najwcześniejszy
Sub arctic plenty
Early willamette

Liczę na to, że zdążą dojrzeć, zanim zaraza je pokona, niby mają czas dojrzewania określony na 50-55 dni, czyli mega wcześnie, się okaże

Też mam na ten rok z wczesnych zaplanowaną odmianę Early Wonder, a do tego inne takie jak: Katja, Cz-ka, Sugar Baby, Alaska, Sibirjak i Koperkowy.
mirkaka 11:46, 10 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Krzak w praktyce potrafi dojść nawet do ok. 1 m i co ważne przy prowadzeniu na kilka pędów każdy pęd warto podwiązać (bo owoców jest sporo i robi się „wachlarz”). Tak przynajmniej wynika z opisów na innym forum ogrodowym, gdzie ta odmiana jest popularna dość. W gruncie powinien się udać. Ja go właśnie planuję dać do podwyższonej grządki i jeden w większej donicy, który na początku sezonu będzie w tunelu w celu przyśpieszenia go, a potem wywędruje na dwór lub na taras.

Po twoim wpisie , kupiłam nasionka i zrobię tak samo, czyli do donicy, najpierw w tunelu potem na tarasie. Dzięki Patrycja
Patrycja_KG_Lu 16:33, 11 lut 2026

mirkaka napisał(a)

Po twoim wpisie , kupiłam nasionka i zrobię tak samo, czyli do donicy, najpierw w tunelu potem na tarasie. Dzięki Patrycja

Lubię takie ciekawostki odmianowe. U mnie dzisiaj 2 z 4 nasionek pokazały kiełki i trafiły do ziemi i jednoczenie z dala od kominka do pomieszczenia z niższą temperaturą.
mirkaka 17:50, 11 lut 2026

Lubię takie ciekawostki odmianowe. U mnie dzisiaj 2 z 4 nasionek pokazały kiełki i trafiły do ziemi i jednoczenie z dala od kominka do pomieszczenia z niższą temperaturą.

Będziesz je doświetlać lampami? rozumiem że piszesz o koperkowym? Ja jeszcze czekam na przesyłkę
Patrycja_KG_Lu 07:03, 12 lut 2026

Tak. Z pomidorów mam tylko koperkowy wyłożony na wacik. Z resztą czekam do rozsądnych terminów marcowych. Lampy będą włączone dla papryk to i dla koperkowego się miejsce znajdzie pod nimi.
Magara 23:02, 14 lut 2026

Jak poczekasz do przyszłego sezonu to zbiorę nasionka ze swojego koperkowego latem.

Patrycja, dzięki za propozycję
Dziś zweryfikowałam swoją listę pomidorową i nasiona koperkowego kupiłam
Żeby nie płacić tak totalnie bezsensownie za przesyłkę wzięłam jeszcze nasiona malachitowej szkatułki (zawsze o nich zapominałam) i indigo blue beauty - na próbę.
Patrycja_KG_Lu 11:20, 01 mar 2026

Dzisiaj poczyniłam trochę porządków w tunelu i bardzo obficie podałam glebę, bo było sucho jak pieprz. Termometr nie kasowany od jesieni. Dziś tunel nagrzał się do 30'C.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies